2014-01-24 00:09:08
Φωτογραφία για Ρωσία: Στο κυνήγι των offshore εταιρειών
Τουλάχιστον πέντε με έξι δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι θα μπούν στον ρωσικό κρατικό κορβανά από διαφυγόντες φόρους, μόνο και μόνο από τη συνεργασία της Μόσχας με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).

Η Συνθήκη συνεργασίας Ρωσίας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε θέματα φορολογίας είναι έτοιμη προς επικύρωση. Η κυβέρνηση εξετάζει ήδη το σχετικό νομοσχέδιο. Σε περίπτωση επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών, στα ρωσικά δημόσια ταμεία μπορεί να μπουν επιπλέον 5-6 δις δολάρια από φόρους, εκτιμούν οι ειδικοί.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών της Ρωσίας κατέθεσαν στην κυβέρνηση νομοσχέδιο για την επικύρωση της Συνθήκης του ΟΟΣΑ που αφορά αμοιβαία διοικητική βοήθεια σε φορολογικά θέματα και την οποία η Ρωσία υπέγραψε το 2011. Η επικύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας θα δώσει στις ρωσικές φορολογικές αρχές τη δυνατότητα να διευρύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού, το δικαίωμα να συμμετέχουν σε ελέγχους στο εξωτερικό, καθώς και να συλλέγουν τα χρέη από τις εταιρίες που έχουν περιουσιακά στοιχεία σε άλλα κράτη
. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η προσχώρηση στη Συνθήκη θα βοηθήσει να υλοποιηθούν τα σχέδια κατά της φοροδιαφυγής από οφφσόρ εταιρείες.

Οι δυνατότητες

«Το πλήγμα στις οφφσόρ» σχεδιάζεται να δοθεί σε τρεις κατευθύνσεις. Φορολόγηση των οφφσόρ εταιρειών, οι οποίες θα ελέγχονται από τη Ρωσία, απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής κρατικής στήριξης σε όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα τις χρησιμοποιούν, και σύναψη ειδικών συμφωνιών με αυτές. Ωστόσο, τα μέτρα, πρακτικά είναι αδύνατο να υλοποιηθούν χωρίς την ύπαρξη πληροφοριών από τις ξένες φορολογικές αρχές. Σε αυτό το σημείο είναι που καλείται να βοηθήσει η Συνθήκη. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής σε θέματα φορολογικής πρακτικής της λογιστικής-ελεγκτικής εταιρίας Baker Tilly, Ρουστάμ Βαχίτοφ, από την 1η Ιουνίου 2011 η Συνθήκη απαγορεύει ρητά στα συμβαλλόμενα μέλη της να αρνούνται τη χορήγηση πληροφοριών, επικαλούμενα ότι αποτελούν τραπεζικό, επαγγελματικό ή άλλο απόρρητο.

Έτσι, τα Εξαρτημένα Εδάφη του Βρετανικού Στέμματος (μεταξύ αυτών και οι αγαπημένες των Ρώσων επιχειρηματιών Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι) συμφώνησαν στην αυτόματη χορήγηση δεδομένων από τις συναλλαγές των υπηκόων των χωρών της G5 (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία). Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Σατάλοφ είχε δηλώσει ότι οι οφφσόρ θα χορηγούν στο ρωσικό υπουργείο τις πληροφορίες που αυτό χρειάζεται, όπως για τις συναλλαγές, τις δομές και τους λογαριασμούς που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους.

Σημαντικά έσοδα

Το υπουργείο αποφεύγει πάντα να αναφέρει τα ποσά που θα κερδίσει το κρατικό ταμείο από τα μέτρα αυτά, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε προ ημερών η Bank of America Merrill Lynch, αν τα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οφφσόρ ευοδωθούν, μπορούν να προσθέσουν στον προϋπολογισμό 5 έως 6 δις δολάρια από φόρους, κυρίως με τη φορολόγηση των διαφυγόντων σήμερα από αυτή τόκων και μερισμάτων.

Εκτός από τα άρθρα σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών, η Συνθήκη περιλαμβάνει διατάξεις για ταυτόχρονους φορολογικούς ελέγχους στις χώρες-μέλη, μεταξύ αυτών και τη συμμετοχή σε ξένους ελέγχους. Να σημειωθεί πως το σχετικό νομοσχέδιο για την εισαγωγή αυτής της πρόβλεψης στον Φορολογικό Κώδικα της Ρωσίας, το υπουργείο Οικονομικών το έχει παρουσιάσει από 2013. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας, Αλεξέι Οβερτσούκ, η Φορολογική Υπηρεσία της Ρωσίας διαθέτει ήδη θετική εμπειρία από τη διεξαγωγή κοινών φορολογικών ελέγχων με ξένες υπηρεσίες. Η επικύρωση της Συνθήκης -σύμφωνα με τον ίδιο- θα δημιουργήσει τις συνθήκες για πιο ευρεία χρήση αυτού του μηχανισμού.

Η Συνθήκη θα επιτρέψει να εισπραχθεί το λεγόμενο διασυνοριακό χρέος. Αν μια εταιρία έχει φορολογικά χρέη σε κάποιο κράτος, αλλά τα περιουσιακά στοιχεία της βρίσκονται σε άλλο, οι εφοριακοί υπάλληλοι θα έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τα κάθε λογής περιουσιακά στοιχεία της. Ωστόσο, το ποσό του χρέους νομικών προσώπων από τις χώρες-μέλη της Συνθήκης απέναντι στη Ρωσία είναι για την ώρα μικρό, καθώς κυμαίνεται γύρω στα 155 εκ. ευρώ (τα περισσότερα από αυτά χρωστούν ο Καναδάς, 34,5 εκατ. ευρώ, και η Τουρκία, 30,7 εκατ. ευρώ).

Ναι μεν, αλλά!

Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου για την επικύρωση της Συνθήκης, η Ρωσία είναι έτοιμη για την ένταξη σε αυτή, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η ρωσική νομοθεσία δεν είναι απόλυτα έτοιμη για χρήση του μηχανισμού διασυνοριακής είσπραξης χρεών. Γι’ αυτό η Ρωσία προειδοποιεί ότι δεν θα δίνει βοήθεια για την είσπραξη οφειλών για εξοφλήσεις όπως ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης, φόροι για την εξόρυξη πολύτιμων ορυκτών. Επίσης, η Ρωσία δεν θα δίνει πληροφορίες για το άνοιγμα και το κλείσιμο λογαριασμών πολιτών σε Τράπεζες, και εκτός αυτού, για τον περιορισμό του αριθμού των αιτημάτων, σκοπεύει να περιορίσει στα τρία χρόνια «την περίοδο νομικής βοήθειας σε υποθέσεις που προβλέπεται ποινική δίωξη σύμφωνα με τους κανόνες του ποινικού δικαίου».

Όπως αναφέρει ο Ρ. Βαχίτοφ, όρους ανάλογους με τους ρωσικούς, για τη μη εφαρμογή της Συνθήκης σε τοπικούς ή έμμεσους φόρους, έχουν θέσει πολλές χώρες. Γι’ αυτό, το πώς θα λειτουργήσουν οι «προχωρημένες» διατάξεις όπως οι έλεγχοι στο εξωτερικό, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Όμως, ως προς το βασικό σκοπό της Συνθήκης, δηλαδή την ανταλλαγή πληροφοριών, οι ρωσικές εφοριακές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης στοιχείων από μη προσβάσιμους σήμερα φορολογικούς παραδείσους, όπως η Μπελίζ, το Γιβραλτάρ, οι πρώην Ολλανδικές Αντίλλες (Άγιος Μαρτίνος, Κουρασάο, Αρούμπα) και πολλά άλλα μέρη, αναφέρει ο νομικός. Αυτό και μόνο, είναι αρκετό για να υπογράψουμε τη Συνθήκη.

Greek Finance Forum Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ