2014-01-29 08:16:30
Φωτογραφία για Προσέγγιση για φθηνό φυσικό αέριο
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε για τρίτη φορά μέσα δύο χρόνια τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου χωρίς ωστόσο να πάρει ξεκάθαρη απάντηση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτή τη φορά οι Ρώσοι θα απαντήσουν θετικά απέναντι στο ελληνικό αίτημα.

«Η χώρα μου αυτή τη στιγμή ξεπερνά μια βαθύτατη, επώδυνη ύφεση έξι ετών και οι χαμηλές τιμές ενέργειας από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τη δική μας ανάκαμψη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τον Ρώσο πρόεδρο.

Η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι η βελτίωση της τιμής φυσικού αερίου για την Ελλάδα θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Μόσχα μεταξύ της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom και της ελληνικής ΔΕΠΑ.


Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η σημερινή τιμή φυσικού αερίου (467 δολάρια / 1000btu) είναι πάρα πολύ υψηλή και η ελληνική πλευρά αναμένει μια πραγματική μείωση.

Σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Gazprom και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η αντιπαράθεση είναι έντονη και ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα.

«Η Ευρώπη θέλει να ακολουθεί αντιμονοπωλιακούς κανόνες. Το θέμα είναι τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στις τιμές», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Η συνάντηση κράτησε περίπου 40 λεπτά και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μάλιστα ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Β. Πούτιν να επισκεφθεί την Αθήνα.

Η ρωσική πλευρά δεν επιθυμεί να επαναληφθεί το «ναυάγιο» που υπήρξε με την ΔΕΠΑ και γι αυτό τον λόγο οι οποίες διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε ανώτατο επίπεδο.

«Το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις που κάνουμε στην Ελλάδα είναι, επίσης, πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για τους σιδηροδρόμους και για τα λιμάνια μας, ιδιαίτερα εκείνο της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ιδιαιτέρως λακωνικός στις δηλώσεις του πετώντας το «μπαλάκι» στον Αντώνη Σαμαρά. «Υπάρχουν και επενδυτικά σχέδια. Με μεγάλη μου χαρά, με μεγάλη ευχαρίστηση θα συζητήσω μαζί σας οποιοδήποτε θέμα θέσατε στην ημερήσια διάταξη».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τον τουρισμό καθώς όπως σημείωσε ο Β. Πούτιν περίπου 1,2 εκ. Ρώσοι πολίτες επισκέφθηκαν την Ελλάδα ενώ και οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν κατά 16%.
real
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σαν σήμερα...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σαν σήμερα...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ