2014-02-24 19:15:36
Φωτογραφία για Γιατί οι έλληνες εφοπλιστές πάνε Χονγκ Κονγκ
Η κόντρα και το κλίμα έντασης που υπάρχει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού εφοπλισμού μετά την, με βάση του άρθρου 14 του νόμου για τη φορολογία των ακινήτων, μετατροπή, της εθελοντικής εισφοράς των εφοπλιστών προς το Κράτος σε υποχρεωτική, άνοιξε την όρεξη ξένων ναυτιλιακών κέντρων να κάνουν εκστρατεία προσέλκυσης ελληνικών εταιρειών.

Την ίδια ώρα οι Έλληνες πλοιοκτήτες μελετούν τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν για να μεταφέρουν μεγάλο μέρος των εταιρικών δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.

Μεταξύ αυτών είναι το Χονγκ Κόνγκ, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις στο κόσμο. Διαβλέποντας ευκαιρίες στη σύγκρουση συμφερόντων στην Ελλάδα, αντιπροσωπεία της Ένωσης Πλοιοκτητών του Χονγκ Κονγκ (HKSOA) ετοιμάζει εκστρατεία στην Αθήνα προκειμένου να πειστούν οι Έλληνες για τα πλεονεκτήματα που θα έχουν εάν μεταφέρουν τις εταιρείες τους στην Άπω Ανατολή. Προηγουμένως, οι Κινέζοι θα επισκεφθούν το City του Λονδίνου για να αποκτήσουν μία συνολική εικόνα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.Μάλιστα προετοιμάζουν δυναμικά τη διαφημιστική τους εκστρατεία ώστε να ενισχύσουν το νηολόγιό τους και να μεγαλώσουν τον ανταγωνισμό με τη Σιγκαπούρη και τη Σαγκάη.


Το Χονγκ Κονγκ έχει στόλο από 2.221 πλοία που αντιστοιχούν στο 2,55% τους παγκόσμιου στόλου, συνολικής χωρητικότητας 129,8 εκατομμυρίων τόνων ποσοστό 7,97%. Η Σιγκαπούρη έχει στο νηολόγιό της 3.339 πλοία συνολικής χωρητικότητας 89,6 εκατομμυρίων τόνων. Τα πλεονεκτήματα Χονγκ Κονγκ, είναι το ισχυρό επιχειρηματικό περιβάλλον, ειδικά για τη ναυτιλία, το έμπειρο εργατικό δυναμικό, ο τραπεζικός και χρηματοοικονομικός τομέας και οι ισχυρές νομικές παραδόσεις και δομές του.

ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ

Στο μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού εφοπλισμού ώστε να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π» υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες πλέον να ανατραπεί και πάλι το σκηνικό και να αποκτήσει και πάλι την εθελοντικής της μορφή η προσφορά των εφοπλιστών με αντάλλαγμα να ισχύσει για τέσσερα χρόνια αντί για τρία που είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Περίπου 600 είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν έδρα στην Ελλάδα και έπρεπε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του φορολογικού εθελοντισμού, με τίτλο «Συμφώνου Οικειοθελούς Προσφοράς προς το Ελληνικό Δημόσιο». Όμως δεν έδειξαν όλες ενδιαφέρον και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να κάνει υποχρεωτικό τον... εθελοντισμό.

Επιπλέον των 140 εκατομμυρίων που ελπίζει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση μέσω της μετατροπής της οικειοθελούς προσφοράς των εφοπλιστών προς το ελληνικό δημόσιο σε υποχρεωτική, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία, υπάρχουν και άλλα 140 εκατομμύρια που έχει υπολογιστεί ότι θα εισπραχθούν μέσω της φορολόγησης τόσο των υπό ελληνική όσο και των υπό ξένη σημαία πλοίων των ναυτιλιακών εταιρειών που βρίσκονται στην Ελλάδα με βάση τη χωρητικότητα των πλοίων τους. Η διαφορά των υπό ελληνική με τα υπό ξένη σημαία είναι ότι από τα δεύτερα αφαιρείται το ποσό που έχει πληρώσει η εταιρεία βάση του νηολογίου της άλλης χώρας την σημαία της οποίας φέρει το πλοίο.

Παράλληλα με τους πλοιοκτήτες και τις διαχειρίστριες εταιρείες υπάρχουν και οι παραναυτιλιακές εταιρείες που προσφέρουν ναυτιλιακές υπηρεσίες, όπως οι ναυλομεσίτες, οι ασφαλιστές οι τροφοδότες που αποτελούν το ναυτιλιακό cluster. Σε αυτές έχει επιβληθεί έκτακτη εισφορά που ισχύει αναδρομικά από το 2012 με χρονικό ορίζοντα την τετραετία.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε ότι θα εισπράξει ανά έτος 7-8 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με κύκλους της Ένωσης Ελληνικών Ναυτιλιακών και Μεσιτικών Εταιρειών που συστάθηκε πρόσφατα και έχει ήδη 60 μέλη, το ποσό θα καλυφθεί. Ο ευρύτερος αυτός κλάδος αποτελείται συνολικά από περίπου 500 εταιρείες που απασχολούν συνολικά 5.500 υπαλλήλους. Οι εταιρείες αυτές με τον νέο νόμο φορολογούνται και με 10% πάνω στα μερίσματα που δίνουν.

ΤΟ CITY

Τη δυσαρέσκειά τους για την ναυτιλιακή πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασαν και οι έλληνες εφοπλιστές του City. Με μήνυμά του προς την ελληνική κυβέρνηση, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, Χαράλαμπος Φαφαλιός, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Committee για τη νέα χρονιά επεσήμανε ότι «η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, να επιβάλει διά νόμου αυξημένο φόρο στα ελληνικά έχει, και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα πολύ σημαντικές συνέπειες» και προσέθεσε:

«Πέρα από την αντισυνταγματικότητα της νομοθεσίας αυτής, τουλάχιστον για τα πλοία με ελληνική σημαία, ο υπαρκτός κίνδυνος είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της ναυτιλιακής κοινότητας και της ελληνικής πολιτείας που μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την ελληνική σημαία και ίσως και την ίδια την Ελλάδα».

Δηλώσεις και ευθείες βολές

Πριν τα Χριστούγεννα πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θοδωρή Βενιάμη, ο οποίος συνοδευόταν από τον γραμματέα της Ένωσης Κωνσταντίνο Μαρτίνο, παρουσία και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όμως άκρη δεν βρέθηκε. Και έγινε τεράστια προσπάθεια να μην διαρρεύσει ούτε λέξη από όλα όσα ειπώθηκαν.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τάσσεται κατά της υπερφολόγησης της ναυτιλίας. «Να διαφυλάξουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας κρατώντας την μακριά από την υπερφορολόγηση και τις αντι-αναπτυξιακές πολιτικές» είναι τα λόγια του. Όμως ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής αιφνιδιασμών απέναντι στην ελληνική ναυτιλία έριξε και ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Γράτσος: «Εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν κατανόησαν ποτέ την έννοια της ανταγωνιστικότητος. Προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της ναυτιλίας είναι η εμπιστοσύνη όσον αφορά την σταθερότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Πριν λίγες εβδομάδες η ναυτιλία βίωσε έναν δυσάρεστο αιφνιδιασμό, με την ανατροπή όχι μόνο συμφωνηθέντων και υπογεγραμμένων όρων αλλά και Συνταγματικά κατοχυρωμένων διατάξεων. Αυτό δεν θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα την χώρα».

Πηγή: fpress
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ