2014-02-11 07:51:05
Φωτογραφία για Το πάρτι στην Υγεία και ο κ. Κακλαμάνης
Μελέτη ερευνητών ΟΟΣΑ με το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο άλλοτε υπουργός Υγείας και πρώην δήμαρχος Αθηναίων αντέδρασε στο δημοσίευμά μας που έφερε τον τίτλο «Σαράντα χρόνια παιχνίδι με τη χρεοκοπία». Θεώρησε εαυτόν αδικημένο από όσα γράψαμε για το όργιο σπατάλης που επικράτησε στον τομέα της Υγείας τα χρόνια μεταξύ 2005-2009. Σε επιστολή του, που δημοσιεύουμε αυτούσια, υποστηρίζει ότι το πάρτι της Υγείας ξεκίνησε μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο. Και για να στηρίξει τον ισχυρισμό του επικαλέσθηκε απόσπασμα  δηλώσεων του εισαγγελέα κ. Β. Φλωρίδη, με την ιδιότητα του προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, σύμφωνα με τις οποίες «από το 2007 έως το 2010 η ενδονοσοκομειακή δαπάνη αυξήθηκε κατά 79% από 3,9 δισ. σε 7 δισ. ευρώ». Αναζητήσαμε τις σχετικές αναφορές και διαπιστώσαμε ότι οι δηλώσεις του κ. Φλωρίδη στηρίχθηκαν σε μελέτη που συνέταξαν ερευνητές του ΟΟΣΑ με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου περιγράφεται με ακρίβεια η εκτίναξη των δαπανών Υγείας την επίμαχη πενταετία.


Ετσι, δημοσιεύουμε την επιστολή του κ. Κακλαμάνη και αντί απαντήσεως παραθέτουμε τα στοιχεία της μελέτης των ερευνητών του ΟΟΣΑ.

«Πιράνχας» εν δράσει

Το αποτύπωμα της δράσης μιας «μαφίας συμφερόντων» στην υγεία, η οποία καταλήστευε φορολογουμένους και ασφαλισμένους κάτω από τη μύτη των αρμόδιων υπουργών την περίοδο 2005-2009 ταυτοποίησαν έλληνες και ξένοι επιστήμονες. Την κρίσιμη περίοδο η δημόσια δαπάνη υγείας σημείωσε άλμα 73%, ενώ η δημόσια ενδονοσοκομειακή δαπάνη αυξήθηκε κατά 79%, από 3,9 δισ. ευρώ σε 7 δισ. ευρώ! Παράλληλα, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από 3,6 δισ. ευρώ το 2006 σε 5,2 δισ. το 2009, σημειώνοντας άλμα 44%. Η αύξηση έφτανε τα 600 με 700 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο Στη μελέτη, την οποία συνέταξαν ερευνητές του ΟΟΣΑ και του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, περιγράφεται με αριθμούς η έκρηξη των δαπανών της υγείας τα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους.  

Οι ερευνητές στηρίχθηκαν στο Σύστημα Λογαριασμών Υγείας (ΣΛΥ) το οποίο προτάθηκε από τον ΟΟΣΑ στην Ελλάδα το 2000 και τέθηκε σε εφαρμογή το 2003. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι επιστήμονες χαρτογράφησαν το πάρτι της σπατάλης και προχώρησαν στον ακριβή υπολογισμό της δημόσιας και της ιδιωτικής δαπάνης υγείας την επίμαχη περίοδο.

Στο διάστημα 2005-2009, σε μια περίοδο που το ελληνικό ΑΕΠ αυξανόταν κατά 19,7%, η δημόσια δαπάνη για την υγεία πραγματοποίησε άλμα 73% (!) καθώς κινήθηκε με τετραπλάσιο σχεδόν ρυθμό σε σύγκριση με την αύξηση του ΑΕΠ. Οι δύο κύριοι διαμορφωτές της δημόσιας δαπάνης είναι η ενδονοσοκομειακή και η φαρμακευτική, τομείς όπου έδρασαν ανενόχλητα τα «πιράνχας».

Αντίστοιχα, η συνολική δαπάνη για την υγεία, δημόσια και ιδιωτική, αυξήθηκε κατά 47% την κρίσιμη πενταετία. Η έκρηξη της συνολικής δαπάνης συμπεριλαμβάνει και την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης, η οποία φούσκωσε σε μεγάλο βαθμό λόγω της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για γιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα. Η σπατάλη στην υγεία συνετέλεσε σχεδόν κατά το ένα πέμπτο στην αύξηση του ΑΕΠ. Το Εργαστήριο παρατηρεί: μεταξύ 2005 και 2009 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 38,1 δισ. ευρώ. Τα 7,2 δισ. ευρώ ή ποσοστό 18,9% της αύξησης του ΑΕΠ ήταν η αύξηση στη δαπάνη υγείας. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής, τα 6,8 από τα 7,2 δισ. ευρώ, ήταν η αύξηση στη δημόσια δαπάνη υγείας! Δηλαδή 17,8% της συνολικής αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 2005 και 2009 προήλθε από την αύξηση στη δημόσια δαπάνη υγείας.  

Αποκαλυπτική είναι και η σύγκριση με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη στο διάστημα 2003-2011. Η συνολική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα υπολείπεται ελαφρώς αυτής της ευρωζώνης μέχρι το 2006, χρονιά κατά την οποία επιταχύνεται και τελικά φτάνει να ξεπεράσει την ευρωζώνη το 2009.

Η συνολική δαπάνη υγείας στην ευρωζώνη ήταν 8,7% του ΑΕΠ το 2004. Στην Ελλάδα, την ίδια χρονιά ήταν ελαφρώς χαμηλότερη, στο 8,6% του ΑΕΠ. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2009, η συνολική δαπάνης υγείας στην ευρωζώνη ήταν 9,8% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είχε ήδη εκτιναχθεί στο 10%.

Η επιστολή του πρώην υπουργού

Κύριε Καρακούση,

Σε κείμενο  με τίτλο «Σαράντα χρόνια παιχνίδι με τη χρεοκοπία», κάνετε αναφορά στη «μαύρη τρύπα της Υγείας», σημειώνοντας ότι «αποδεδειγμένα στην τετραετία 2004-2009 το 50% της αύξησης του δημοσίου χρέους παρήχθη στον τομέα της Υγείας».

Μάλιστα, στο άρθρο υπάρχει μεταξύ άλλων και φωτογραφία μου, που όπως καλά γνωρίζετε, γιατί είστε έμπειρος δημοσιογράφος - ακόμα και αν δεν αναφέρεται ένα όνομα στο κείμενο - αποτελεί ξεκάθαρη αναφορά προς το πρόσωπο.

Θέλω να πιστεύω ότι η αναφορά σας αδιακρίτως στην περίοδο 2004-2009 έγινε εκ παραδρομής ή από άγνοια, καθώς αποτελεί διαστρέβλωση της αλήθειας.

Θα μπορούσα να σας παραθέσω σειρά στοιχείων, που αποδεικνύουν το αναληθές του συγκεκριμένου κομματιού του δημοσιεύματος, αυτό όμως θα μπορούσε να θεωρηθεί υποκειμενική άποψη.

Για αυτό το λόγο θα  επικαλεστώ τη μαρτυρία του εισαγγελέα κ. Βασίλη Φλωρίδη (πρώην επικεφαλής της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων), που νομίζω λόγω της ιδιότητάς του είναι αντικειμενικά καθ' ύλην αρμόδιος να αξιολογήσει την όποια σπατάλη στο χώρο της Υγείας καθότι διέθετε όλα τα στοιχεία για να το πράξει.

Ο κ. Φλωρίδης σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9 (10/10/13), οι οποίες φιλοξενήθηκαν και στην εφημερίδα του ομίλου σας «ΤΑ ΝΕΑ» (11/10/13), ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γίνεται πάρτι στις δημόσιες δαπάνες. Από το 2007 έως το 2010 η ενδονοσοκομειακή δαπάνη αυξήθηκε κατά 79% από 3,9 σε 7 δισ. ευρώ».

Σημειώνω ότι ανέλαβα το Υπουργείο Υγείας στις 10 Μαρτίου 2004 και το παρέδωσα στις 14 Φεβρουαρίου 2006, ένα χρόνο πριν την περίοδο που αναφέρει ο κ. Φλωρίδης ότι ξεκίνησε το πάρτι στην Υγεία...

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας, την οποία βαθιά πιστεύω ότι υπηρετείτε.

Με εκτίμηση,

Νικήτας Κακλαμάνης
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ