2014-02-13 11:00:02
Φωτογραφία για Ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου αποσυνδέει το φυσικό αέριο από τη λύση του Κυπριακού
Το Υπουργείο Εμπορίου και η Κυβέρνηση αποσυνδέουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και την ενδιάμεση λύση έλευσης φυσικού αερίου, από τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό και προχωρούν, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή για τις εξελίξεις για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το 2014 και στις αρχές του 2015 θα υπάρξει έντονη ερευνητική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, εξηγώντας ότι οι έρευνες θα είναι καθοριστικές ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του χερσαίου τερματικού υγροποίησης, καθώς με τα κοιτάσματα του «Αφροδίτη» το τερματικό δεν είναι βιώσιμο.

Όπως είπε στην Επιτροπή ο Υπουργός Ενέργειας, εντός Φεβρουαρίου ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα μεταβεί στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να ξεκαθαριστούν κατά το δυνατό οι προθέσεις της γείτονος χώρας αναφορικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του Λεβιάθαν, που σχετίζεται με την απόφαση για την κατασκευή του τερματικού.


Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ερωτηθείς εάν οι εξελίξεις στο Κυπριακό επηρεάζουν τον ενεργειακό σχεδιασμό, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως είναι κάθετος ότι οι εξελίξεις, οι δραστηριότητες ή οι σχεδιασμοί που έχουμε δρομολογήσει θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, τόσο σε ό,τι αφορά τις ερευνητικές δραστηριότητες και σε ό,τι αφορά  τους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εμπορίου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι έχει δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ στις 25 Ιανουαρίου ο διαγωνισμός για την ενδιάμεση λύση. Πρόσθεσε ότι στο νέο διαγωνισμό έχουν περιληφθεί οι απαραίτητες παράμετροι για την επιτυχία του διαγωνισμού, όπως είναι η εξαίρεση της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της Δεκέλειας. Πρόσθεσε πως οι περίοδοι αγοράς φυσικού αερίου θα είναι για 7 ή 10 χρόνια, είναι ανοικτός σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και αφορά ολοκληρωμένη λύση.

Ενδιάμεση λύση

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Βουλευτών εξήγησε ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 24 Μαρτίου, πρόσθεσε ότι το κύριο ενδιαφέρον και η βέλτιστη λύση είναι τα 7ετή συμβόλαια ( 2016 – 2023) και άρα σε πρώτο στάδιο θα εξετασθούν οι προσφορές για επτά χρόνια και μετά για δεκαετία. Είπε ακόμα ότι θα επιλεγεί η καλύτερη οικονομική προσφορά και θα προσμετρηθεί στην αξιολόγηση το ενδεχόμενο να αρχίσει στο μεταξύ εξόρυξη από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι όλα στοιχεία τα οποία θα αξιολογηθούν όταν ανοίξουν οι προσφορές, συνέχισε τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατό φθηνότερο ρεύμα, ώστε να βοηθηθεί η οικονομία στην επανεκκίνηση. Διευκρίνισε ότι απόφαση για δεκαετές συμβόλαιο θα είναι μια σοβαρή πολιτική απόφαση που θα ληφθεί κατόπιν του ενδεικνυόμενου διαλόγου με την πολιτική ηγεσία.

Το δίλημμα που δυνατό να τεθεί είναι: «Παίρνω σήμερα μια τιμή για να κάνω την οικονομία ανταγωνιστική ή περιμένω;», είπε.

Σχετικά με τις ανησυχίες που εξέφρασαν Βουλευτές επί του γεγονότος ότι από τις προσφορές για την ενδιάμεση αφαιρέθηκε η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Δεκέλειας, ανέφερε ότι η ΡΑΕΚ έχει ετοιμάσει σενάρια και αναλαμβάνει την εφαρμογή τους.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε επίσης πως τα έγγραφα του διαγωνισμού αγοράστηκαν από δυνατά ονόματα εταιρειών και διευκρίνισε ότι μεταξύ των εταιρειών αυτών περιλαμβάνονται και εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και τον προηγούμενο διαγωνισμό.

Αφού εξήγησε ότι το καύσιμο που μπορεί να ανταγωνιστεί το φυσικό αέριο σε τιμή για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είναι μόνο το μαζούτ, επεσήμανε ότι τα οφέλη από την έλευση του φυσικού αερίου θα είναι δύο. Πρώτον, η μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και δεύτερο η εισαγωγή του ανταγωνισμού. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 3 με 4 ανταγωνιστές που αναμένουν για να εγκαταστήσουν μηχανές συνδυασμένου κύκλου.

Τόνισε, επίσης, ότι σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση λύση ΔΕΦΑ, ΡΑΕΚ και Υπουργείο Ενέργειας είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση και ανέφερε ότι δεν συμφωνεί η ΑΗΚ.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις των κοινοτήτων στην περιοχή Βασιλικού, για το Master Plan, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως δεν είναι έντονες και ανέφερε πως η δημόσια διαβούλευση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Κοιτάσματα ΑΟΖ - Τερματικό

Ο Υπουργός Ενέργειας, αφού ανέφερε ότι το κοίτασμα στο «Αφροδίτη» είναι πολύ μεγάλο και φθάνει τα 4 με 5 τρισεκατομμύρια πόδια, ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι δεν είναι αρκετό για να καταστήσει το χερσαίο τερματικό βιώσιμο.

Τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση παραμένει και επιμένει στη στρατηγική για το χερσαίο τερματικό υγροποίησης, εξήγησε πως για να προχωρήσει η κατασκευή του πρέπει είτε να ενδιαφερθεί άλλη χώρα για υγροποίηση του αερίου της στο τερματικό της Κύπρου, είτε να εντοπιστούν και άλλα κυπριακά κοιτάσματα.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το 2014 η EΝI θα προχωρήσει με τέσσερις γεωτρήσεις, ενώ γύρω στον Οκτώβρη αναμένεται και πλατφόρμα της Noble.

Είπε, επίσης, ότι η Noble ενδιαφέρεται για το τερματικό και για συνολική αξιοποίηση των κοιτασμάτων του Αφροδίτη και του Λεβιάθαν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το Ισραήλ δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του επί του θέματος. Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών εντός Φεβρουαρίου θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ σε μια προσπάθεια να αποκομίσει πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ακόμα ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ εξετάζουν διάφορες επιλογές. Πρόσθεσε ότι εξετάζουν και θέμα πλωτής μονάδας υγροποίησης, το χερσαίο τερματικό στην Κύπρο, για χερσαίο τερματικό σε άλλο κράτος και θέμα αξιοποίησης των υφιστάμενων αγωγών και αγωγού από την Τουρκία.

Για παράδειγμα, εξήγησε, υπάρχει αγωγός που συνδέει την Αίγυπτο με το Ισραήλ, παρόλο που για θέματα ασφαλείας είναι χαμηλής προτεραιότητας επιλογή.

Οσον αφορά την αξιοποίηση των φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως εάν η κατασκευή του χερσαίου τερματικού δεν προχωρήσει, η Κύπρος έχει την επιλογή της πλωτής μονάδας υγροποίησης, που είναι άμεσα βιώσιμη και του αγωγού προς την Αίγυπτο στην οποία υπάρχουν δύο τερματικά.

Σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι επειδή η Αίγυπτος έχει «γυρίσει» το αέριο από τα κοιτάσματα της στο εσωτερικό της, η Εταιρεία British Gas  δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα συμβόλαια της και έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

Στη δήλωση του ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η Κυβέρνηση “αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με το Λίβανο, Ισραήλ και την Αίγυπτο για συμφωνίες συνεκμετάλλευσης”.

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Λίβανο, που είχαν διακοπεί άρχισαν πριν από δύο μήνες και τόνισε ότι οι σχέσεις και με τις τρεις χώρες είναι άριστες και τόνισε ότι στους χάρτες αδειοδότησης τους και οι τρεις χώρες σέβονται απόλυτα τη δική μας ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου σε δήλωση μετά τη συνεδρία εξέφρασε ικανοποίηση από τη διαχείριση της οποίας τυγχάνει από την Κυβέρνηση το ενεργειακό.

Οι στρατηγικοί στόχοι υλοποιούνται με σταθερότητα και συνέπεια, ώστε η Κύπρος να καταστεί ενεργειακό σημείο αναφοράς στην περιοχή, πρόσθεσε και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αναζητά συνεργασίες με άλλα κράτη στην περιοχή, συμπληρώνοντας ότι αυτές οι ενέργειες δίνουν υπόσταση στην προσδοκία για άμεση και ταχύτατη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων προς όφελος του τόπου.

Με τις προσπάθειες για ενδιάμεση λύση θα δοθεί η δυνατότητα να έχουμε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, συνέχισε και εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτό τον τομέα η Κύπρος καθυστέρησε και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος διαγωνισμός για την έλευση φυσικού αερίου θα επιτύχει για να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Παρατήρησε, επίσης, ότι το Υπουργείο Εμπορίου πρέπει να στηρίξει και να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στην υποβάθμιση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κατά τρόπο, που, όπως ανέφερε αφήνει τη διαχείριση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές εταιρείες.

Παρατήρησε ότι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για την κατασκευή του τερματικού απομακρύνει την προοπτική να καταστεί η Κύπρος αυτόνομος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με όλα τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη.

Πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση αυτή λειτουργεί σε βάρος της Κύπρου, αφού το Ισραήλ μελετά άλλες λύσεις μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο κ. Κώστα κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για το τερματικό σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της ΡΑΕΚ και να αντιληφθεί ότι κάθε ημέρας καθυστέρηση απομακρύνει τις αγορές της Ασίας και τις συμφωνίες με γειτονικές χώρες και προκαλεί ανησυχία στο λαό που έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του για έξοδο από την κρίση στον τομέα της ενέργειας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης εξέφρασε ικανοποίηση επειδή ο Υπουργός Εμπορίου και η Κυβέρνηση «κινούνται σωστά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της κατασκευής χερσαίου τερματικού».

Παρατηρώντας ότι  το 2014 θα είναι χρονιά έντονων εξερευνητικό πρόγραμμα για εντοπισμό και νέων  κοιτασμάτων από θα καταστήσουν το χερσαίο τερματικό βιώσιμο, δίνοντας τη δυνατότητα στην Κύπρο να εξάγει φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση λύση για την έλευση του φυσικού αερίου, εξέφρασε την ελπίδα ότι  στο νέο χρονικό διάστημα των 7 ή των 10 ετών που προβλέπει ο νέος διαγωνισμός θα βρεθούν επενδυτές που θα φέρουν φυσικό αέριο σε συμφέρουσα τιμή.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα  ανέφερε ότι ο βασικός στόχος του Υπουργείου Ενέργειας πρέπει να παραμένει η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδέχεται να έχουν αλλάξει τα χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων θα εξορύσσονταν  οι κυπριακοί υδρογονάνθρακες, είπε ότι ο διαγωνισμός για την ενδιάμεση λύση στρέφεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στην κατασκευή χερσαίου τερματικού, παρά το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στο Κυπριακό να επηρεάζουν αυτό το στόχο.

ΚΥΠΕ, Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ