2014-02-09 18:09:09
Φωτογραφία για Κατασχετήρια – εφιάλτης για 1.000 Λαρισαίους
Συστάσεις από ΙΝΚΑ Θεσσαλίας και Σύλλογο Συμβολαιογράφων. Περισσότεροι από 1.000 υπολογίζονται οι Λαρισαίοι δανειολήπτες που έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα κατασχετήρια της ακίνητης περιουσίας τους από τράπεζες, την οποία κινδυνεύουν να χάσουν εάν δεν σπεύσουν να ενταχθούν σε ένα προστατευτικό καθεστώς.

Τα κατασχετήρια σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, αφορούν σε δάνεια που ελήφθησαν αρχές του 2.000 και οι δανειολήπτες λόγω των οικονομικών συνθηκών σταμάτησαν να τα πληρώνουν.

Οι τράπεζες έχοντας προβεί σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης, κίνησαν τις διαδικασίες εκπλειστηριασμού ακινήτων, οι οποίες δεν μπορούν να αρθούν αν οι δανειολήπτες δεν ενταχθούν σε ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του προβλήματος και τις συνέπειες που θα επέλθουν, προτρέπει τους πολίτες να σπεύσουν και να υποβάλουν στις τράπεζες με κάθε πρόσφορο μέσο, τη σχετική αίτηση για να προστατεύσουν την κύρια τουλάχιστον κατοικία τους Συγκεκριμένα όπως συστήνει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, ο οφειλέτης πρέπει να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση ότι πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις του νόμου, σε κάθε δανειστή του, μέχρι 28/2/2014 ή εντός δύο μηνών από την επίδοση διαταγής πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση
. Αν δεν κατατεθεί στις προθεσμίες αυτές δεν ισχύει η αναστολή του πλειστηριασμού και το σπίτι κινδυνεύει να χαθεί…

Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες πάντως, προκειμένου να σώσουν την κατοικία τους και να αποφύγουν τον πλειστηριασμό έχουν δύο επιλογές.

Η να αξιοποιήσουν τη μια από τις δύο υπάρχουσες ρυθμίσεις ή να αποδεχθούν τις επιλογές αναχρηματοδότησης του δανείου από τις τράπεζες. Ενδεικτικά μία από αυτές μπορεί να είναι η μείωση του επιτοκίου με την ταυτόχρονη αύξηση διάρκειας του δανείου, οπότε η δόση μπορεί να πέσει έως και στο 50%.

Για κάποιους που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρο πρόβλημα οι τράπεζες προσφέρουν περίοδο χάριτος που μπορεί να τον απαλλάξει από τις δόσεις για διάστημα έως δύο χρόνων.

Σε αντίθετη περίπτωση οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες εφόσον πληρούν τα κριτήρια του νόμου, μπορούν να σώσουν την ακίνητη περιουσία τους, με την ένταξή του σε ένα από τα δύο ισχύοντα προστατευτικά πλαίσια, ( την προστασία α΄ κατοικίας και το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενήμερων δανειοληπτών) υποβάλλοντας τις σχετικές αιτήσεις.

Εννοείται πως για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά υπάρχει πάντα η επιλογή της ένταξης στο νόμο Κατσέλη μέσω του οποίου μπορούν να ζητήσουν μείωση της οφειλής τους και προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πάντως οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στις τράπεζες για την προστασία της κύριας κατοικίας με τον πρόσφατο νόμο είναι ελάχιστες είτε γιατί οι δανειολήπτες θέλουν να εξαντλήσουν το περιθώριο που τους δίνει ο νόμος είτε γιατί έχουν επιφυλάξεις για την τύχη που θα έχει η κατοικία τους μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από το 2015 και μετά, οπότε και λήγει η προστασία.

Αυτό όμως που πρέπει να καταστεί σαφές τώρα είναι, πως για να μπορέσουν να προστατεύουν την κύρια κατοικία τους πρέπει να ενταχθούν σε ρύθμιση.

(Ρεπορτάζ του Γιώργου Νούλη στην εφημερίδα «Ελευθερία»)
onlarissa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ