2014-01-12 12:36:28
Φωτογραφία για Μονάδες ΠΦΥ τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού
Νέα δεδομένα φέρνει στην χώρα μας το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού και Θαλασσοθεραπείας, θα νοούνται πλέον ως μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στο νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ (το πρωτοβάθμιας Εθνικό Δίκτυο Υγείας ) που δόθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί την Δευτέρα στην Βουλή.

Οι μονάδες ιαματικής θεραπείας, τα κέντρα ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού και τα κέντρα θαλασσοθεραπείας όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 3498/2006 (Α’ 230),για τα οποία προβλέπεται η χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας σύμφωνα με το άρθρο 17 του ίδιου νόμου δύνανται να αναγνωρίζονται ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, υπό όρους και προϋποθέσεις που θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Με κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Τουρισμού καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης, λειτουργίας των μονάδων ιαματικής θεραπείας, των κέντρων ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού και των κέντρων θαλασσοθεραπείας ως μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή, επιχειρεί να αντλήσει πόρους που τόσο ανάγκη έχει το κράτος, ωστόσο είναι γεγονός ότι ακόμη και εδώ έχουμε αργήσει πολύ, αφού τόσοι υπουργοί εδώ και χρόνια δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο.

Υπάρχουν άλλες χώρες που εδώ και χρόνια έχουν αναπτύξει τον ιατρικό, ιαματικό τουρισμό και βλέπουν τεράστια έσοδα, ενώ ακόμη και η γειτονική μας Κύπρος βλέπει τα οικονομικά της να αυξάνονται σημαντικά, όχι μόνο από τον ιατρικό τουρισμό, αλλά και από τον συνεδριακό και από τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό.

Εξάλλου, όπως τονίσθηκε σε πρόσφατη ημερίδα με θέμα: « Ο Ιατρικός τουρισμός στην πράξη» η Ελλάδα μπορεί να τονωθεί με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, εάν αναπτύξει τον ιατρικό τουρισμό, ποσό, το οποίο μπορεί να πενταπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια.

Με την κατάλληλη δε υποδομή και υποστήριξη, η Ελλάδα μπορεί να δέχεται κάθε χρόνο 100.000 ασθενείς οι οποίοι θα συνδυάζουν και τουρισμό και περίθαλψη.

Οι χώρες στόχοι στις οποίες απευθύνεται η Ελλάδα είναι χώρες με περιοριστικό πλαίσιο, όπως οι αραβικές χώρες (όσον αφορά την εξωσωματική γονιμοποίηση) πρώην Ανατολικές χώρες αλλά και Ευρωπαικές για συγκεκριμένους ασθενείς, όπως διαβητικούς, νεφροπαθείς, ασθενείς με προβλήματα οφθαλμολογικά κλπ.

Στην ίδια εκδήλωση, η υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε ότι " έχει ετοιμαστεί το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ιατρικός τουρισμός στην χώρα. Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν και έτσι οι πρώτοι που θα έρθουν θα είναι αυτοί που ήδη γνωρίζουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε "οι υπηρεσίες πρέπει να διέπονται από υψηλή εξειδίκευση, ποιότητα και ορθές ιατρικές συμβουλές. Αλλά οι υπηρεσίες πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου και συνδεδεμένες μεταξύ τους."

Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γωργιάδης προανήγγειλε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα φέρει στην Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τα ζητήματα αιμοκάθαρσης ώστε να ενταχθούν και αυτές στον ιατρικό τουρισμό.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/306668/monades-pfu-ta-kentra-iamatikou-tourismou/#ixzz2qBAmMwQk
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ