2014-01-11 01:00:08
Λίγο πριν εκπνεύσει το 2013, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου «Ποδηλατικός Άξονας Φαληρικός Όρμος – Κηφισιά και αναπλάσεις σε ελεύθερους χώρους κατά μήκος του-Νότιο Τμήμα», (Φαληρικός Όρµος – Γκάζι). Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση για τους ποδηλάτες στην Αθήνα, ένα έργο πνοής και ανάσας στην αυτοκινητοκρατούμενη πόλη. Ο ποδηλατόδρομος θα συνδέει το Γκάζι με το Φάληρο. Προβλέπεται η κατασκευή πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας. Παράλληλα, το ποδήλατο συνδέεται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ο δεύτερος ποδηλατικός άξονας είναι η παραλιακή διαδρομή, που σε πρώτη φάση θα ξεκινά από το ρέμα της Πικροδάφνης του δήμου Φαλήρου μέχρι την Γλυφάδα (Φαντασία), ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί ο υπερτοπικός παραλιακός ποδηλατόδρομος που θα τελειώνει στη Βουλιαγμένη. Ένα πάγιο αίτημα των ποδηλατικών συλλόγων αλλά και φορέων της πόλης για την ανάπτυξη του ποδηλάτου, θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, στις αρχές της νέας χρονιάς, αναμένεται να γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους εργολάβους. Έπειτα, το έργο θα δημοπρατηθεί και στα μέσα Απριλίου ο ανάδοχος θα μπορέσει να ξεκινήσει η κατασκευή του. Το έργο, προϋπολογισμού 4.650.000 ευρώ, εκπονήθηκε από τη διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών του ΥΠΕΚΑ και υποστηρίχτηκε ερευνητικά από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Από τον Φαληρικό Όρμο έως το Παναθηναϊκό Στάδιο
Η διαδρομή Φάληρο – Γκάζι έχει μήκος 11 χλμ. Στην ουσία, συνδέει τον Φαληρικό Όρμο με το Παναθηναϊκό Στάδιο.
-Τα 4,55 χλμ. είναι πεζόδρομοι (Π. Τσαλδάρη, Θεσσαλονίκης τμηματικά, Απ. Παύλου, Δ. Αρεοπαγίτου),
-Τα 1,15 χλμ. είναι ο ήπιας κυκλοφορίας παρόχθιος δρόμος του Ιλισού
-Τα 0,75 χλμ. είναι ο υλοποιημένος ποδηλατόδρομος, παρόχθιος του Ιλισού
-Τα 1,3 χλμ. είναι κανονικές οδοί
Ο ποδηλατόδρομος θα διέρχεται από τους σταθμούς του ΗΣΑΠ και ΜΕΤΡΟ: Ακρόπολη, Θησείο, Πετράλωνα, Ταύρος και Μοσχάτο.
Στους σχεδιασμούς για την υλοποίηση του έργου, δεν θα μπορούσε να λείπει το Κέντρο Πολιτισμού. Η κύρια διαδρομή εξασφαλίζει την άμεση σύνδεση του ποδηλατόδρομου με το Πολιτιστικό Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα φιλοξενεί την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Λυρική Σκηνή και το πάρκο που πρόκειται σύντομα να παραδοθεί στο κοινό προς χρήση. Η σύνδεση με την παραλιακή ζώνη θα γίνεται μέσω της εσπλανάδας, περίπου 800 μέτρα ανατολικότερα του Ιλισού, στην οποία οδηγεί η παράλληλος της Λ. Ποσειδώνος οδός Ασκληπιού.
Χαρακτηριστικά του έργου:
-Αμφίδρομης ροής: Ο ποδηλατόδρομος θα είναι αμφίδρομης ροής για το ποδήλατο. Θα βρίσκεται δηλαδή στη μία πλευρά του δρόμου.
-Ποδηλατοστάσια: Στους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων θα τοποθετηθούν ειδικά ποδηλατοστάσια για να ασφαλίζονται τα ποδήλατα
-Πινακίδες σήμανσης: Νέες πινακίδες σήμανσης για τον ποδηλατόδρομο θα τοποθετηθούν στις εισόδους και εξόδους προ των διασταυρώσεων των οδών και όπου αλλού επιβάλλεται.
-Μεταλλική γέφυρα: Κρίνεται αναγκαία η κατασκευή μεταλλικής γέφυρας πλάτους 2,5 μέτρων για τη διέλευση πεζών και ποδηλάτων πάνω από τον Ιλισό ποταμό στο ύψος της οδού Πεισιστράτου.
-Ζώνη προστασίας - δενδροφύτευση: Για την προστασία των ποδηλατών και των πεζών από τα αυτοκίνητα σχεδιάστηκε ανά τμήματα μία ζώνη πλάτους 50 εκατοστών όπου θα γίνει δενδροφύτευση.
-Ενιαία κλίση: Η κλίση πεζοδρομίου–ποδηλατοδρόμου θα είναι ενιαία με εξαίρεση μικρά τμήματα.
-Υλικά: Χυτός ακρυλικός τάπητας κόκκινου χρώματος. Επίσης θα υπάρξουν θερμοπλαστικές διαγραμμίσει για τους ποδηλατόδρομους και για τμήματα του οδικού χώρου.
-Προϊόν βιωματικής εμπειρίας: Ο ποδηλατόδρομος Κηφισιά–Φάληρο ανήκει σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου μεγάλου μήκους που απλώνεται στο λεκανοπέδιο και που σύλλογοι ποδηλατών κατέθεσαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ (σήμερα ΥΠΕΚΑ). Το δίκτυο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βιωματικό διότι χαράχτηκε βάσει της εμπειρίας από τις καθημερινές μετακινήσεις τους με ποδήλατο.
-Δυνατότητα Μετεπιβίβασης: Πλεονέκτημα και των δύο διαδρομών είναι ότι αρθρώνονται με σταθμούς του ηλεκτρικού, δίνοντας έτσι στους ποδηλάτες τη δυνατότητα της μετεπιβίβασης.
Η σημασία του έργου
Σήμερα, από το Κέντρο της Αθήνας και από τα γύρω προάστια δεν περνάει κανένας ποδηλατόδρομος με εξαίρεση τον ποδηλατόδρομο στο Μοσχάτο μήκους 750μ. κατά μήκος του Ιλισού. Η ολοκλήρωση του ποδηλατικού άξονα Κηφισιά-Φάληρο τον κάνει τον πρώτο που θα περνάει από κεντρικές περιοχές της Αθήνας και άλλους δήμους. Ο ποδηλατόδρομος θα συνδέει σταθμούς του ΗΣΑΠ αφού μεγάλο μέρος του θα κατασκευαστεί παράλληλα με τις γραμμές του τρένου και θα περνάει από πολλούς δήμους. Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες που τον σχεδίασαν, αναμένεται ότι θα διευκολύνει όσους πολίτες κάνουν μεγάλες μετακινήσεις με το ποδήλατο και αναγκάζονται να ποδηλατούν στους δρόμους. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή που θα είναι ασφαλέστερη. Στο τμήμα όπου ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) είναι υπόγειος (Αττική - Βικτώρια - Ομόνοια - Μοναστηράκι) θα περνάει από την οδό Γ' Σεπτεμβρίου και έπειτα από την οδό Αθηνάς.
Βόλτες με το ποδήλατο
Η Αθήνα προσφέρεται ολοένα και περισσότερο για βόλτες με το ποδήλατο. Οι ποδηλατόδρομοι συνεχώς επεκτείνονται προσφέροντας στους λάτρεις του ποδηλάτου περισσότερες διαδρομές για ασφάλεια στις μετακινήσεις τους.
Ο διαδημοτικός ποδηλατόδρομος στα Βόρεια Προάστια, ξεκινά από το Ψυχικό (ΑΒ Βασιλόπουλος), και τις οδούς Αγ. Δημητρίου, Διαμαντίδου, 25ης Μαρτίου, Πριγκιπίσσης Ελένης και Κοκκώνη. Ακολουθεί μια διαδρομή εκτός ποδηλατόδρομου στον παράδρομο της Κηφισίας μέχρι τον κεντρικό πεζόδρομο του Χαλανδρίου. Στο κέντρο του Χαλανδρίου (οδός Δάσους) ο ποδηλατόδρομος συνεχίζει ξανά, μέχρι τη Νέα Ερυθραία.
Μικρότερες διαδρομές:
• Στην Πολυτεχνειούπολη (ποδηλατόδρομος μήκους 4 χλμ.).
• Στο Αλσος Συγγρού Κηφισιάς.
• Στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στο Ιλιον.
• Στο Τατόι. Στα πρώην βασιλικά κτήματα.
• Στην Πάρνηθα. Από την περιοχή της Αγίας.
• Στον Υμηττό. Από τα νεκροταφεία Παπάγου ανεβαίνετε την οδό Αναστάσεως. Στη διασταύρωση κάνετε αριστερά. Ο δρόμος φτάνει στην κορυφή του Υμηττού περνώντας από τη Mονή Αστερίου.
• Στην παραλιακή ζώνη. Από το Φάληρο μέχρι τη Γλυφάδα, ακολουθώντας την παραθαλάσσια διαδρομή.
• Στην Καλλιθέα. Από το σταθμό του ΗΣΑΠ δια μέσω της Πατρ. Γρηγορίου.
•Ο ποδηλατόδρομος του Μοσχάτου (οδός Σαλαμίνος - Ιλισού).
•Στην Αργυρούπολη στον οδό Μ. Γερουλάνου.
Δράσεις- CYCLECITIES
To CYCLECITIES είναι ένα έργο του προγράμματος INTERREG IVC- Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας, το οποίο χρηματοδοτείται από το (ΕΤΠΑ) Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Κύριος στόχος του έργου είναι η ενσωμάτωση της ποδηλασίας σε ευρωπαϊκές πόλεις, μέσω συστημάτων αειφόρου διαχείρισης κινητικότητας. Οκτώ εταίροι από επτά κράτη-χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώνονται και συνεργάζονται με κοινή πρωτοβουλία την προώθηση και αύξηση της ποδηλασίας στις αστικές περιοχές με απώτερο σκοπό τη διαχείριση της κινητικότητας. Ο γενικός στόχος του έργου CYCLECITIES είναι η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, καθώς και η δημιουργία ενός «κεφαλαίου γνώσης», το οποίο θα υποστηρίζει την ένταξη του ποδηλάτου στα αστικά προγράμματα διαχείρισης της κινητικότητας για τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και περιβάλλοντος της πόλης.
Η πρώτη συνάντηση φιλοξενήθηκε από τον επικεφαλής εταίρο που είναι ο δήμος Πειραιά στην Ελλάδα, στις 14 και 15 Μαΐου (2012).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα βασικά στοιχεία της υλοποίησης του έργου, ενώ υλοποιήθηκαν και παρουσιάσεις από τους εταίρους για τα αντικείμενα ευθύνης τους, συμπεριλαμβανομένου του τι απαιτείται να γίνει, πώς και ως πότε, τη συμφωνία εταιρικής σχέσης, τον προϋπολογισμό, τις ενέργειες επικοινωνίας, τη χαρτογράφηση των υφιστάμενων δεδομένων, καθώς και τον ορισμό της Συντονιστικής Επιτροπής. Πρόσθετα, παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση για την ανάπτυξη των υποδομών ποδηλάτου στις περιφέρειες της ΕΕ από όπου προέρχονται οι εταίροι. Από κοινού, οι εταίροι του έργου στοχεύουν στην διαπεριφερειακή μεταφορά εμπειριών, γνώσεων, πρακτικών, τόσο εντός όσο και εκτός του εταιρικού σχήματος. Μέσω των διαπεριφερειακών ανταλλαγών, οι εταίροι αναμένουν να επωφεληθούν από τις εμπειρίες των άλλων και από τις πρακτικές που εφαρμόζονται από τρίτους.
Το Λονδίνο πρωτοπορεί
Ένα εντυπωσιακό project έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αποδεικνύει το πόσο μπροστά βρίσκονται οι Βρετανοί στο θέμα των ποδηλατοδρόμων. Το περίφημο Sky Cycle σχεδιάστηκε στα χαρτιά από μια ομάδα αρχιτεκτόνων με εμπνευστή τον περίφημο Sir Norman Foster για τον ορίζοντα του Λονδίνου και εντυπωσίασε τους ποδηλάτες, και όχι μόνο. Πρόκειται για έναν ποδηλατόδρομο που μοιάζει να «αιωρείται» στο κενό, καλύπτοντας μια διαδρομή 219 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από το ανατολικό Λονδίνο και μέχρι το σταθμό Liverpool Street. Το κόστος υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια λίρες, ενώ εάν εγκριθούν εν τέλει οι 10 γραμμές θα χρειαστούν πάνω από 20 χρόνια για να κατασκευαστεί! Το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο αφορά στη δημιουργία ένος ποδηλατόδρομου πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές που θα βελτιώσει την κίνηση των ολοένα και αυξανόμενων ποδηλάτων στους λονδρέζικους δρόμους, προσφέροντας τη μέγιστη ασφάλεια, αφού τα αυτοκίνητα και τα μέσα μεταφοράς αποκλείονται από τις συγκεκριμένες οδούς. Επιπλέον, θα αποφορτιστούν οι δρόμοι του Λονδίνου και οι μετακινήσεις θα γίνονται γρηγορότερα με τα υπόλοιπα μέσα.
greenweek.gr
Ο δεύτερος ποδηλατικός άξονας είναι η παραλιακή διαδρομή, που σε πρώτη φάση θα ξεκινά από το ρέμα της Πικροδάφνης του δήμου Φαλήρου μέχρι την Γλυφάδα (Φαντασία), ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί ο υπερτοπικός παραλιακός ποδηλατόδρομος που θα τελειώνει στη Βουλιαγμένη. Ένα πάγιο αίτημα των ποδηλατικών συλλόγων αλλά και φορέων της πόλης για την ανάπτυξη του ποδηλάτου, θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, στις αρχές της νέας χρονιάς, αναμένεται να γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους εργολάβους. Έπειτα, το έργο θα δημοπρατηθεί και στα μέσα Απριλίου ο ανάδοχος θα μπορέσει να ξεκινήσει η κατασκευή του. Το έργο, προϋπολογισμού 4.650.000 ευρώ, εκπονήθηκε από τη διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών του ΥΠΕΚΑ και υποστηρίχτηκε ερευνητικά από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Από τον Φαληρικό Όρμο έως το Παναθηναϊκό Στάδιο
Η διαδρομή Φάληρο – Γκάζι έχει μήκος 11 χλμ. Στην ουσία, συνδέει τον Φαληρικό Όρμο με το Παναθηναϊκό Στάδιο.
-Τα 4,55 χλμ. είναι πεζόδρομοι (Π. Τσαλδάρη, Θεσσαλονίκης τμηματικά, Απ. Παύλου, Δ. Αρεοπαγίτου),
-Τα 1,15 χλμ. είναι ο ήπιας κυκλοφορίας παρόχθιος δρόμος του Ιλισού
-Τα 0,75 χλμ. είναι ο υλοποιημένος ποδηλατόδρομος, παρόχθιος του Ιλισού
-Τα 1,3 χλμ. είναι κανονικές οδοί
Ο ποδηλατόδρομος θα διέρχεται από τους σταθμούς του ΗΣΑΠ και ΜΕΤΡΟ: Ακρόπολη, Θησείο, Πετράλωνα, Ταύρος και Μοσχάτο.
Στους σχεδιασμούς για την υλοποίηση του έργου, δεν θα μπορούσε να λείπει το Κέντρο Πολιτισμού. Η κύρια διαδρομή εξασφαλίζει την άμεση σύνδεση του ποδηλατόδρομου με το Πολιτιστικό Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα φιλοξενεί την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Λυρική Σκηνή και το πάρκο που πρόκειται σύντομα να παραδοθεί στο κοινό προς χρήση. Η σύνδεση με την παραλιακή ζώνη θα γίνεται μέσω της εσπλανάδας, περίπου 800 μέτρα ανατολικότερα του Ιλισού, στην οποία οδηγεί η παράλληλος της Λ. Ποσειδώνος οδός Ασκληπιού.
Χαρακτηριστικά του έργου:
-Αμφίδρομης ροής: Ο ποδηλατόδρομος θα είναι αμφίδρομης ροής για το ποδήλατο. Θα βρίσκεται δηλαδή στη μία πλευρά του δρόμου.
-Ποδηλατοστάσια: Στους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων θα τοποθετηθούν ειδικά ποδηλατοστάσια για να ασφαλίζονται τα ποδήλατα
-Πινακίδες σήμανσης: Νέες πινακίδες σήμανσης για τον ποδηλατόδρομο θα τοποθετηθούν στις εισόδους και εξόδους προ των διασταυρώσεων των οδών και όπου αλλού επιβάλλεται.
-Μεταλλική γέφυρα: Κρίνεται αναγκαία η κατασκευή μεταλλικής γέφυρας πλάτους 2,5 μέτρων για τη διέλευση πεζών και ποδηλάτων πάνω από τον Ιλισό ποταμό στο ύψος της οδού Πεισιστράτου.
-Ζώνη προστασίας - δενδροφύτευση: Για την προστασία των ποδηλατών και των πεζών από τα αυτοκίνητα σχεδιάστηκε ανά τμήματα μία ζώνη πλάτους 50 εκατοστών όπου θα γίνει δενδροφύτευση.
-Ενιαία κλίση: Η κλίση πεζοδρομίου–ποδηλατοδρόμου θα είναι ενιαία με εξαίρεση μικρά τμήματα.
-Υλικά: Χυτός ακρυλικός τάπητας κόκκινου χρώματος. Επίσης θα υπάρξουν θερμοπλαστικές διαγραμμίσει για τους ποδηλατόδρομους και για τμήματα του οδικού χώρου.
-Προϊόν βιωματικής εμπειρίας: Ο ποδηλατόδρομος Κηφισιά–Φάληρο ανήκει σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου μεγάλου μήκους που απλώνεται στο λεκανοπέδιο και που σύλλογοι ποδηλατών κατέθεσαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ (σήμερα ΥΠΕΚΑ). Το δίκτυο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βιωματικό διότι χαράχτηκε βάσει της εμπειρίας από τις καθημερινές μετακινήσεις τους με ποδήλατο.
-Δυνατότητα Μετεπιβίβασης: Πλεονέκτημα και των δύο διαδρομών είναι ότι αρθρώνονται με σταθμούς του ηλεκτρικού, δίνοντας έτσι στους ποδηλάτες τη δυνατότητα της μετεπιβίβασης.
Η σημασία του έργου
Σήμερα, από το Κέντρο της Αθήνας και από τα γύρω προάστια δεν περνάει κανένας ποδηλατόδρομος με εξαίρεση τον ποδηλατόδρομο στο Μοσχάτο μήκους 750μ. κατά μήκος του Ιλισού. Η ολοκλήρωση του ποδηλατικού άξονα Κηφισιά-Φάληρο τον κάνει τον πρώτο που θα περνάει από κεντρικές περιοχές της Αθήνας και άλλους δήμους. Ο ποδηλατόδρομος θα συνδέει σταθμούς του ΗΣΑΠ αφού μεγάλο μέρος του θα κατασκευαστεί παράλληλα με τις γραμμές του τρένου και θα περνάει από πολλούς δήμους. Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες που τον σχεδίασαν, αναμένεται ότι θα διευκολύνει όσους πολίτες κάνουν μεγάλες μετακινήσεις με το ποδήλατο και αναγκάζονται να ποδηλατούν στους δρόμους. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή που θα είναι ασφαλέστερη. Στο τμήμα όπου ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) είναι υπόγειος (Αττική - Βικτώρια - Ομόνοια - Μοναστηράκι) θα περνάει από την οδό Γ' Σεπτεμβρίου και έπειτα από την οδό Αθηνάς.
Βόλτες με το ποδήλατο
Η Αθήνα προσφέρεται ολοένα και περισσότερο για βόλτες με το ποδήλατο. Οι ποδηλατόδρομοι συνεχώς επεκτείνονται προσφέροντας στους λάτρεις του ποδηλάτου περισσότερες διαδρομές για ασφάλεια στις μετακινήσεις τους.
Ο διαδημοτικός ποδηλατόδρομος στα Βόρεια Προάστια, ξεκινά από το Ψυχικό (ΑΒ Βασιλόπουλος), και τις οδούς Αγ. Δημητρίου, Διαμαντίδου, 25ης Μαρτίου, Πριγκιπίσσης Ελένης και Κοκκώνη. Ακολουθεί μια διαδρομή εκτός ποδηλατόδρομου στον παράδρομο της Κηφισίας μέχρι τον κεντρικό πεζόδρομο του Χαλανδρίου. Στο κέντρο του Χαλανδρίου (οδός Δάσους) ο ποδηλατόδρομος συνεχίζει ξανά, μέχρι τη Νέα Ερυθραία.
Μικρότερες διαδρομές:
• Στην Πολυτεχνειούπολη (ποδηλατόδρομος μήκους 4 χλμ.).
• Στο Αλσος Συγγρού Κηφισιάς.
• Στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στο Ιλιον.
• Στο Τατόι. Στα πρώην βασιλικά κτήματα.
• Στην Πάρνηθα. Από την περιοχή της Αγίας.
• Στον Υμηττό. Από τα νεκροταφεία Παπάγου ανεβαίνετε την οδό Αναστάσεως. Στη διασταύρωση κάνετε αριστερά. Ο δρόμος φτάνει στην κορυφή του Υμηττού περνώντας από τη Mονή Αστερίου.
• Στην παραλιακή ζώνη. Από το Φάληρο μέχρι τη Γλυφάδα, ακολουθώντας την παραθαλάσσια διαδρομή.
• Στην Καλλιθέα. Από το σταθμό του ΗΣΑΠ δια μέσω της Πατρ. Γρηγορίου.
•Ο ποδηλατόδρομος του Μοσχάτου (οδός Σαλαμίνος - Ιλισού).
•Στην Αργυρούπολη στον οδό Μ. Γερουλάνου.
Δράσεις- CYCLECITIES
To CYCLECITIES είναι ένα έργο του προγράμματος INTERREG IVC- Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας, το οποίο χρηματοδοτείται από το (ΕΤΠΑ) Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Κύριος στόχος του έργου είναι η ενσωμάτωση της ποδηλασίας σε ευρωπαϊκές πόλεις, μέσω συστημάτων αειφόρου διαχείρισης κινητικότητας. Οκτώ εταίροι από επτά κράτη-χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώνονται και συνεργάζονται με κοινή πρωτοβουλία την προώθηση και αύξηση της ποδηλασίας στις αστικές περιοχές με απώτερο σκοπό τη διαχείριση της κινητικότητας. Ο γενικός στόχος του έργου CYCLECITIES είναι η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, καθώς και η δημιουργία ενός «κεφαλαίου γνώσης», το οποίο θα υποστηρίζει την ένταξη του ποδηλάτου στα αστικά προγράμματα διαχείρισης της κινητικότητας για τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και περιβάλλοντος της πόλης.
Η πρώτη συνάντηση φιλοξενήθηκε από τον επικεφαλής εταίρο που είναι ο δήμος Πειραιά στην Ελλάδα, στις 14 και 15 Μαΐου (2012).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα βασικά στοιχεία της υλοποίησης του έργου, ενώ υλοποιήθηκαν και παρουσιάσεις από τους εταίρους για τα αντικείμενα ευθύνης τους, συμπεριλαμβανομένου του τι απαιτείται να γίνει, πώς και ως πότε, τη συμφωνία εταιρικής σχέσης, τον προϋπολογισμό, τις ενέργειες επικοινωνίας, τη χαρτογράφηση των υφιστάμενων δεδομένων, καθώς και τον ορισμό της Συντονιστικής Επιτροπής. Πρόσθετα, παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση για την ανάπτυξη των υποδομών ποδηλάτου στις περιφέρειες της ΕΕ από όπου προέρχονται οι εταίροι. Από κοινού, οι εταίροι του έργου στοχεύουν στην διαπεριφερειακή μεταφορά εμπειριών, γνώσεων, πρακτικών, τόσο εντός όσο και εκτός του εταιρικού σχήματος. Μέσω των διαπεριφερειακών ανταλλαγών, οι εταίροι αναμένουν να επωφεληθούν από τις εμπειρίες των άλλων και από τις πρακτικές που εφαρμόζονται από τρίτους.
Το Λονδίνο πρωτοπορεί
Ένα εντυπωσιακό project έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αποδεικνύει το πόσο μπροστά βρίσκονται οι Βρετανοί στο θέμα των ποδηλατοδρόμων. Το περίφημο Sky Cycle σχεδιάστηκε στα χαρτιά από μια ομάδα αρχιτεκτόνων με εμπνευστή τον περίφημο Sir Norman Foster για τον ορίζοντα του Λονδίνου και εντυπωσίασε τους ποδηλάτες, και όχι μόνο. Πρόκειται για έναν ποδηλατόδρομο που μοιάζει να «αιωρείται» στο κενό, καλύπτοντας μια διαδρομή 219 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από το ανατολικό Λονδίνο και μέχρι το σταθμό Liverpool Street. Το κόστος υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια λίρες, ενώ εάν εγκριθούν εν τέλει οι 10 γραμμές θα χρειαστούν πάνω από 20 χρόνια για να κατασκευαστεί! Το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο αφορά στη δημιουργία ένος ποδηλατόδρομου πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές που θα βελτιώσει την κίνηση των ολοένα και αυξανόμενων ποδηλάτων στους λονδρέζικους δρόμους, προσφέροντας τη μέγιστη ασφάλεια, αφού τα αυτοκίνητα και τα μέσα μεταφοράς αποκλείονται από τις συγκεκριμένες οδούς. Επιπλέον, θα αποφορτιστούν οι δρόμοι του Λονδίνου και οι μετακινήσεις θα γίνονται γρηγορότερα με τα υπόλοιπα μέσα.
greenweek.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι πρώτες κυρτές UHD τηλεοράσεις από τη Samsung
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα Ζώδια Σήμερα Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ