2014-02-09 18:11:15
Φωτογραφία για Νόμος - «ναρκοπέδιο» για τη συνυπηρέτηση των Στρατιωτικών με τις/τους συζύγους των (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 21 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ)
ΓΙΑ ΜΙΑ ΛΕΞΗ(!) ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Χαμένοι και λόγω... ερμηνείας του νόμου είναι οι στρατιωτικοί που έχουν την ατυχία, με βάση το πώς κατέληξαν τα πράγματα, να είναι παντρεμένοι με δημόσιους υπαλλήλους. Αυτήν τη φορά, όχι γιατί δεν υπάρχει ο νόμος που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους, αλλά γιατί... ο νόμος είναι ασαφής και δεκτικός ερμηνειών που οδηγούν τελικά στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ζητούν οι στρατιωτικοί και που πιθανότατα ήθελε και ο ίδιος ο νομοθέτης.

Τη δυσάρεστη ανακάλυψη έκαναν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που ενημέρωσαν μάλιστα και τον ΣΥΣΜΕΔ για να γνωστοποιήσει το θέμα ευρύτερα.

Όπως καταγγέλλουν, ο νόμος 2946/2001, που, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, μπορεί να αναζητηθεί στο ΦΕΚ Α' 224, «Υπαίθρια διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις», προβλέπει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι (μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου) που έχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών δικαιούνται να αποσπώνται κατά παρέκκλιση. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως με βάση τον νόμο το δικαίωμα αφορά την περιοχή που υπηρετεί ο στρατιωτικός σύζυγός τους.


Η «περιοχή»

Εξαιτίας, λοιπόν, της λέξης «περιοχή» που χρησιμοποιήθηκε αντί της λέξης «πόλη» ή «δήμος» στρατιωτικοί καταγγέλλουν στον ΣΥΣΜΕΔ ότι το υπουργείο Παιδείας στέλνει τις συζύγους τους να συνυπηρετήσουν στην άλλη άκρη του νομού ή της περιφέρειας που υπηρετεί ο στρατιωτικός, υλοποιώντας μεν το αίτημα, αλλά με τρόπο που το καθιστά δώρο-άδωρο, αφού οι αποσπάσεις γίνονται σε υπηρεσίες που απέχουν 2-3 ώρες από το σπίτι της οικογένειας, κάτι που προφανώς καθιστά αδύνατη και, το κυριότερο, οικονομικά ασύμφορη την καθημερινή μετακίνηση και άχρηστη την, μόνο στα χαρτιά, «προνομιακή» απόσπαση.

N.2946/2001

Οι στρατιωτικοί, μάλιστα, ψάχνοντας, ανακάλυψαν πως παρόμοια νομοθετική πρόνοια υπάρχει για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι σύζυγοι καθηγητών ή λεκτόρων ή καθηγητών εφαρμογών ΑΕΙ, οι οποίοι μπορούν με αίτησή τους επίσης να αποσπώνται κατ' εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας μόνο που εδώ ο νομοθέτης είχε προβλέψει να κάνει σαφή αναφορά στην πόλη, όπου είναι η έδρα της εργασίας του καθηγητή ή λέκτορα.

Τι προτείνουν

Για να μη χάνουν, λοιπόν, και λόγω ερμηνείας του νόμου του 2001 οι στρατιωτικοί ζητούν να αντικατασταθεί και για αυτούς η λέξη «περιοχή» με τη λέξη «πόλη», κάνοντας σαφές πως η συνυπηρέτηση αφορά στην ίδια πόλη, ενώ για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο με την ευκαιρία ζητούν να προστεθεί και το άρθρο «η» μπροστά από τη λέξη σύζυγος, ώστε ο νόμος να γράφει «ο/η σύζυγος» και να μη βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως αύριο μεθαύριο όσοι άνδρες ζητήσουν να συνυπηρετήσουν στην πόλη που υπηρετεί η στρατιωτικός σύζυγός τους.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 08/02/2014 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ - Σ.Λ.)

ΠΗΓΗ: http://staratalogia.blogspot.gr/2014/02/blog-post_9844.html N.2946/2001 Απόσπαση συζύγου Στρατιωτικού (Σχετικό άρθρο 21):
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ