2014-02-01 15:25:18
Φωτογραφία για Η κρίση στην Ουκρανία «ταράζει» τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία
Στο πλευρό των εξεγερμένων Τζον Κέρι και Χέρμαν βαν Ρομπάι - Οργισμένη αντίδραση Λαβρόφ

Κέρι και Λαβρόφ εξέφρασαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την κρίση στην Ουκρανία

H ουκρανική αντιπολίτευση απέρριψε το Σάββατο πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να διαμεσολαβήσουν μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και οργανώσεων της αντιπολίτευσης για την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση λύσης.

«Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ουκρανίας έχοντας απευθείας επαφή με τους δυτικούς εταίρους της χώρας» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ σε συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ θα μπορούσε να ζητηθεί μόνο ως έσχατη λύση, δήλωσε ο Γιατσένιουκ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Εν τω μεταξύ στο πλευρό της Ουκρανίας, «μιας χώρας που ανήκει στην Ευρώπη» τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, μιλώντας στη συνάντηση που γίνεται στο Μόναχο με τα μέλη της ουκρανικής αντιπολίτευσης.


Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, τάχθηκε στο πλευρό όσων αγωνίζονται για μια δημοκρατική χώρα.

«Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι πιο επίκαιρος ο αγώνας για ένα δημοκρατικό και ευρωπαίκό μέλλον, όσο στην Ουκρανία. Η συντριπτική πλειονότητα των διαδηλωτών επιθυμούν να ζήσουν σε μια ελεύθερη και ευημερούσα χώρα, θέλουν να συνδεθούν με εταίρους που αντιλαμβάνονται αυτές τις επιθυμίες» είπε ο Κέρι.

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι «Ουκρανοί δεν επιθυμούν τη σύνδεση με μία και μόνο χώρα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι ενθαρρύνουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Ουκρανία να ασκούν βία και κατήγγειλε τις επικρίσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σε βάρος της ουκρανικής κυβέρνησης δηλώνοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί θα πρέπει κυρίως να καταδικάσουν "τη βία" των διαδηλωτών.

«Τί σχέση έχει η υποκίνηση σε βίαιες διαδηλώσεις με τη δημοκρατία;», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Γιατί δεν ακούμε να καταδικάζονται όσοι έχουν καταλάβει κυβερνητικές υπηρεσίες, καίνε κυβερνητικά κτίρια, επιτίθενται στην αστυνομία, βασανίζουν αστυνομικούς και χρησιμοποιούν ρατσιστικά και ναζιστικά συνθήματα; Γιατί τόσοι ευρωπαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τέτοιου είδους ενέργειες ενώ στις χώρες τους δεν διστάζουν να τιμωρήσουν αυστηρά κάθε παράβαση του νόμου;", τόνισε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, «η Ουκρανία πρέπει να μπορεί να επιλέξει χωρίς να δέχεται εξωτερικές πιέσεις».

Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, ο Λαβρόφ συζήτησε για την κατάσταση στην Ουκρανία κυρίως με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Παρεμβαίνοντας πριν από τον Λαβρόφ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατήγγειλε «τις βιαιότητες» στην Ουκρανία και την "υπερβολική βία" εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας. Διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί ότι "έχει κάποιο ρόλο να παίξει" στην ουκρανική κρίση.
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ