2014-03-07 06:54:07
Φωτογραφία για Η γρίπη χτυπά και τον Μάρτιο! Πως να προφυλαχθείτε
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων γρίπης καθημερινά! Γι αυτό και οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται ακόμη σε κόκκινο συναγερμό παρότι διανύουμε Μάρτιο αφού τα κρούσματα με τους νεκρούς πολλαπλασιάζονται.

Αλματώδη αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα της γρίπης στη χώρα μας, καθώς μόνο τα τελευταία 24ωρα στη λίστα με τα θύματα προστέθηκαν άλλοι πέντε συμπολίτες μας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι φέτος η νοσηρότητα είναι στα ύψη σε σύγκριση με τους δύο περασμένους χειμώνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση 49 ασθενείς, ενώ συνολικά από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 217 άτομα.

Παράλληλα οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν στους πολίτες να λαμβάνουν αντι-ιική αγωγή, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι σημαντικό να αναζητούν άμεσα γιατρό τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο και πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις.


Ποιοι κινδυνεύουν

Με βάση τις προειδοποιήσεις των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, περισσότερο κινδυνεύουν όσοι πάσχουν από βαριές και χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι και μεταξύ άλλων οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Συμβουλές πρόληψης

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 50-80% των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταδίδονται μέσω της αφής, από παθογόνους μικροοργανισμούς που κάνουν... πάρτι σε χερούλια πόρτας, χειρολαβές, ακουστικά τηλεφώνων, πληκτρολόγια υπολογιστών και γενικά σε αντικείμενα συχνής χρήσης.

Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι πρέπει να τηρούμε με σχολαστική ευλάβεια την σωστή υγιεινή των χεριών. Έτσι δε θα πρέπει να παραλείπουμε να πλένουμε τα χέρια με χλιαρό νερό και σαπούνι αφού έτσι περιορίζεται η διασπορά των μικροβίων.

Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται πριν την παρασκευή και την κατανάλωση φαγητού, πριν και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, μετά τη χειραψία με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως καταρροή, συνάχι, βήχα, φτέρνισμα, μετά την επαφή με ζώα και φυσικά ύστερα από κάθε χρηματική συναλλαγή.

Επίσης, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας με βρόμικα χέρια.

Επαρκής αερισμός των κλειστών χώρων

Αερίζουμε συχνά τους κλειστούς χώρους και ειδικά εκείνους στους οποίους επικρατεί συνωστισμός. Αυτή η απλή τακτική θα βοηθήσει πολύ, ιδιαίτερα αν αρρωσταίνουμε συχνά από ασθένειες του αναπνευστικού.

Κάλυψη με το χέρι

Φτερνιζόμαστε κρύβοντας το στόμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας (έτσι ώστε σε μια ενδεχόμενη χειραψία να μην έχουμε σταγονίδια στην παλάμη μας). Επίσης, επιβάλλεται να βάζουμε τα χέρια μπροστά στο στόμα όταν βήχουμε.

Δεν έχουμε το στόμα κολλημένο στο ακουστικό, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο.

Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, πλένουμε σχολαστικά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια) που βάζουν στο στόμα τους.

Επειδή η καλύτερη άμυνα στα κρυολογήματα είναι η εξοικείωση με το κρύο, καλό είναι να μην επιζητούμε την πολλή ζέστη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 20° C.

Δεν βγαίνουμε έξω αμέσως μετά το λούσιμο. Ύστερα από το στέγνωμα των μαλλιών με το σεσουάρ, καλό είναι να περιμένουμε περίπου 15΄, ώσπου να φύγει η θερμότητα από το κεφάλι.. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ