2014-02-09 13:34:15
Φωτογραφία για ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τελώντας εν αναμονή της αντίδρασης των Βρυξελλών στην επίτευξη υψηλότερου του αναμενόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που κατά την κυβέρνηση θα «ανοίξει» τη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, το Μαξίμου έχει εσχάτως να διαχειριστεί έναν ακόμη σοβαρό πονοκέφαλο.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό με τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ερογλου την Τρίτη στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο και το κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών για την επανέναρξη των συνομιλιών, σύμφωνα με πληροφορίες της naftemporiki.gr, απασχόλησε επί μακρών  τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, (προεκλογική περίοδος και διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας), δεν επιθυμούσε να «ανοίξει» η σχετική συζήτηση, κυρίως για το φόβο να αποτελέσει αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως εκ δεξιών του.


Αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι τα αντανακλαστικά μιας μερίδας των συγκεκριμένων ψηφοφόρων είναι πολύ ευαίσθητα απέναντι στο κυπριακό ζήτημα. Η εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα και μάλιστα σε ρόλο καταλύτη των σχετικών διαδικασιών με προφανή στόχο την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, πολλαπλασιάζει τους φόβους του Πρωθυπουργού.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη ο οποίος, με σημερινό του άρθρο στο antinews.gr, αναφέρεται σε ένα μέρος της ελλαδικής Δεξιάς, που έχει «την γνωστή μόνιμη ροπή στον συμβιβασμό και μια ''σώφρονα'' ενδοτικότητα» και κάνει λόγω  για την «επαναφορά σε άλλη συσκευασία του αναίμακτου  Γ’ Αττίλα, του Σχεδίου Ανάν».

Ο κ. Κρανιδίωτης, βεβαίως, ερμηνεύει τη δήλωση Σαμαρά ότι «πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από πρόσφατες, μέχρι πολύ πρόσφατες, φάσεις της πορείας του Κυπριακού» ως απορριπτική του σχεδίου Ανάν, ωστόσο οι ανησυχίες του Μαξίμου ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό μπορεί να ρίξουν νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής, κατά πολλούς στην κυβέρνηση είναι βάσιμες.

Οι δε πληροφορίες ότι η κυπριακή πλευρά ανέλαβε να προσεγγίσει την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα ώστε να μη βρεθεί το κυπριακό στο επίκεντρο της μικροκομματικής αντιπαράθεσης, είναι παντελώς αβάσιμες. Ήδη η υπεύθυνη Εξωτερική Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, με δήλωσή της, θύμισε ότι «Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σημαίνει να μπει τέλος στην τουρκική κατοχή».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μοιάζει να διαχειρίζεται, (για προφανείς λόγους), καλύτερα την κινητικότητα στο κυπριακό, επιδιώκοντας να παίξει ενεργό ρόλο στην επίτευξη μιας λύσης στο χρόνιο πρόβλημα.

Οι δύο κυβερνήσεις πάντως, σε Αθήνα και Λευκωσία, ζητούν για ευνόητους λόγους «ευρεία εθνική συναίνεση» σε Ελλάδα και Κύπρο και γιατί οι εξελίξεις από μόνες του είναι ιδιαιτέρως σοβαρές  και λόγω της σοβούσας οικονομικής κρίσης στις δύο χώρες.

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ