2014-01-11 00:50:00
Φωτογραφία για Υπό τον έλεγχο του κυβερνητικού στρατού η πόλη Μπεντιού στο Νότιο Σουδάν
Ο στρατός του Νότιου Σουδάν ανακοίνωσε χθες ότι έθεσε εκ νέου υπό τον έλεγχό του την... στρατηγικής σημασίας πόλη Μπέντιου, πρωτεύουσα της πετρελαιοπαραγωγού επαρχίας Γιούνιτι.

«Συνέβη σήμερα (σσ χθες) το απόγευμα στις 14:30 (τοπική ώρα, 13:30 ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Φίλιπ Άγκερ αναφερόμενος στην ανακατάληψη της Μπέντιου. «Όταν ελέγχεις την Μπέντιου, ελέγχεις όλες τις πετρελαιοπηγές στην επαρχία Γιούνιτι», πρόσθεσε.

Στέλεχος των ανταρτών επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του στρατού ανακατέλαβαν την πόλη.

Από τις συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν, που ξεκίνησαν στις 15 Δεκεμβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους τουλάχιστον 230.000. Οι μάχες συνεχίζονται παρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη γειτονική Αιθιοπία.

Η παραγωγή πετρελαίου του Νότιου Σουδάν μειώθηκε κατά 45.000 βαρέλια ημερησίως στα 200.000 όταν οι πετρελαιοπηγές στην Γιούνιτι αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας των μαχών μεταξύ του στρατού και των ανταρτών που είναι πιστοί στον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρικ Μάκαρ.


Η πολιτεία του Άνω Νείλου εξακολουθεί να παράγει περίπου 200.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με την κυβέρνηση του προέδρου Σάλβα Κιρ.

Οι αντάρτες κατηγορούν τη γειτονική Ουγκάντα ότι εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των θέσεών τους, κάτι που η Καμπάλα διαψεύδει. Στρατεύματα από την Ουγκάντα ήδη περιπολούν το διεθνές αεροδρόμιο της Τζούμπα και φρουρούν το προεδρικό μέγαρο, έπειτα από αίτημα του Κιρ.

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση όσο και τους αντάρτες ότι εμποδίζουν να φτάσει στους κατοίκους του Νότιου Σουδάν ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι αντάρτες λεηλάτησαν αποθήκες, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και λεηλάτησαν οχήματα οργανώσεων αρωγής τόσο στην Μπέντιου όσο και στη Μπορ, όπως ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNMISS).

Στο μεταξύ οι κυβερνητικές αρχές εμπόδισαν πτήσεις του ΟΗΕ που μετέφεραν εφόδια στους κυανόκρανους και σε κλινικές και σταμάτησαν κάποιες περιπολίες τους.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Νοτιοσουδανοί αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες μέχρι τον Απρίλιο, αναζητώντας καταφύγιο τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, θα φτάσει τις 400.000 ως τον Απρίλιο, έναντι 230.000 σήμερα, ενώ οι πρόσφυγες θα είναι 125.000, έναντι 43.000 που είναι τώρα.

Η πλειονότητα των προσφύγων, περισσότεροι από 23.000, έχουν καταφύγει στην Ουγκάντα, όπου καταγράφονται 4.000 με 5.000 αφίξεις ημερησίως.

Ήδη περίπου 628.000 άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Γενς Λέρκε.

Μέχρι στιγμής 167.000 άνθρωποι έχουν καταφέρει να λάβουν βοήθεια, σημείωσε ο Λέρκε, υπογραμμίζοντας ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ανάγκη 166 εκατομμύρια δολάρια (122 εκατομμύρια ευρώ) ως τον Μάρτιο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ