2014-03-02 00:18:29
Φωτογραφία για Ρωσία - Ουκρανία στην κόψη του ξυραφιού
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Από το βράδυ του Σαββάτου η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην χώρα θα οδηγήσει σε πόλεμο.

Ένα βήμα πριν τον πόλεμο βρίσκονται Ρωσία και Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν έλαβε την έγκριση από την Άνω Βουλή να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία, ενώ η Ουκρανία έθεσε σε κατάσταση μάχης τα στρατεύματά της, λέγοντας πως η όποια επέμβαση θα σημάνει πόλεμο. Η διεθνής κοινότητα κάνει εκκλήσεις για την αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή και το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες.

Σε κατάσταση μάχης τα ουκρανικά στρατεύματα

Από το βράδυ του Σαββάτου η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην χώρα θα οδηγήσει σε πόλεμο.


Ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ κατήγγειλε τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της χώρας του, ενώ ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι προειδοποίησε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να τα ανακαλέσει στη βάση της Κριμαίας.

REUTERS/POOL

«Παράνομη» χαρακτήρισε την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ και κάλεσε τη Ρωσία να τα αποσύρει.

Ο Γιατσενιούκ ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κάλεσε το Κρεμλίνο σε συνομιλίες.

«Ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα συνιστούσε την έναρξη του πολέμου και τον τερματισμό οποιασδήποτε μορφής σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» δήλωσε ο Γιατσένιουκ.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας και των στρατηγικών θέσεων.

Ουκρανική έκκληση για βοήθεια

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και άλλα κράτη μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ να βοηθήσουν προκειμένου να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όπως μεταδίδει το Reuters ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να συσκεφθεί με τους επιτελείς της εθνικής ασφαλείας της χώρας προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και να συζητήσει πιθανές πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει.

Στο κόκκινο και οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο Ομπάμα προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία.

EURONEWS (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ)

Αυστηρή γλώσσα Ομπάμα για την κατάσταση στην Κριμαία

Η δήλωση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα η Άνω Βουλή της Ρωσίας ναζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας από τις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια «κόκκινη γραμμή» και «ταπείνωσε τον ρωσικό λαό» όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει κόστος για τη Μόσχα.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος που θα υποβληθεί στον πρόεδρο Πούτιν.

Έτοιμη η Μόσχα να στείλει στρατεύματα στη Κριμαία

EURONEWS

Στρατιωτική δράση στην Ουκρανία ενέκρινε η ρωσική Βουλή

Είχε προηγηθεί,έπειτα από αίτημα του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η ομόφωνη απόφαση του Συμβούλιου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) για χρήση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο έδαφος της Ουκρανίας.

Η απόφαση αιτιολογήθηκε με το σκεπτικό ότι πρέπει να προστατευθούν τα συμφέροντα ασφαλείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και του στρατιωτικού σώματος, που σταθμεύει στο έδαφος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά προβλέπεται η άδεια χρήσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έως την ομαλοποίηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία.

Αδιευκρίνιστο πότε θα σταλούν τα στρατεύματα

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει διευκρινίσει πότε θα σταλούν τα στρατεύματα στην Κριμαία.

 Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν υπάρχει ακόμη  καμία απόφαση για κάτι τέτοιο και είναι κάτι που μπορεί να πάρει χρόνο.

Επίσης δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ελπίζει πάντα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωθεί.

Πολεμικά πλοία στα ανοιχτά των Ουκρανικών ακτών

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, όπως μετέδιδε το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο Ιντερφάξ, δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν ανοικτά των ουκρανικών ακτών κοντά στη Σεβαστούπολη, παραβιάζοντας τη συνθήκη που έχει υπογραφθεί για χρήση της ναυτικής βάσης από τη Μόσχα.

Η πηγή αυτή ανέφερε ότι τα δύο πλοία, που ανήκουν στο ρωσικό στόλο της Βαλτικής, κατέπλευσαν σε έναν κόλπο στη Σεβαστούπολη, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

Η έκκληση για βοήθεια του νέου πρωθυπουργού στην Κριμαία

EURONEWS

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου είχαν φανεί ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, όταν ο φιλορώσος Σεργκέι Ακσένοφ, ως νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας ζήτησε από τη Μόσχα να βοηθήσει στην αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας» σε αυτή την αυτόνομη φιλορωσική δημοκρατία της νότιας Ουκρανίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας», δήλωσε ο Σεργκέι Ακσένοφ, σε ομιλία του που μεταδόθηκε ολόκληρη από τη ρωσική τηλεόραση.

Η Ρωσία «δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ήταν η απάντηση από την Μόσχα, πριν ακολουθήσει η απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ένας ένοπλος άνδρας με στρατιωτική στολή βρίσκεται δίπλα στο κτήριο του κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη της Κριμαίας.

Σημειώνεται ότι Σεργκέι Ακσενόφ διορίστηκε στη θέση του πρωθυπουργού μετά την καθαίρεση, την Πέμπτη, της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική βουλή.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι ραγδαίες εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

Για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕσυνεδριάζει από τις 21:00 ώρα Ελλάδας, κεκλεισμένων των θυρών για την Ουκρανία.

Νωρίτερα ο  γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επανέλαβε την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ζητά την άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της κρίσης».

Όσον αφορά στην Ε.Ε., οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. 

Συγκεκριμένα οι  υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00 (ώρα Βρυξελλών, 14:00 ώρα Ελλάδας).

Η ενότητα, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας  πρέπει να γίνουν σεβαστές απ΄ όλους, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Στο Κίεβο ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Επίσης όπως έγινε γνωστό την Κυριακή θα μεταβεί στην Ουκρανία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Ο κ. Βενιζέλος, θα επισκεφτεί, αρχικά, τη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εκεί Ελληνικών Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Συναντήσεις με ουκρανούς αξιωματούχους και ο Νταβούτογλου

Στην Ουκρανία βρίσκεται από το Σάββατο και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Όπως δήλωσε οι επαφές θα συνεχιστούν για να συνδράμει τη χώρα στις δύσκολες ώρες που περνά

Κινητοποίηση και από τη Βρετανία

Στην Ουκρανία την Κυριακή το πρωί θα βρεθεί και ο βρετανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, «μέσω της διπλωματίας», στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην χώρα.  Ο Χέιγκ «θα συναντηθεί με τους προσωρινούς αρχηγούς της Ουκρανίας» αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.

«Η Βρετανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με πολύ μεγάλη ανησυχία», αυτό δήλωσε το βράδυ του Σάββατου ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Επίσης ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία».

«Ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τις πράξεις του και να δουλέψει ώστε να μειωθεί και όχι να κλιμακωθεί η ένταση. Ο κόσμος παρακολουθεί» καταλήγει η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού.

ΝΑΤΟ

Την ανάγκη για αποκλιμάκωση τις κρίσης στην Κριμαία τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, τονίζοντας ότι οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βοήθεια του ΔΝΤ στην Ουκρανία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βοήθεια του ΔΝΤ στην Ουκρανία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ