2014-02-08 10:06:18
Του Πέτρου Μελαΐση
Στον απόηχο των εξελίξεων, αλλά και της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τα πολιτικά κόμματα διατηρούν τις θέσεις τους και τη διάσταση απόψεων για το κοινό ανακοινωθέν. Το σκηνικό ουδόλως παραπέμπει σε κλίμα ομοψυχίας.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επικροτεί και στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις προσπάθειές του να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και δια του Εκπροσώπου Τύπου, Προδρόμου Προδρόμου, τονίζει οτι το κοινό ανακοινωθέν είναι μεν η αναγκαία, αλλά δεν είναι από μόνο του, ικανή συνθήκη για να οδηγήσει στην ποθητή λύση.
Στέκεται στο σημείο της κυριαρχίας, που προκαλεί τις αντιδράσεις, και ταυτόχρονα θέτει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων προ των ευθυνών της.
Ειναι επαρκές το περιεχόμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος για να πάμε σε διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη στον Πρόεδρο για τις νέες συνομιλίες.
Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά, διά της Εκπροσώπου του Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, αναθεώρηση της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και θα λάβει τις αποφάσεις του εν ευθέτω χρόνω, κατά πόσο μένει ή φεύγει από τη συγκυβέρνηση.
Ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Μιχάλης Γιωργάλλας, έθεσε τα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος που θεωρούνται ευαίσθητα.
Εντονότερος ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη νέων εκλογών.
Τα κόμματα κάνουν επίκκληση της ενότητας και κάποια απο αυτά θα συγκαλέσουν τα αρμόδια όργανα των κομμάτων τους για καθορισμό των επόμενων κινήσεων τους.
Νωρίτερα.
Κοινό Ανακοινωθέν: Στήριξη ΔΗΣΥ στον Πρόεδρο και κάλεσμα για ενότητα
"Με το Ανακοινωθέν επιτυγχάνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων όπως την είχαμε επιδιώξει", δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης τη στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα.
Νωρίτερα.
Διάσταση απόψεων για κοινό ανακοινωθέν
Η ΕΔΕΚ, το Ευρωπαϊκό κόμμα, οι Οικολόγοι και Συμαχία Πολιτών κάλεσαν εκ νέου τον Προεδρο της Δημοκρατίας να μην αποδεχθεί το κοινό ανακοινωθέν ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα ανέφερε σήμερα οτι δεν επιτυγχάνεται ο κοινός στόχος. Το ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι στηρίζει τον Πρόεδρο και κάλεσε αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση.
ΓΓ ΑΚΕΛ: Επαρκές για να πάμε σε διαπραγματεύσεις το περιεχόμενο του προσχεδίου
Το περιεχόμενο του προσχεδίου του Κοινού Ανακοινωθέντος είναι επαρκές για να πάμε σε διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επαναλαμβάνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ότι θα συμβάλει ώστε ο Πρόεδρος να προσέλθει σε αυτές όσο το δυνατό πιο καλά προετοιμασμένος.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε όσους διατυπώνουν αντίθετη άποψη να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο συνάντησης που είχε το πρωί, και απαντώντας σε ερώτηση ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι το περιεχόμενο του προσχεδίου του Κοινού Ανακοινωθέντος «είναι επαρκές για να πάμε σε διαπραγματεύσεις».
«Αυτό που στηρίζουμε εμείς είναι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κι αν κι εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να πάει σε διαπραγματεύσεις εμείς θα στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε έτσι ώστε ο Πρόεδρος να πάει όσο το δυνατό πιο καλά προετοιμασμένος» είπε.
Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι θα εξαρτηθεί κι από τον ίδιο τον Πρόεδρο εάν θα υπάρξει δυνατότητα ευρύτερης συλλογικότητας. «Εάν είναι συνεπής σε αρχές, εάν λειτουργήσει με συλλογικότητα και αποφύγει παλινδρομήσεις και αντιφάσεις, θέλω να πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα θα συνειδητοποιήσουν ότι επιβάλλεται να συνεργαστούμε όλοι μέσα σε κλίμα ενότητας, για να δούμε πώς θα καταφέρουμε να ισχυροποιήσουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε σε συμφωνία» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του κάθε πολιτικού κόμματος».
Είπε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ «δεν πρόκειται ποτέ να συμπεριφερθεί όπως συμπεριφέρθηκαν άλλοι την προηγούμενη πενταετία. Είμαστε υπεύθυνο κόμμα, θέτουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού και αυτό μας καθοδηγεί στο πώς τοποθετούμαστε σε ό,τι αφορά το Κυπριακό» ανέφερε.
Την ίδια ώρα κάλεσε όσους λένε ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις να πουν ποιά είναι η εναλλακτική τους πρόταση και πώς θα καταφέρουν να δημιουργήσουν καλύτερο πλαίσιο για να πάμε σε διαπραγματεύσεις. «Εδώ και πέντε μήνες προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο» είπε ο Άντρος Κυπριανού.
Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που εκφράστηκαν από πλευράς ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών για το περιεχόμενο του προσχεδίου του Κοινού Ανακοινωθέντος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις του κάθε πολιτικού κόμματος, αλλά «κάποια πράγματα δεν μπορούν να επιδέχονται πολλές ερμηνείες, μία είναι η ερμηνεία που μπορούν να δεχτούν».
Ειδικότερα για τα ζητήματα της κυριαρχίας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η καλύτερη αναφορά που υπήρξε ποτέ είχε επιτευχθεί στη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ, τον Ιανουάριο του 2010, που αναφερόταν σε μία και αδιαίρετη κυριαρχία.
«Αυτό δεν τους άρεσε και ήθελαν να πετύχουν κάτι καλύτερο. Τώρα με βάση τις αναφορές που υπάρχουν, όλοι οι ειδικοί λένε ότι είμαστε πλήρως διασφαλισμένοι σε ό,τι αφορά την εξωτερική κυριαρχία, κι εκείνο που απλώς απομένει να ρυθμιστεί είναι το θέμα της εσωτερικής κυριαρχίας» είπε.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ιθαγένειας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «δεν πρέπει να ψάχνουμε να βρίσκουμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν».
Είναι προφανές, είπε, ότι «υπάρχει μόνο μια ιθαγένεια κι από κει και πέρα (το Κοινό Ανακοινωθέν) λέει ότι αποδεχόμενοι ότι υπάρχει μόνο μια ιθαγένεια, η κάθε συνιστώσα οντότητα θα έχει την ευχέρεια να δίνει και τη δική της ιθαγένεια στους ανθρώπους που θα διαβιούν κάτω από την αρμοδιότητα της».
Την ίδια ώρα είπε ότι το προσχέδιο δεν παραπέμπει σε «παρθενογένεση». «Δεν πρόκειται περί παρθενογένεσης. Αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών. Εάν εμείς έχουμε διαφωνίες σε αυτό το κείμενο, τις έχω αναφέρει. Είναι υποχωρήσεις που έγιναν σε σύγκριση με το πλαίσιο το οποίο υπήρχε προηγουμένως» ανέφερε.
«Σε ό,τι αφορά το κατάλοιπο εξουσίας, ήταν ξεκάθαρη η προηγούμενη θέση μας: να συμφωνηθούν πρώτα οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης και μετά να αποφασιστεί που θα πάει το κατάλοιπο εξουσίας. Και τότε λέγαμε ότι αν μας ικανοποιούν οι εξουσίες και αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης δεν μας ενοχλούσε το κατάλοιπο εξουσίας να πάει στις συνιστώσες οντότητες. Τώρα το λάθος που γίνεται είναι ότι αυτό το πράγμα ρυθμίζεται χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει οι εξουσίες και αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης» ανέφερε.
Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι για τα θέματα αυτά συνέρχεται το απόγευμα στις 16.00 το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, το οποίο θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.
ΔΗΚΟ: Με την προτεινόμενη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου δεν επιτυγχάνεται ο κοινός εθνικός στόχος
Με ικανοποίηση καλωσόρισε το ΔΗΚΟ τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σήμερα το πρωί στην Αθήνα, υποδεικνύοντας ωστόσο πως «δυστυχώς, με την προτεινόμενη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, δεν επιτυγχάνεται ο κοινός εθνικός στόχος που περιγράφεται στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και στις διαχρονικές θέσεις και αρχές της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Σε δήλωση της το απόγευμα της Παρασκευής στα γραφεία του ΔΗΚΟ η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι ιδιαίτερη άξια έχει η παραίνεση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι «πρέπει να αντλήσουμε βέβαια και διδάγματα από πρόσφατες, μέχρι και πολύ πρόσφατες, φάσεις της πορείας του Κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις της ευρύτατης εθνικής συναίνεσης».
Ανέφερε ωστόσο πως «με την προτεινόμενη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου η πλευρά μας δείχνει να μην έχει αντλήσει τα σωστά διδάγματα, αφού στο κείμενό της επαναφέρονται φρασεολογία και πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν και, επιπρόσθετα, επικυρώνεται εμμέσως το ‘έγγραφο Ντάουνερ’».
Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Σαμαράς υπενθύμισε ότι «κοινός μας στόχος είναι ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, συμπεφωνημένης, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα διασφαλίζει πλήρως τη μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια προσωπικότητα και μια ιθαγένεια της επανενωμένης Κύπρου, της ιδιότητάς της ως κράτους μέλους της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».
Για να προσθέσει όμως πως «δυστυχώς, με την προτεινόμενη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, δεν επιτυγχάνεται ο κοινός εθνικός στόχος που περιγράφεται στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και στις διαχρονικές θέσεις και αρχές της ελληνοκυπριακής πλευράς» αλλά «αντίθετα, με την προτεινόμενη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, η τουρκική πλευρά πετυχαίνει τις περισσότερες διαχρονικές επιδιώξεις της, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασής τους».
Κοινό ανακοινωθέν: Η αποτυχία της Κυπριακής ηγεσίας να αλλάξει τα δεδομένα οδηγεί σε μια αμφίβολη και επικίνδυνη πορεία
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την αντίθεση του για το περιεχόμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος.
Να θυμίσουμε τις δηλώσεις του κ. Μπαγίς τον περασμένο Νοέμβριο ο οποίος αναφέρθηκε σε επαναφορά του σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα και μάλιστα καθόρισε χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού ως την Άνοιξη του 2014. Οι προβλέψεις μας για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν επιβεβαιωθεί καθώς και οι φόβοι μας για πιέσεις στην Κυπριακή ηγεσία.
Η θέση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είναι ξεκάθαρη. Σε καμία περίπτωση μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις χωρίς σωστή συμφωνημένη βάση –που δυστυχώς δεν είναι αυτή που έχουμε ενώπιον μας – αφού για ακόμα μια φορά οι συνομιλίες θα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Το κείμενο το οποίο έχει διαμορφωθεί είναι ένα κείμενο γεμάτο ασάφειες με αμφιλεγόμενες ερμηνείες και αμφισημίες και ως εκ τούτου κρίνεται ως επικίνδυνο. Οι πρόνοιες της πρότασης δεν αποκρούουν αποτελεσματικά και τελεσίδικα τις συνομοσπονδιακές ορέξεις του Έρογλου και της Άγκυρας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δυστυχώς υποχώρησε από τις θέσεις που έθεσε για επανέναρξη των συνομιλιών ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις αξιώσεις των Τούρκων. Στρώθηκε το χαλί για περαιτέρω υποχωρήσεις, έθεσε τις διαπραγματεύσεις σε καινούργιες περιπέτειες και μας απομάκρυνε ακόμα περισσότερο από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.
Το Κίνημα Οικολόγων παρουσιάζει τις προτάσεις του για το Κυπριακό Τρίπτυχο οι οποίες έχουν δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα μέλη του εθνικού συμβουλίου. Προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μίας Εθνικής Στρατηγικής αφού – όπως έλεγε προεκλογικά ο Πρόεδρος – «οι ώμοι του ενός δεν ήταν αρκετά δυνατοί για να σηκώσουν το βάρος».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλαμβάνει σήμερα την ευθύνη – όπως έκανε το 2008 ο Δημήτρης Χριστόφιας – να ξεκινήσει τις συνομιλίες χωρίς επαρκή προετοιμασία. Θα αναλάβει και το βάρος της ευθύνης για το αποτέλεσμα.
Η ΕΔΕΚ καλεί τον Πρόεδρο να μην αποδεχθεί το κοινό ανακοινωθέν
Απόλυτη διαφωνία εκφράζει το ΚΣ ΕΔΕΚ στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος για τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και την υστάτη, να μην αποδεχθεί αυτό το κείμενο και να επιμείνει σε μια σαφή διαπραγματευτική βάση που θα κατοχυρώνει τις θεμελιώδεις αρχές λύσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Όπως είπε, η συμμετοχή σε συνομιλίες στη βάση αυτού του προτεινομένου κοινού ανακοινωθέντος οδηγεί σε θανάσιμους κινδύνους την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό Ελληνισμό, και κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση για αποτροπή αυτών των κινδύνων, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΔΕΚ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την αποτροπή των κινδύνων που απειλούν την Κύπρο.
Επίσης, επεσήμανε ότι θα έπρεπε να διαφυλαχθούν οι βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού μακριά από αμφισημίες ή οποιεσδήποτε εποικοδομητικές ασάφειες, επειδή σε διαπραγματεύσεις η αδύνατη πλευρά είναι εκείνη που χάνει στην προσπάθεια να δώσει ορθές ερμηνείες και δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η αδύνατη πλευρά έναντι της Τουρκίας.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ομήρου είπε ότι η ΕΔΕΚ στήριξε τη θέση ότι "για την έναρξη οποιωνδήποτε νέων διαπραγματεύσεων θα έπρεπε να διαμορφωθεί και να συμφωνηθεί μια σαφής διαπραγματευτική βάση που να κατοχυρώνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, χωρίς να επιδέχεται οποιανδήποτε αμφισβήτηση, και αυτό για να υπάρχει μία ενιαία αντίληψη για τη μορφή και τις βασικές παραμέτρους της λύσης".
"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υιοθέτησε αυτή τη θέση προεκλογικά και μετεκλογικά. Στηρίξαμε την προσπάθεια του να επιτύχει μια τέτοια διαπραγματευτική βάση ή ένα τέτοιο `κοινό ανακοινωθέν`", ανέφερε ο κ. Ομήρου.
Πρόσθεσε ότι "μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις και με προβολή των γνωστών διχοτομικών-συνομοσπονδιακών θέσεων της τουρκικής πλευράς, είχε διαφανεί το ατελέσφορο της προσπάθειας και κατέστη `ηλίου φαεινότερον` ότι θα έπρεπε να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο μια εναλλακτική εθνική στρατηγική, στη βάση της ρεαλιστικής προσέγγισης ότι 40 χρόνια συνομιλιών απέδειξαν το άγονο, αναποτελεσματικό και στείρο αυτής της διαδικασίας, που όχι μόνο δεν οδήγησε σε λύση, αλλά αντίθετα αποενοχοποιούσε την Τουρκία, η οποία παρουσιαζόταν και παρουσιάζεται ως ο καλόπιστος τρίτος και ο ουδέτερος παρατηρητής ο οποίος μάλιστα επείγεται για λύση".
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι, "αντί ωστόσο της συζήτησης μιας νέας στρατηγικής, επελέγη η κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα επέχει τον χαρακτήρα μιας `συμφωνίας υψηλού επιπέδου`, η οποία όχι μόνο δεν θα αποτελεί μια σαφή διαπραγματευτική βάση με κατοχύρωση των βασικών αρχών λύσης, αλλά αντίθετα οδηγεί σε διολίσθηση προς τις τουρκικές απαιτήσεις και επαναφορά σε λογικές του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν".
Είπε, επίσης, ότι "αυτό το κοινό ανακοινωθέν εμπεριέχει εξαιρετικά επικίνδυνες πρόνοιες, με λεγόμενες εποικοδομητικές, καλύτερα μη εποικοδομητικές ασάφειες, που οδηγούν σε αμφισημίες στην ερμηνεία της κυριαρχίας".
"Αντί η κυριαρχία να προσδιορίζεται ως `μία, μόνη και αδιαίρετη`, η οποία εκπηγάζει από το λαό και όχι από τις `Κοινότητες` ή `τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους`, γίνεται αποδεκτή μια διατύπωση η οποία οδηγεί σε τρικέφαλο κυριαρχία, η οποία θα εκπηγάζει από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και μάλιστα εξ ίσου", είπε.
Πρόσθεσε ότι "η αναφορά σε `εσωτερικές ιθαγένειες` αναπόφευκτα ενισχύει την τρικέφαλο κυριαρχία και οδηγεί σε συνομοσπονδιακό μόρφωμα" και ότι "η αναφορά σε `άλυτα θέματα` παραπέμπει στην αποδοχή του λεγόμενου εγγράφου συγκλίσεων Ντάουνερ".
"Το κατάλοιπο εξουσίας παραχωρείται στα `συνιστώντα κρατίδια`, προτού μάλιστα αποφασιστούν οι αρμοδιότητες-εξουσίες της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης", είπε, επισημαίνοντας ότι "από τις διατυπώσεις και τα συμφραζόμενα του κοινού ανακοινωθέντος προκύπτει η δημιουργία κράτους, από `παρθενογένεση` και όχι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας".
Επίσης, σημείωσε ότι "κρίσιμα και κεφαλαιώδη θέματα, όπως ο τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, το σύστημα ασφάλειας, η απομάκρυνση των εποίκων, τα ζητήματα επιστροφής των προσφύγων και των περιουσιών, απουσιάζουν από το κείμενο".
"Εκφράσαμε και εκφράζουμε τη σαφή και απόλυτη διαφωνία μας με αυτό το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος. Καλέσαμε και καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και την υστάτη, να μην αποδεχθεί αυτό το κείμενο. Τον καλούμε να επιμείνει σε μια σαφή διαπραγματευτική βάση που θα κατοχυρώνει τις θεμελιώδεις αρχές λύσης του Κυπριακού", ανέφερε.
Όπως είπε, "θεωρούμε ότι η συμμετοχή σε συνομιλίες στη βάση αυτού του προτεινομένου κοινού ανακοινωθέντος οδηγεί σε θανάσιμους κινδύνους την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό Ελληνισμό και καλούμε το λαό μας σε επαγρύπνηση για αποτροπή αυτών των κινδύνων", διαβεβαιώνοντας ότι "το ΚΣ ΕΔΕΚ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την αποτροπή των κινδύνων που απειλούν την Κύπρο".
Ερωτηθείς εάν το έγγραφο αποτελεί σχέδιο λύσης, ο κ. Ομήρου είπε ότι το κείμενο "επέχει μορφή ή χαρακτήρα μιας συμφωνίας υψηλού επιπέδου, και είναι προφανές ότι αυτό το κοινό ανακοινωθέν θα ισχύει όλων των προηγούμενων κοινών ανακοινωθέντων ή συμφωνιών υψηλού επιπέδου, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, κρίνοντας από το περιεχόμενο, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και απειλεί πράγματι θανάσιμα την Κυπριακή Δημοκρατία και εγκυμονεί κινδύνους για τον κυπριακό Ελληνισμό".
Σε παρατήρηση ότι το κείμενο μπορεί να δίνει ευκαιρίες και στις δύο πλευρές, ο κ. Ομήρου είπε ότι "αυτό θα οδηγεί απλώς τη μεν τουρκική πλευρά να ισχυρίζεται ότι εδώ έχουμε τρεις κυριαρχίες, τρεις ιθαγένειες, έχουμε λελυμένα θέματα και εμείς να προσπαθούμε να αμφισβητήσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς".
Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι "σε διαπραγματεύσεις η αδύνατη πλευρά είναι εκείνη που χάνει στην προσπάθεια να δώσει ορθές ερμηνείες και δυστυχώς είμαστε η αδύνατη πλευρά έναντι της Τουρκίας, για αυτό θα έπρεπε να διαφυλάξουμε τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού μακριά από αμφισημίες, μακριά από οποιεσδήποτε εποικοδομητικές ασάφειες".
Δηλώσεις Μιχάλη Γιωργάλλα ΕΥΡΩΚΟ
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Μιχάλης Γιωργάλλας, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο κυπριακό, προέβη στην εξής δήλωση:
«Το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος απέχει από τους στόχους και τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, οι οποίες θα δημιουργούσαν τις προοπτικές για γόνιμες συνομιλίες, που θα οδηγούσαν στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο κυπριακό. Το πλαίσιο των συνομιλιών, που πολύ πιθανόν να επαναρχίσουν, δεν προοιωνίζει καλό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Γιωργάλλας και συνέχισε:
«Δυστυχώς, η παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα δεν ήταν καθόλου υποβοηθητική, αφού, αντί να ασκήσει πιέσεις στην τουρκική πλευρά να μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες και απαράδεκτες θέσεις της, θυσίασε την ουσία στο βωμό της επανέναρξης της διαδικασίας. Είναι φανερό ότι το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος δεν προτάθηκε, αλλά επιβλήθηκε», τόνισε ο Μιχάλης Γιωργάλλας και πρόσθεσε:
«Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ θεωρεί ότι θα είναι λάθος, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρήσει σε συνομιλίες, με βάση το συγκεκριμένο κοινό ανακοινωθέν. Οι ασάφιες που περιέχει θα δώσουν την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να κατοχυρώσει πολιτικά κεκτημένα», είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος και συνέχισε:
«Πρέπει επίσης να γίνει ξεκάθαρο στα Ηνωμένα Έθνη και στο διεθνή παράγοντα, ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές πλέον οι τουρκικές απειλές, οι παραβιάσεις και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Εάν η Τουρκία δεν σταματήσει να απειλεί και να τρομοκρατεί, τότε θα πρέπει η Ελληνοκυπριακή πλευρά να αναθεωρήσει τη στάση της έναντι των συνομιλιών για το κυπριακό», κατέληξε ο Μιχάλης Γιωργάλλας.
Παραίτηση του Προέδρου και εκλογές ζήτησε ο Λιλλήκας, σχολιάζοντας το κοινό ανακοινωθέν
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε παραίτηση και προκήρυξη εκλογών, επειδή με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία του Κυπριακού και το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επέστρεψε στον «γνωστό Αναστασιάδη του 2004».
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν, σε συστράτευση και τον κυπριακό λαό να επαγρυπνεί και να τελεί σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για πάρα πολλούς μήνες επέμενε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να ξεκινήσουν συνομιλίες αν δεν ξεκαθαρίσει το πλαίσιο και οι αρχές λύσης του Κυπριακού και επέμενε στον όρο του ξεκαθαρίσματος.
Παρατήρησε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη χθεσινή δήλωση του παραδέχεται ότι πολλές παράγραφοι και όροι που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν επιτρέπουν πολλές ερμηνείες,
Διερωτήθηκε στη συνέχεια αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένει ότι η Τουρκία, η οποία δεν αποδέχθηκε να καταγραφούν τα ζητήματα της κυριαρχίας, της ιθαγένειας, της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με απλό και ξεκάθαρο τρόπο στο κοινό ανακοινωθέν, θα αλλάξει στάση και συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
«Δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης επανήλθε στον παλιό γνωστό εαυτό του, τον Αναστασιάδη του 2004» είπε ο κ. Λιλλήκας προσθέτοντας ότι «έθεσε την αυτοδικαίωση για τη στάση του στο σχέδιο Ανάν πάνω από το εθνικό συμφέρον».
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε στη συνέχεια ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όχι μόνο δεν απέσυρε τις μονομερείς υποχωρήσεις του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, όπως είχε δεσμευτεί, αλλά πρόσθεσε ακόμα χειρότερες υποχωρήσεις.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από το λαό να διαπραγματευθεί την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι «αντίθετα ο κ. Αναστασιάδης ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Αυτό που τώρα διαπραγματεύεται δεν είναι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά η κατάλυση της και η δημιουργία ενός νέου συνταγματικού εκτρώματος, που θα δημιουργηθεί από τα δύο συνιδρυτικά κράτη, είπε και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχρέωση απέναντι στο λαό, να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής, όχι με βάση τις προεκλογικές του και -όπως τελικά καταλήγουν- ψεύτικες δεσμεύσεις, αλλά με βάση τις πραγματικές σημερινές του θέσεις και πρόσθεσε ότι αυτό απαιτεί η δημοκρατία.
Ερωτηθείς εάν εννοεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να παραιτηθεί, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «εννοώ να παραιτηθεί και να προσφύγει σε εκλογές».
Συνεχίζοντας ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε την ψήφο των πολιτών δεσμευόμενος ότι θα αποσύρει όλες τις μονομερείς υποχωρήσεις και τις λεγόμενες συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και, δεύτερο, δεσμευόμενος ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί επαναφορά του σχεδίου Ανάν, ή οποιουδήποτε άλλου παρόμοιου σχεδίου.
Πρόσθετα ανέφερε ότι με τον κοινό ανακοινωθέν, το οποίο συμφώνησε ο κ. Αναστασιάδης, όχι μόνο δεν αποσύρει τις υποχωρήσεις και τις λεγόμενες συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, αλλά προσθέτει νέες υποχωρήσεις πολύ χειρότερες από αυτές του κ. Χριστόφια.
Είπε ακόμα πως ταυτόχρονα όχι μόνο δεν προχωρά προς απόρριψη του σχεδίου Ανάν, αλλά με τη νομιμοποίηση του εγγράφου συγκλίσεων του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ επαναφέρει ήδη μέσα στο κοινό ανακοινωθέν φρασεολογίες και διατυπώσεις του σχεδίου Ανάν.
Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι θα πρέπει ο λαός και οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι η πορεία στην οποία έχει μπει ο κ. Αναστασιάδης μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα νέο σχέδιο Ανάν με τροποποιήσει προς το χειρότερο, σε βάρος της ε/κ κοινότητας και υπέρ της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κάλεσε τους πολίτες και το λαό να επαγρυπνούν και ταυτόχρονα να είναι έτοιμοι για μαζικές κινητοποιήσεις , αναφέροντας ότι μόνο ο λαός και οι πολίτες μπορούν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς του κ. Αναστασιάδη.
Ταυτόχρονα, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες το 2004 αντιστάθηκαν στην επιβολή του σχεδίου Ανάν, σε συστράτευση.
«Τώρα είναι η ώρα να συστήσουμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης, ένα κοινό μέτωπο για συνέχιση του αντικατοχικού μας αγώνα, που θα είναι ικανό να ανατρέψει του σχεδιασμούς και να δώσει ελπίδα και προοπτική στον κυπριακό λαό», συνέχισε.
Ο εγκλωβισμός του κ. Αναστασιάδη στις αγκάλες των ΗΠΑ και της Βρετανίας μόνο δεινά θα επιφέρει σε αυτό τον τόπο, ανέφερε παρατηρώντας ότι με την πολιτική που ακολουθεί από την πρώτη ημέρα της εκλογής του έχει τραυματίσει τις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας και επανέφερε τη διαχείριση του Κυπριακού από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον αμερικανοβρετανικό παράγοντα.
«Όποτε το Κυπριακό διαχειρίστηκαν μονοπωλιακά η Βρετανία και οι ΗΠΑ, είδαμε τα κακά που συνέβησαν στην Κύπρο», ανέφερε περαιτέρω.
Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι την Κυριακή θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία η Πολιτική Σύγκλητος ενώπιον της οποίας θα κατατεθεί η ολοκληρωμένη, παράγραφο προς παράγραφο ανάλυση του κοινού ανακοινωθέντος, η οποία θα δοθεί και στη δημοσιότητα.
Στην Πολιτική Σύγκλητο θα προταθεί και σχέδιο δράσης για ενημέρωση σε πρώτο στάδιο του λαού και για δράση στη συνέχεια που θα αποφασιστούν σήμερα από τη Γραμματεία της Συμμαχίας.
Η ΟΚΟΕ στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου για επανέναρξη συνομιλιών
Τη στήριξή της στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλών εξέφρασε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, αντιπροσωπείας της είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη χθες βράδυ στην Αθήνα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Λοϊζος Λοϊζος και ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Μιχαηλίδης. Ακόμα παρών ήταν ο Πρόεδρος της ΕΦΕΚ Αθήνας Παναγιώτης Σωφρονίου.
Στη συνάντηση, σημείωνεται, οι κύριοι Λοϊζου, Μιχαηλίδης και Σωφρονίου "εξέφρασαν τη στήριξη τους στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών, ευχήθηκαν την ευόδωση των ενεργειών του για την κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο να ανοίγει το δρόμο για μια σύντομη, βιώσιμη και λειτουργική λύση".
Πηγή
InfoGnomon
Στον απόηχο των εξελίξεων, αλλά και της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τα πολιτικά κόμματα διατηρούν τις θέσεις τους και τη διάσταση απόψεων για το κοινό ανακοινωθέν. Το σκηνικό ουδόλως παραπέμπει σε κλίμα ομοψυχίας.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επικροτεί και στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις προσπάθειές του να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και δια του Εκπροσώπου Τύπου, Προδρόμου Προδρόμου, τονίζει οτι το κοινό ανακοινωθέν είναι μεν η αναγκαία, αλλά δεν είναι από μόνο του, ικανή συνθήκη για να οδηγήσει στην ποθητή λύση.
Στέκεται στο σημείο της κυριαρχίας, που προκαλεί τις αντιδράσεις, και ταυτόχρονα θέτει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων προ των ευθυνών της.
Ειναι επαρκές το περιεχόμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος για να πάμε σε διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη στον Πρόεδρο για τις νέες συνομιλίες.
Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά, διά της Εκπροσώπου του Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, αναθεώρηση της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και θα λάβει τις αποφάσεις του εν ευθέτω χρόνω, κατά πόσο μένει ή φεύγει από τη συγκυβέρνηση.
Ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Μιχάλης Γιωργάλλας, έθεσε τα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος που θεωρούνται ευαίσθητα.
Εντονότερος ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη νέων εκλογών.
Τα κόμματα κάνουν επίκκληση της ενότητας και κάποια απο αυτά θα συγκαλέσουν τα αρμόδια όργανα των κομμάτων τους για καθορισμό των επόμενων κινήσεων τους.
Νωρίτερα.
Κοινό Ανακοινωθέν: Στήριξη ΔΗΣΥ στον Πρόεδρο και κάλεσμα για ενότητα
"Με το Ανακοινωθέν επιτυγχάνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων όπως την είχαμε επιδιώξει", δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης τη στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα.
Νωρίτερα.
Διάσταση απόψεων για κοινό ανακοινωθέν
Η ΕΔΕΚ, το Ευρωπαϊκό κόμμα, οι Οικολόγοι και Συμαχία Πολιτών κάλεσαν εκ νέου τον Προεδρο της Δημοκρατίας να μην αποδεχθεί το κοινό ανακοινωθέν ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα ανέφερε σήμερα οτι δεν επιτυγχάνεται ο κοινός στόχος. Το ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι στηρίζει τον Πρόεδρο και κάλεσε αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση.
ΓΓ ΑΚΕΛ: Επαρκές για να πάμε σε διαπραγματεύσεις το περιεχόμενο του προσχεδίου
Το περιεχόμενο του προσχεδίου του Κοινού Ανακοινωθέντος είναι επαρκές για να πάμε σε διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επαναλαμβάνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ότι θα συμβάλει ώστε ο Πρόεδρος να προσέλθει σε αυτές όσο το δυνατό πιο καλά προετοιμασμένος.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε όσους διατυπώνουν αντίθετη άποψη να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο συνάντησης που είχε το πρωί, και απαντώντας σε ερώτηση ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι το περιεχόμενο του προσχεδίου του Κοινού Ανακοινωθέντος «είναι επαρκές για να πάμε σε διαπραγματεύσεις».
«Αυτό που στηρίζουμε εμείς είναι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κι αν κι εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να πάει σε διαπραγματεύσεις εμείς θα στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε έτσι ώστε ο Πρόεδρος να πάει όσο το δυνατό πιο καλά προετοιμασμένος» είπε.
Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι θα εξαρτηθεί κι από τον ίδιο τον Πρόεδρο εάν θα υπάρξει δυνατότητα ευρύτερης συλλογικότητας. «Εάν είναι συνεπής σε αρχές, εάν λειτουργήσει με συλλογικότητα και αποφύγει παλινδρομήσεις και αντιφάσεις, θέλω να πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα θα συνειδητοποιήσουν ότι επιβάλλεται να συνεργαστούμε όλοι μέσα σε κλίμα ενότητας, για να δούμε πώς θα καταφέρουμε να ισχυροποιήσουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε σε συμφωνία» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του κάθε πολιτικού κόμματος».
Είπε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ «δεν πρόκειται ποτέ να συμπεριφερθεί όπως συμπεριφέρθηκαν άλλοι την προηγούμενη πενταετία. Είμαστε υπεύθυνο κόμμα, θέτουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού και αυτό μας καθοδηγεί στο πώς τοποθετούμαστε σε ό,τι αφορά το Κυπριακό» ανέφερε.
Την ίδια ώρα κάλεσε όσους λένε ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις να πουν ποιά είναι η εναλλακτική τους πρόταση και πώς θα καταφέρουν να δημιουργήσουν καλύτερο πλαίσιο για να πάμε σε διαπραγματεύσεις. «Εδώ και πέντε μήνες προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο» είπε ο Άντρος Κυπριανού.
Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που εκφράστηκαν από πλευράς ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών για το περιεχόμενο του προσχεδίου του Κοινού Ανακοινωθέντος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις του κάθε πολιτικού κόμματος, αλλά «κάποια πράγματα δεν μπορούν να επιδέχονται πολλές ερμηνείες, μία είναι η ερμηνεία που μπορούν να δεχτούν».
Ειδικότερα για τα ζητήματα της κυριαρχίας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η καλύτερη αναφορά που υπήρξε ποτέ είχε επιτευχθεί στη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ, τον Ιανουάριο του 2010, που αναφερόταν σε μία και αδιαίρετη κυριαρχία.
«Αυτό δεν τους άρεσε και ήθελαν να πετύχουν κάτι καλύτερο. Τώρα με βάση τις αναφορές που υπάρχουν, όλοι οι ειδικοί λένε ότι είμαστε πλήρως διασφαλισμένοι σε ό,τι αφορά την εξωτερική κυριαρχία, κι εκείνο που απλώς απομένει να ρυθμιστεί είναι το θέμα της εσωτερικής κυριαρχίας» είπε.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ιθαγένειας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «δεν πρέπει να ψάχνουμε να βρίσκουμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν».
Είναι προφανές, είπε, ότι «υπάρχει μόνο μια ιθαγένεια κι από κει και πέρα (το Κοινό Ανακοινωθέν) λέει ότι αποδεχόμενοι ότι υπάρχει μόνο μια ιθαγένεια, η κάθε συνιστώσα οντότητα θα έχει την ευχέρεια να δίνει και τη δική της ιθαγένεια στους ανθρώπους που θα διαβιούν κάτω από την αρμοδιότητα της».
Την ίδια ώρα είπε ότι το προσχέδιο δεν παραπέμπει σε «παρθενογένεση». «Δεν πρόκειται περί παρθενογένεσης. Αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών. Εάν εμείς έχουμε διαφωνίες σε αυτό το κείμενο, τις έχω αναφέρει. Είναι υποχωρήσεις που έγιναν σε σύγκριση με το πλαίσιο το οποίο υπήρχε προηγουμένως» ανέφερε.
«Σε ό,τι αφορά το κατάλοιπο εξουσίας, ήταν ξεκάθαρη η προηγούμενη θέση μας: να συμφωνηθούν πρώτα οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης και μετά να αποφασιστεί που θα πάει το κατάλοιπο εξουσίας. Και τότε λέγαμε ότι αν μας ικανοποιούν οι εξουσίες και αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης δεν μας ενοχλούσε το κατάλοιπο εξουσίας να πάει στις συνιστώσες οντότητες. Τώρα το λάθος που γίνεται είναι ότι αυτό το πράγμα ρυθμίζεται χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει οι εξουσίες και αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης» ανέφερε.
Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι για τα θέματα αυτά συνέρχεται το απόγευμα στις 16.00 το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, το οποίο θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.
ΔΗΚΟ: Με την προτεινόμενη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου δεν επιτυγχάνεται ο κοινός εθνικός στόχος
Με ικανοποίηση καλωσόρισε το ΔΗΚΟ τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σήμερα το πρωί στην Αθήνα, υποδεικνύοντας ωστόσο πως «δυστυχώς, με την προτεινόμενη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, δεν επιτυγχάνεται ο κοινός εθνικός στόχος που περιγράφεται στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και στις διαχρονικές θέσεις και αρχές της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Σε δήλωση της το απόγευμα της Παρασκευής στα γραφεία του ΔΗΚΟ η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι ιδιαίτερη άξια έχει η παραίνεση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι «πρέπει να αντλήσουμε βέβαια και διδάγματα από πρόσφατες, μέχρι και πολύ πρόσφατες, φάσεις της πορείας του Κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις της ευρύτατης εθνικής συναίνεσης».
Ανέφερε ωστόσο πως «με την προτεινόμενη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου η πλευρά μας δείχνει να μην έχει αντλήσει τα σωστά διδάγματα, αφού στο κείμενό της επαναφέρονται φρασεολογία και πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν και, επιπρόσθετα, επικυρώνεται εμμέσως το ‘έγγραφο Ντάουνερ’».
Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Σαμαράς υπενθύμισε ότι «κοινός μας στόχος είναι ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, συμπεφωνημένης, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα διασφαλίζει πλήρως τη μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια προσωπικότητα και μια ιθαγένεια της επανενωμένης Κύπρου, της ιδιότητάς της ως κράτους μέλους της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».
Για να προσθέσει όμως πως «δυστυχώς, με την προτεινόμενη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, δεν επιτυγχάνεται ο κοινός εθνικός στόχος που περιγράφεται στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και στις διαχρονικές θέσεις και αρχές της ελληνοκυπριακής πλευράς» αλλά «αντίθετα, με την προτεινόμενη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, η τουρκική πλευρά πετυχαίνει τις περισσότερες διαχρονικές επιδιώξεις της, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασής τους».
Κοινό ανακοινωθέν: Η αποτυχία της Κυπριακής ηγεσίας να αλλάξει τα δεδομένα οδηγεί σε μια αμφίβολη και επικίνδυνη πορεία
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την αντίθεση του για το περιεχόμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος.
Να θυμίσουμε τις δηλώσεις του κ. Μπαγίς τον περασμένο Νοέμβριο ο οποίος αναφέρθηκε σε επαναφορά του σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα και μάλιστα καθόρισε χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού ως την Άνοιξη του 2014. Οι προβλέψεις μας για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν επιβεβαιωθεί καθώς και οι φόβοι μας για πιέσεις στην Κυπριακή ηγεσία.
Η θέση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είναι ξεκάθαρη. Σε καμία περίπτωση μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις χωρίς σωστή συμφωνημένη βάση –που δυστυχώς δεν είναι αυτή που έχουμε ενώπιον μας – αφού για ακόμα μια φορά οι συνομιλίες θα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Το κείμενο το οποίο έχει διαμορφωθεί είναι ένα κείμενο γεμάτο ασάφειες με αμφιλεγόμενες ερμηνείες και αμφισημίες και ως εκ τούτου κρίνεται ως επικίνδυνο. Οι πρόνοιες της πρότασης δεν αποκρούουν αποτελεσματικά και τελεσίδικα τις συνομοσπονδιακές ορέξεις του Έρογλου και της Άγκυρας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δυστυχώς υποχώρησε από τις θέσεις που έθεσε για επανέναρξη των συνομιλιών ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις αξιώσεις των Τούρκων. Στρώθηκε το χαλί για περαιτέρω υποχωρήσεις, έθεσε τις διαπραγματεύσεις σε καινούργιες περιπέτειες και μας απομάκρυνε ακόμα περισσότερο από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.
Το Κίνημα Οικολόγων παρουσιάζει τις προτάσεις του για το Κυπριακό Τρίπτυχο οι οποίες έχουν δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα μέλη του εθνικού συμβουλίου. Προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μίας Εθνικής Στρατηγικής αφού – όπως έλεγε προεκλογικά ο Πρόεδρος – «οι ώμοι του ενός δεν ήταν αρκετά δυνατοί για να σηκώσουν το βάρος».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλαμβάνει σήμερα την ευθύνη – όπως έκανε το 2008 ο Δημήτρης Χριστόφιας – να ξεκινήσει τις συνομιλίες χωρίς επαρκή προετοιμασία. Θα αναλάβει και το βάρος της ευθύνης για το αποτέλεσμα.
Η ΕΔΕΚ καλεί τον Πρόεδρο να μην αποδεχθεί το κοινό ανακοινωθέν
Απόλυτη διαφωνία εκφράζει το ΚΣ ΕΔΕΚ στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος για τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και την υστάτη, να μην αποδεχθεί αυτό το κείμενο και να επιμείνει σε μια σαφή διαπραγματευτική βάση που θα κατοχυρώνει τις θεμελιώδεις αρχές λύσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Όπως είπε, η συμμετοχή σε συνομιλίες στη βάση αυτού του προτεινομένου κοινού ανακοινωθέντος οδηγεί σε θανάσιμους κινδύνους την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό Ελληνισμό, και κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση για αποτροπή αυτών των κινδύνων, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΔΕΚ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την αποτροπή των κινδύνων που απειλούν την Κύπρο.
Επίσης, επεσήμανε ότι θα έπρεπε να διαφυλαχθούν οι βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού μακριά από αμφισημίες ή οποιεσδήποτε εποικοδομητικές ασάφειες, επειδή σε διαπραγματεύσεις η αδύνατη πλευρά είναι εκείνη που χάνει στην προσπάθεια να δώσει ορθές ερμηνείες και δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η αδύνατη πλευρά έναντι της Τουρκίας.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ομήρου είπε ότι η ΕΔΕΚ στήριξε τη θέση ότι "για την έναρξη οποιωνδήποτε νέων διαπραγματεύσεων θα έπρεπε να διαμορφωθεί και να συμφωνηθεί μια σαφής διαπραγματευτική βάση που να κατοχυρώνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, χωρίς να επιδέχεται οποιανδήποτε αμφισβήτηση, και αυτό για να υπάρχει μία ενιαία αντίληψη για τη μορφή και τις βασικές παραμέτρους της λύσης".
"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υιοθέτησε αυτή τη θέση προεκλογικά και μετεκλογικά. Στηρίξαμε την προσπάθεια του να επιτύχει μια τέτοια διαπραγματευτική βάση ή ένα τέτοιο `κοινό ανακοινωθέν`", ανέφερε ο κ. Ομήρου.
Πρόσθεσε ότι "μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις και με προβολή των γνωστών διχοτομικών-συνομοσπονδιακών θέσεων της τουρκικής πλευράς, είχε διαφανεί το ατελέσφορο της προσπάθειας και κατέστη `ηλίου φαεινότερον` ότι θα έπρεπε να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο μια εναλλακτική εθνική στρατηγική, στη βάση της ρεαλιστικής προσέγγισης ότι 40 χρόνια συνομιλιών απέδειξαν το άγονο, αναποτελεσματικό και στείρο αυτής της διαδικασίας, που όχι μόνο δεν οδήγησε σε λύση, αλλά αντίθετα αποενοχοποιούσε την Τουρκία, η οποία παρουσιαζόταν και παρουσιάζεται ως ο καλόπιστος τρίτος και ο ουδέτερος παρατηρητής ο οποίος μάλιστα επείγεται για λύση".
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι, "αντί ωστόσο της συζήτησης μιας νέας στρατηγικής, επελέγη η κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα επέχει τον χαρακτήρα μιας `συμφωνίας υψηλού επιπέδου`, η οποία όχι μόνο δεν θα αποτελεί μια σαφή διαπραγματευτική βάση με κατοχύρωση των βασικών αρχών λύσης, αλλά αντίθετα οδηγεί σε διολίσθηση προς τις τουρκικές απαιτήσεις και επαναφορά σε λογικές του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν".
Είπε, επίσης, ότι "αυτό το κοινό ανακοινωθέν εμπεριέχει εξαιρετικά επικίνδυνες πρόνοιες, με λεγόμενες εποικοδομητικές, καλύτερα μη εποικοδομητικές ασάφειες, που οδηγούν σε αμφισημίες στην ερμηνεία της κυριαρχίας".
"Αντί η κυριαρχία να προσδιορίζεται ως `μία, μόνη και αδιαίρετη`, η οποία εκπηγάζει από το λαό και όχι από τις `Κοινότητες` ή `τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους`, γίνεται αποδεκτή μια διατύπωση η οποία οδηγεί σε τρικέφαλο κυριαρχία, η οποία θα εκπηγάζει από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και μάλιστα εξ ίσου", είπε.
Πρόσθεσε ότι "η αναφορά σε `εσωτερικές ιθαγένειες` αναπόφευκτα ενισχύει την τρικέφαλο κυριαρχία και οδηγεί σε συνομοσπονδιακό μόρφωμα" και ότι "η αναφορά σε `άλυτα θέματα` παραπέμπει στην αποδοχή του λεγόμενου εγγράφου συγκλίσεων Ντάουνερ".
"Το κατάλοιπο εξουσίας παραχωρείται στα `συνιστώντα κρατίδια`, προτού μάλιστα αποφασιστούν οι αρμοδιότητες-εξουσίες της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης", είπε, επισημαίνοντας ότι "από τις διατυπώσεις και τα συμφραζόμενα του κοινού ανακοινωθέντος προκύπτει η δημιουργία κράτους, από `παρθενογένεση` και όχι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας".
Επίσης, σημείωσε ότι "κρίσιμα και κεφαλαιώδη θέματα, όπως ο τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, το σύστημα ασφάλειας, η απομάκρυνση των εποίκων, τα ζητήματα επιστροφής των προσφύγων και των περιουσιών, απουσιάζουν από το κείμενο".
"Εκφράσαμε και εκφράζουμε τη σαφή και απόλυτη διαφωνία μας με αυτό το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος. Καλέσαμε και καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και την υστάτη, να μην αποδεχθεί αυτό το κείμενο. Τον καλούμε να επιμείνει σε μια σαφή διαπραγματευτική βάση που θα κατοχυρώνει τις θεμελιώδεις αρχές λύσης του Κυπριακού", ανέφερε.
Όπως είπε, "θεωρούμε ότι η συμμετοχή σε συνομιλίες στη βάση αυτού του προτεινομένου κοινού ανακοινωθέντος οδηγεί σε θανάσιμους κινδύνους την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό Ελληνισμό και καλούμε το λαό μας σε επαγρύπνηση για αποτροπή αυτών των κινδύνων", διαβεβαιώνοντας ότι "το ΚΣ ΕΔΕΚ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την αποτροπή των κινδύνων που απειλούν την Κύπρο".
Ερωτηθείς εάν το έγγραφο αποτελεί σχέδιο λύσης, ο κ. Ομήρου είπε ότι το κείμενο "επέχει μορφή ή χαρακτήρα μιας συμφωνίας υψηλού επιπέδου, και είναι προφανές ότι αυτό το κοινό ανακοινωθέν θα ισχύει όλων των προηγούμενων κοινών ανακοινωθέντων ή συμφωνιών υψηλού επιπέδου, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, κρίνοντας από το περιεχόμενο, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και απειλεί πράγματι θανάσιμα την Κυπριακή Δημοκρατία και εγκυμονεί κινδύνους για τον κυπριακό Ελληνισμό".
Σε παρατήρηση ότι το κείμενο μπορεί να δίνει ευκαιρίες και στις δύο πλευρές, ο κ. Ομήρου είπε ότι "αυτό θα οδηγεί απλώς τη μεν τουρκική πλευρά να ισχυρίζεται ότι εδώ έχουμε τρεις κυριαρχίες, τρεις ιθαγένειες, έχουμε λελυμένα θέματα και εμείς να προσπαθούμε να αμφισβητήσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς".
Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι "σε διαπραγματεύσεις η αδύνατη πλευρά είναι εκείνη που χάνει στην προσπάθεια να δώσει ορθές ερμηνείες και δυστυχώς είμαστε η αδύνατη πλευρά έναντι της Τουρκίας, για αυτό θα έπρεπε να διαφυλάξουμε τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού μακριά από αμφισημίες, μακριά από οποιεσδήποτε εποικοδομητικές ασάφειες".
Δηλώσεις Μιχάλη Γιωργάλλα ΕΥΡΩΚΟ
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Μιχάλης Γιωργάλλας, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο κυπριακό, προέβη στην εξής δήλωση:
«Το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος απέχει από τους στόχους και τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, οι οποίες θα δημιουργούσαν τις προοπτικές για γόνιμες συνομιλίες, που θα οδηγούσαν στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο κυπριακό. Το πλαίσιο των συνομιλιών, που πολύ πιθανόν να επαναρχίσουν, δεν προοιωνίζει καλό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Γιωργάλλας και συνέχισε:
«Δυστυχώς, η παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα δεν ήταν καθόλου υποβοηθητική, αφού, αντί να ασκήσει πιέσεις στην τουρκική πλευρά να μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες και απαράδεκτες θέσεις της, θυσίασε την ουσία στο βωμό της επανέναρξης της διαδικασίας. Είναι φανερό ότι το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος δεν προτάθηκε, αλλά επιβλήθηκε», τόνισε ο Μιχάλης Γιωργάλλας και πρόσθεσε:
«Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ θεωρεί ότι θα είναι λάθος, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρήσει σε συνομιλίες, με βάση το συγκεκριμένο κοινό ανακοινωθέν. Οι ασάφιες που περιέχει θα δώσουν την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να κατοχυρώσει πολιτικά κεκτημένα», είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος και συνέχισε:
«Πρέπει επίσης να γίνει ξεκάθαρο στα Ηνωμένα Έθνη και στο διεθνή παράγοντα, ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές πλέον οι τουρκικές απειλές, οι παραβιάσεις και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Εάν η Τουρκία δεν σταματήσει να απειλεί και να τρομοκρατεί, τότε θα πρέπει η Ελληνοκυπριακή πλευρά να αναθεωρήσει τη στάση της έναντι των συνομιλιών για το κυπριακό», κατέληξε ο Μιχάλης Γιωργάλλας.
Παραίτηση του Προέδρου και εκλογές ζήτησε ο Λιλλήκας, σχολιάζοντας το κοινό ανακοινωθέν
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε παραίτηση και προκήρυξη εκλογών, επειδή με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία του Κυπριακού και το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επέστρεψε στον «γνωστό Αναστασιάδη του 2004».
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν, σε συστράτευση και τον κυπριακό λαό να επαγρυπνεί και να τελεί σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για πάρα πολλούς μήνες επέμενε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να ξεκινήσουν συνομιλίες αν δεν ξεκαθαρίσει το πλαίσιο και οι αρχές λύσης του Κυπριακού και επέμενε στον όρο του ξεκαθαρίσματος.
Παρατήρησε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη χθεσινή δήλωση του παραδέχεται ότι πολλές παράγραφοι και όροι που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν επιτρέπουν πολλές ερμηνείες,
Διερωτήθηκε στη συνέχεια αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένει ότι η Τουρκία, η οποία δεν αποδέχθηκε να καταγραφούν τα ζητήματα της κυριαρχίας, της ιθαγένειας, της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με απλό και ξεκάθαρο τρόπο στο κοινό ανακοινωθέν, θα αλλάξει στάση και συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
«Δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης επανήλθε στον παλιό γνωστό εαυτό του, τον Αναστασιάδη του 2004» είπε ο κ. Λιλλήκας προσθέτοντας ότι «έθεσε την αυτοδικαίωση για τη στάση του στο σχέδιο Ανάν πάνω από το εθνικό συμφέρον».
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε στη συνέχεια ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όχι μόνο δεν απέσυρε τις μονομερείς υποχωρήσεις του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, όπως είχε δεσμευτεί, αλλά πρόσθεσε ακόμα χειρότερες υποχωρήσεις.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από το λαό να διαπραγματευθεί την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι «αντίθετα ο κ. Αναστασιάδης ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Αυτό που τώρα διαπραγματεύεται δεν είναι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά η κατάλυση της και η δημιουργία ενός νέου συνταγματικού εκτρώματος, που θα δημιουργηθεί από τα δύο συνιδρυτικά κράτη, είπε και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχρέωση απέναντι στο λαό, να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής, όχι με βάση τις προεκλογικές του και -όπως τελικά καταλήγουν- ψεύτικες δεσμεύσεις, αλλά με βάση τις πραγματικές σημερινές του θέσεις και πρόσθεσε ότι αυτό απαιτεί η δημοκρατία.
Ερωτηθείς εάν εννοεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να παραιτηθεί, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «εννοώ να παραιτηθεί και να προσφύγει σε εκλογές».
Συνεχίζοντας ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε την ψήφο των πολιτών δεσμευόμενος ότι θα αποσύρει όλες τις μονομερείς υποχωρήσεις και τις λεγόμενες συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και, δεύτερο, δεσμευόμενος ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί επαναφορά του σχεδίου Ανάν, ή οποιουδήποτε άλλου παρόμοιου σχεδίου.
Πρόσθετα ανέφερε ότι με τον κοινό ανακοινωθέν, το οποίο συμφώνησε ο κ. Αναστασιάδης, όχι μόνο δεν αποσύρει τις υποχωρήσεις και τις λεγόμενες συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, αλλά προσθέτει νέες υποχωρήσεις πολύ χειρότερες από αυτές του κ. Χριστόφια.
Είπε ακόμα πως ταυτόχρονα όχι μόνο δεν προχωρά προς απόρριψη του σχεδίου Ανάν, αλλά με τη νομιμοποίηση του εγγράφου συγκλίσεων του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ επαναφέρει ήδη μέσα στο κοινό ανακοινωθέν φρασεολογίες και διατυπώσεις του σχεδίου Ανάν.
Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι θα πρέπει ο λαός και οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι η πορεία στην οποία έχει μπει ο κ. Αναστασιάδης μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα νέο σχέδιο Ανάν με τροποποιήσει προς το χειρότερο, σε βάρος της ε/κ κοινότητας και υπέρ της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κάλεσε τους πολίτες και το λαό να επαγρυπνούν και ταυτόχρονα να είναι έτοιμοι για μαζικές κινητοποιήσεις , αναφέροντας ότι μόνο ο λαός και οι πολίτες μπορούν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς του κ. Αναστασιάδη.
Ταυτόχρονα, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες το 2004 αντιστάθηκαν στην επιβολή του σχεδίου Ανάν, σε συστράτευση.
«Τώρα είναι η ώρα να συστήσουμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης, ένα κοινό μέτωπο για συνέχιση του αντικατοχικού μας αγώνα, που θα είναι ικανό να ανατρέψει του σχεδιασμούς και να δώσει ελπίδα και προοπτική στον κυπριακό λαό», συνέχισε.
Ο εγκλωβισμός του κ. Αναστασιάδη στις αγκάλες των ΗΠΑ και της Βρετανίας μόνο δεινά θα επιφέρει σε αυτό τον τόπο, ανέφερε παρατηρώντας ότι με την πολιτική που ακολουθεί από την πρώτη ημέρα της εκλογής του έχει τραυματίσει τις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας και επανέφερε τη διαχείριση του Κυπριακού από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον αμερικανοβρετανικό παράγοντα.
«Όποτε το Κυπριακό διαχειρίστηκαν μονοπωλιακά η Βρετανία και οι ΗΠΑ, είδαμε τα κακά που συνέβησαν στην Κύπρο», ανέφερε περαιτέρω.
Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι την Κυριακή θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία η Πολιτική Σύγκλητος ενώπιον της οποίας θα κατατεθεί η ολοκληρωμένη, παράγραφο προς παράγραφο ανάλυση του κοινού ανακοινωθέντος, η οποία θα δοθεί και στη δημοσιότητα.
Στην Πολιτική Σύγκλητο θα προταθεί και σχέδιο δράσης για ενημέρωση σε πρώτο στάδιο του λαού και για δράση στη συνέχεια που θα αποφασιστούν σήμερα από τη Γραμματεία της Συμμαχίας.
Η ΟΚΟΕ στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου για επανέναρξη συνομιλιών
Τη στήριξή της στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλών εξέφρασε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, αντιπροσωπείας της είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη χθες βράδυ στην Αθήνα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Λοϊζος Λοϊζος και ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Μιχαηλίδης. Ακόμα παρών ήταν ο Πρόεδρος της ΕΦΕΚ Αθήνας Παναγιώτης Σωφρονίου.
Στη συνάντηση, σημείωνεται, οι κύριοι Λοϊζου, Μιχαηλίδης και Σωφρονίου "εξέφρασαν τη στήριξη τους στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών, ευχήθηκαν την ευόδωση των ενεργειών του για την κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο να ανοίγει το δρόμο για μια σύντομη, βιώσιμη και λειτουργική λύση".
Πηγή
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΥΡΡΟΥ...!!!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ