2014-01-29 11:27:05
Φωτογραφία για Τι είπαν Σαμαράς-Πούτιν για φυσικό αέριο - ΤΡΑΙΝΟΣΕ
«Χαραμάδα» για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΠΑ- Gazprom σχετικά με τη μείωση των τιμών προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου, φάνηκε να... ανοίγει χθες, μετά και την συνάντηση Πούτιν-Σαμαρά στις Βρυξέλλες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έδειξε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να κατανοεί πόσο σοβαρό πρόβλημα αποτελεί για την Ελλάδα το ενεργειακό κόστος, ενώ ο Πρωθυπουργός φέρεται να του επισήμανε την μεγάλη σημασία που έχει για την ανάκαμψη της οικονομίας το φθηνότερο φυσικό αέριο.

Σαν κλίμα, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι πιθανότητες συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας για την τιμή προμήθειας του αερίου είναι περισσότερες από τις πιθανότητες προσφυγής στη διαιτησία..

«Μισογεμάτο μοιάζει το ποτήρι του φυσικού αερίου», όπως έλεγε με νόημα χθες και κυβερνητικό στέλεχος.

Από τα όσα διαμείφθηκαν άλλωστε και στη προχθεσινή συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη μεταξύ της αντιπροσωπείας της ΔΕΠΑ και των εκπροσώπων της Gazprom, προκύπτει η προσδοκία ότι η έκπτωση που θα προσφέρουν τελικά οι Ρώσοι θα κινείται στα επίπεδα του 15%, με τιμή κάτω από τα 400 δολάρια τα χίλια κυβικά, απέχοντας πάντως ακόμη από τον μέσο δυτικοευρωπαικό όρο των 380 ευρώ.


Εξίσου σοβαρό θέμα είναι και η ρήτρα ότι αν ο αγοραστής (ΔΕΠΑ) δεν καταναλώσει τις προσυμφωνηθείσες ποσότητες, τότε πρέπει να αποζημιώσει τον πωλητή (Gazprom), με την ελληνική πλευρά να ζητά χαλάρωση του όρου, αίτημα που δεν αποκλείεται να ικανοποιιηθεί.

Η Ελλάδα έχει σοβαρούς λόγους να ζητά μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο, καθώς τα νοικοκυριά πληρώνουν 20%-30% υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η ψαλίδα στη βιομηχανία που εκπέμπει απανωτά sos για μείωση του ενεργειακού κόστους.

Πρόσφατη μελέτη της Κομισιόν με τίτλο «Τιμές και Κόστος Ενέργειας στην Ευρώπη» δείχνει ότι η μέση τιμή προμήθειας φυσικού αερίου για τις χαλυβουργίες στη Νότια Ευρώπη (όπου ανήκει και η Ελλάδα) ήταν το 2012 κατά 50% υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου ! Οι χαλυβουργίες πλήρωσαν 47,2 ευρώ/ μεγαβατώρα το φυσικό αέριο, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στα 32,2 ευρώ.

Παράλληλοι διαγωνισμοί για ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΟΛΘ

Στον τομέα των επενδύσεων, η ρωσική πλευρά φέρεται να επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για απόκτηση –πακέτο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), κάτι που πρακτικά ωστόσο απαγορεύεται από το Κοινοτικό Δίκαιο. Ο διαγωνισμός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ «τρέχει» και οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD) αποτελούν ήδη έναν από τους υποψηφίους, ενώ εκείνος για τον ΟΛΘ δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί.

Προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους Ρώσους να μείνουν στο παιχνίδι, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μια ενδιάμεση λύση, που θα προβλέπει την παράλληλη εξέλιξη των δύο διαγωνισμών, ώστε η RZD να καταθέσει προσφορές και στους δύο. Την πρόταση φέρεται να έχει καταρχήν αποδεχτεί η ρωσική πλευρά, αλλά το μεγάλο ερωτηματικό σε περίπτωση που πλειοδότης για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ αναδειχθεί η RZD είναι το τι θα πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η παράλληλη πάντως εξέλιξη των δύο διαγωνισμών, προυποθέτει να «καθυστερήσει» αυτός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να επιταχυνθεί εκείνος για τον ΟΛΘ.

"Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ εφόσον κερδίσουμε το διαγωνισμό" είχε διαμυνήσει το περασμένο Νοέμβριο ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Β. Γιακούνιν, ο οποίος ωστόσο δεν είχε κρύψει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να προκληθεί εμπλοκή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα Νέα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ