2014-02-12 23:34:39
Φωτογραφία για Το πρωτογενές πλεόνασμα περνά από τον ΕΟΠΥΥ
Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου - efsyn.gr

Ασφυκτικό «πρέσινγκ» για το μείζον θέμα των χρεών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δέχτηκε το οικονομικό επιτελείο από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με την ολοκλήρωση του ελέγχου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επειδή η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού (κυρίως οι υποχρεώσεις του), όπως και το κενό χρηματοδότησής του, παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι δανειστές ζήτησαν «καθαρά» στοιχεία πριν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στο τελικό του ύψος. Η δήλωση του επικεφαλής της Eurostat, πριν από λίγες ημέρες, ότι «είναι νωρίς για πανηγυρισμούς», δεν ήταν καθόλου τυχαία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τους εξονυχιστικούς ελέγχους στα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Δεν είναι όμως μόνο οι εκκρεμότητες του ΕΟΠΥΥ που «ψαλιδίζουν» το πλεόνασμα, το οποίο για το 2013 αναμένεται να κινηθεί άνω των 812 εκατ
. ευρώ (τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 811 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Υπάρχουν μια σειρά υποχρεώσεων του Δημοσίου, που εκτείνονται από τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στις αμυντικές βιομηχανίες και τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ μέχρι τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων και τις αποπληρωμές οφειλών προς προμηθευτές (υπουργείων, νοσοκομείων και ασφαλιστικών), οι οποίες δεν έχουν αφαιρεθεί από το πλεόνασμα. Μόνο το ποσόν από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων φτάνει τα 520 εκατ. ευρώ. Εάν όμως αποδοθεί στους δικαιούχους, αλλάζει άρδην η επίπλαστη εικόνα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πάντως ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε κατά την παρουσίαση των στοιχείων του προϋπολογισμού ότι «οι αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες δεν επηρεάζουν το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού»!

Δείχνουν έλλειμμα!

Αλλωστε τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι ο προϋπολογισμός του 2013 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα ύψους τουλάχιστον 451 εκατ. ευρώ! Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός της «γενικής κυβέρνησης», δηλαδή ο ενοποιημένος προϋπολογισμός του κράτους, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε, σε ταμειακή βάση, «πρωτογενές έλλειμμα» 451 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε υποσημείωση κάτω από τον πίνακα με τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, επίκειται διόρθωση των στοιχείων από την οποία αναμένεται να προκύψει πρωτογενές έλλειμμα συνολικού ύψους 935 εκατ. ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερο κατά 484 εκατ. ευρώ. Από άλλη υποσημείωση, προκύπτει ότι στα έσοδα του προϋπολογισμού έχουν συμπεριληφθεί και έκτακτες εισπράξεις συνολικού ύψους 2,715 δισ. ευρώ προερχόμενες από τη μεταφορά των αποδόσεων που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, λόγω διακράτησης ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (SMP και ΑΝFΑ). Οι εισπράξεις αυτές όμως δεν πρέπει να συνυπολογίζονται, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Χωρίς τα 2,715 δισ. ευρώ, το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος του 2013 εκτοξεύεται στα 3,65 δισ. ευρώ (935 εκατ. ευρώ + 2.715 εκατ. ευρώ = 3.650 εκατ. ευρώ).

Διαπραγματεύσεις

Πάντως, κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, όπως επιβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στους αριθμούς για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού έως τον Δεκέμβριο του 2013. Ωστόσο, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες οριακές διαφορές στους αριθμούς του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του 2013, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε ασφαλή πρόβλεψη για το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 σε δημοσιονομική βάση. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014, τονίζεται ότι «ακόμα δεν γνωρίζουμε το ακριβές ύψος της θετικής επίπτωσης του πλεονάσματος του 2013 στον φετινό προϋπολογισμό.

………………………………………………………………………………………………………………………… ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: 812 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΤΑ ΤΡΟϊΚΑ – 3,9 ΔΙΣ. ΚΑΤΑ EUROSTAT

Από τις επίσημες ανακοινώσεις του κ. Σταϊκούρα προκύπτουν τα εξής:

•Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής που αξιολογεί η τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ, που προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2014.

•Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Δηλαδή, με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, ενσωματώνονται οι υπόλοιπες παράμετροι που εξαιρούνται με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο.

•Με τις επιπτώσεις της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκύπτει εκτιμώμενο πρωτογενές έλλειμμα 8,3% του ΑΕΠ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ