2014-03-17 14:36:03
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ.Εκρηκτική κατάσταση επικρατεί στη Χρυσή Αυγή. Η αποχώρηση του βουλευτή Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου συνοδεύτηκε από καταγγελίες και ομολογίες.Ηρθε στο φως ο αλληλοσπαραγμός των καθοδηγητών της οργάνωσης. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οι αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου λειτούργησαν καταλυτικά. Στην πόρτα εξόδου κατευθύνονται στελέχη. Ανάστατη η ηγετική ομάδα αντιδρά με χαρακτηρισμούς όπως «προδότες» ή «Ιούδας».
Ο βουλευτής Χρ. Αλεξόπουλος κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή για εγκληματική οργάνωση.
Η επιστολή ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Λάρισας της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου έφερε στην επιφάνεια τον εμφύλιο πόλεμο που σοβούσε στο εσωτερικό της «μαύρης συμμορίας» μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τον εγκλεισμό της ηγετικής ομάδας του κόμματος στη φυλακή από τη Δικαιοσύνη, με την κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Η αποχώρηση του βουλευτή Λάρισας αποκάλυψε τη σοβαρή εσωκομματική κρίση και τα έντονα φαινόμενα διάλυσης, αφού ο Χρ. Αλεξόπουλος υπήρξε ο πρώτος βουλευτής της Χρυσής Αυγής που κατήγγειλε στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη την εγκληματική δράση της οργάνωσης και επιφυλάχτηκε να κάνει αποκαλύψεις στο μέλλον.
Η αποχώρηση του βουλευτή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο εσωτερικό της φιλοναζιστικής οργάνωσης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει ο χορός των αποχωρήσεων και άλλων βουλευτών από το κόμμα, όπως προαναγγέλλει ο ίδιος ο Χρ. Αλεξόπουλος στην επιστολή του: «Οταν έβλεπα σε ποιους δρόμους οδηγείται μια πολιτική προσπάθεια που εγώ την πίστεψα ως πατριωτική, αντισυστημική και κοινωνική, και κατέληξε να χαρακτηρίζεται από δράσεις και ενέργειες που εγώ, αλλά και πολλοί συναγωνιστές μου καταδικάζουμε απερίφραστα και μετανιώνω που έστω και άθελά μου συνδέθηκα πολιτικά με αυτές», αναφέρει χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλα μέλη της οργάνωσης που επιθυμούν να διαφοροποιηθούν από την ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος ο Χρ. Αλεξόπουλος φέρεται να είχε εκμυστηρευθεί εδώ και καιρό σε κάποιους συναδέλφους του πως ήθελε να φύγει από το κόμμα, γιατί όπως έλεγε «δεν είναι ναζιστής».
Εγκληματική δράση
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα σε συνδυασμό με την έρευνα της Δικαιοσύνης για την εγκληματική δράση της οργάνωσης μετά τις αποκαλύψεις του «Εθνους» έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τα στελέχη της ακροδεξιάς οργάνωσης που προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από την ηγεσία του κόμματος.
Οπως σημειώνει ο Χρ. Αλεξόπουλος στην επιστολή αποχώρησης, «δεν γνώριζε αυτή τη δράση», προσθέτοντας ότι «λυπάται γιατί δεν ενήργησε νωρίτερα και δεν διαφοροποίησε τη στάση του». «Το αποφάσισα όμως γιατί δεν μου επιτρέπει πλέον η συνείδησή μου να συνδέω τις πατριωτικές και εθνικιστικές μου ιδέες με τέτοιου είδους ενέργειες και πρακτικές», καταλήγει στην επιστολή, κατηγορώντας ουσιαστικά για προδοσία την έγκλειστη ηγετική ομάδα του κόμματος και τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο.
Η απάντηση των υποστηρικτών της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής ήρθε με χαρακτηρισμούς προς τον αποχωρήσαντα βουλευτή όπως «προδότης», «συκοφάντης», «Ιούδας», που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του κόμματος, ενώ σε μια δεύτερη που εκδόθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος χαρακτηρίζεται ως ρίψασπις και καταγγέλλεται για «άθλια» και «προδοτική συμπεριφορά» και για «συκοφαντίες».
Μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση του Χρ. Αλεξόπουλου, στη Λάρισα έγινε προσπάθεια να υπάρξει κινητοποίηση των μελών, ώστε να φανεί προς τα έξω ότι η τοπική οργάνωση τον απομονώνει. Τελικά συγκεντρώθηκαν περί τα 30-40 άτομα, που εκτόξευαν συνθήματα εναντίον του.
Την ίδια ώρα στο Διαδίκτυο ξεκινούσε ένας ποταμός ύβρεων από τα ιστολόγια της ΧΑ, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βαρύτατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του βουλευτή, όπως «προδότης», «απατεώνας» και «κωλοτούμπας», που αποκάλυπτε τα εσωκομματικά «καρφώματα» και τις κόντρες στο εσωτερικό του νεοναζιστικού μορφώματος.
ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΟΜΑΤΑ
Ετοιμαζονται για αποκαλύψεις και έγκλειστα στελέχη της οργάνωσης
O βουλευτής Λάρισας της Χρυσής Αυγής, που ανεξαρτητοποιήθηκε καταγγέλλοντας την εγκληματική δράση της οργάνωσης, φαίνεται ότι ξεκινά έναν κύκλο αποκαλύψεων και από άλλα στελέχη του κόμματος. Σύμφωνα με πρώην στελέχη του ακροδεξιού χώρου, ετοιμάζονται να ανοίξουν στόματα ακόμα και έγκλειστων από την ηγετική ομάδα του κόμματος, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να «σώσουν» τον εαυτό τους όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι για τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί έχουν ανοίξει το στόμα τους αρκετά στελέχη της Χρυσής Αυγής και κάνουν λόγο για ονόματα-έκπληξη, ενώ υπενθυμίζουν ότι τα στελέχη της ηγεσίας που βρίσκονται εντός και εκτός Κορυδαλλού είναι... επιρρεπή -όπως λένε χαρακτηριστικά- στο να «δίνουν» πρώην συντρόφους τους στην Ασφάλεια προκειμένου να εμφανιστούν συνεργάσιμα με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Θυμίζουν, δε, το παράδειγμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, μίλησε στην Ασφάλεια για όλους τους συνεργάτες του στη βομβιστική ενέργεια του 1977, στον κινηματογράφο ΡEΞ, όταν συνελήφθη από την Αστυνομία, προκειμένου να μειωθεί η ποινή του. Επισημαίνεται ότι η αποχώρηση του βουλευτή Λάρισας από τη Χρυσή Αυγή έρχεται σε μια στιγμή που η Βουλή αποφασίζει την άρση της ασυλίας των βουλευτών του κόμματος και ενώ αύριο συζητείται στην Επιτροπή Δεοντολογίας το θέμα της άρσης ασυλίας και των υπολοίπων βουλευτών του κόμματος, ενώ έχει κληθεί -αυτό έγινε πριν από την ανεξαρτητοποίηση- και ο Χρ. Αλεξόπουλος.
Ο Ηλ. Κασιδιάρης
Από την πλευρά του ο Ηλίας Κασιδιάρης, προκειμένου να στιγματίσει όλους όσοι προτίθενται να αποχωρήσουν από το κόμμα, αναφερόμενος στο πρόσωπο του αποχωρήσαντος βουλευτή Λάρισας Χρ. Αλεξόπουλου, δίνει νέα διάσταση στον εσωκομματικό εμφύλιο, καθώς δήλωσε σε συγκέντρωση στελεχών ότι «είναι πολλά τα λεφτά, Αρη», αφήνοντας υπόνοιες ότι χρηματίστηκε για την ενέργειά του.
Στην ομιλία του στον Ασπρόπυργο Αττικής, προσπαθώντας να δικαιολογήσει και μελλοντικές αποχωρήσεις από το κόμμα, είπε ότι «εάν αυτά που κάνουν στη Χρυσή Αυγή με τις παράνομες διώξεις, τις φυλακίσεις, τις δολοφονίες και τις απειλές τα έκαναν σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα της Βουλής, όχι μόνο βουλευτές θα φεύγανε αλλά και τα στελέχη, τα μέλη, παίρνοντας μαζί τους τα γραφεία, τις πόρτες και τα παράθυρα».
ΦΟΥΝΤΩΝOYN OI KONTΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
Καθίζηση στα γκάλοπ - διάλυση πυρήνων
Τo εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής έχει ενταθεί από τη δημοσκοπική καθίζηση που καταγράφει το κόμμα την τελευταία περίοδο. Το κίνημα αμφισβήτησης απέναντι στην έγκλειστη ηγετική ομάδα και στον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο από τον Ηλία Κασιδιάρη και τη νέα γενιά στελεχών που συγκροτούν τον πυρήνα του εναλλακτικού ακροδεξιού φορέα της Ελληνικής Αυγής έχει αυξηθεί.
Παράλληλα, η αποχώρηση του βουλευτή Λάρισας και οι αποστάσεις που κρατούν μεσαία στελέχη από την εγκληματική δράση της οργάνωσης έχουν οδηγήσει σε διάλυση πυρήνες του κόμματος στην περιφέρεια. Οι αποχωρήσεις στελεχών προκαλούν την αντίδραση των υποστηρικτών της ηγετικής ομάδας, οι οποίοι, για να περιορίσουν τις διαρροές, έχουν εξαπολύσει επίθεση στους «αποστάτες» με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, μέχρι και προπηλακισμούς, όπως αναφέρουν πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα πολιτών να απομακρύνονται από την ακροδεξιά οργάνωση μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Παρά το γεγονός ότι δύο μήνες μετά τη δολοφονία η Χρυσή Αυγή φαινόταν ότι άντεχε δημοσκοπικά, φάνηκε ότι οι πολίτες, ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα όπου κυριάρχησαν οι αποκαλύψεις του «Εθνους» για την εγκληματική δράση της οργάνωσης, συνειδητοποίησαν τις ευθύνες της Χρυσής Αυγής στη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς και τον χαρακτήρα της οργάνωσης, και άρχισαν να απομακρύνονται από τη Χρυσή Αυγή.
Σε έρευνα της Metron Analysis τον Σεπτέμβριο, μετά τη δολοφονία, η Χρυσή Αυγή εμφανιζόταν να έχει χάσει περισσότερο από 1,5% μονάδα από τη δύναμή της καταγράφοντας 11,2%, ενώ έναν μήνα αργότερα, σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για το «Εθνος», εμφανιζόταν περαιτέρω μείωση της δημοσκοπικής δύναμης της νεοναζιστικής οργάνωσης στο 7,6%.
Τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς η Metron Analysis κατέγραψε αύξηση στη δύναμη της Χρυσής Αυγής στο 10%, δίνοντας την εικόνα ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα ανακάμπτει. Οι τελευταίες μετρήσεις κοινής γνώμης, όμως, δίνουν στη Χρυσή Αυγή ποσοστά που κυμαίνονται κοντά στο 7%, καταγράφοντας τη δημοσκοπική κατάρρευση του ποσοστού της κατά 3 μονάδες.
Αντίστοιχα, οι έρευνες της GPO καταγράφουν ότι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στην πρόθεση ψήφου έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 7,2%, ενώ έναν χρόνο πριν ήταν στο 10% και τον Νοέμβριο του 2012 στο 10,3%. Στη μέτρηση της ALCO τώρα έχει ποσοστό 6,9%. Με στόχο να δικαιολογήσουν τη μείωση των ποσοστών του κόμματος, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο ισχυρίζονται πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος κρύβονται στα μεγάλα ποσοστά των αναποφάσιστων.
Ν. Β. ΤΣΙΤΣΑΣ, ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ / ethnos.gr
Ο βουλευτής Χρ. Αλεξόπουλος κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή για εγκληματική οργάνωση.
Η επιστολή ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Λάρισας της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου έφερε στην επιφάνεια τον εμφύλιο πόλεμο που σοβούσε στο εσωτερικό της «μαύρης συμμορίας» μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τον εγκλεισμό της ηγετικής ομάδας του κόμματος στη φυλακή από τη Δικαιοσύνη, με την κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Η αποχώρηση του βουλευτή Λάρισας αποκάλυψε τη σοβαρή εσωκομματική κρίση και τα έντονα φαινόμενα διάλυσης, αφού ο Χρ. Αλεξόπουλος υπήρξε ο πρώτος βουλευτής της Χρυσής Αυγής που κατήγγειλε στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη την εγκληματική δράση της οργάνωσης και επιφυλάχτηκε να κάνει αποκαλύψεις στο μέλλον.
Η αποχώρηση του βουλευτή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο εσωτερικό της φιλοναζιστικής οργάνωσης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει ο χορός των αποχωρήσεων και άλλων βουλευτών από το κόμμα, όπως προαναγγέλλει ο ίδιος ο Χρ. Αλεξόπουλος στην επιστολή του: «Οταν έβλεπα σε ποιους δρόμους οδηγείται μια πολιτική προσπάθεια που εγώ την πίστεψα ως πατριωτική, αντισυστημική και κοινωνική, και κατέληξε να χαρακτηρίζεται από δράσεις και ενέργειες που εγώ, αλλά και πολλοί συναγωνιστές μου καταδικάζουμε απερίφραστα και μετανιώνω που έστω και άθελά μου συνδέθηκα πολιτικά με αυτές», αναφέρει χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλα μέλη της οργάνωσης που επιθυμούν να διαφοροποιηθούν από την ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος ο Χρ. Αλεξόπουλος φέρεται να είχε εκμυστηρευθεί εδώ και καιρό σε κάποιους συναδέλφους του πως ήθελε να φύγει από το κόμμα, γιατί όπως έλεγε «δεν είναι ναζιστής».
Εγκληματική δράση
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα σε συνδυασμό με την έρευνα της Δικαιοσύνης για την εγκληματική δράση της οργάνωσης μετά τις αποκαλύψεις του «Εθνους» έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τα στελέχη της ακροδεξιάς οργάνωσης που προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από την ηγεσία του κόμματος.
Οπως σημειώνει ο Χρ. Αλεξόπουλος στην επιστολή αποχώρησης, «δεν γνώριζε αυτή τη δράση», προσθέτοντας ότι «λυπάται γιατί δεν ενήργησε νωρίτερα και δεν διαφοροποίησε τη στάση του». «Το αποφάσισα όμως γιατί δεν μου επιτρέπει πλέον η συνείδησή μου να συνδέω τις πατριωτικές και εθνικιστικές μου ιδέες με τέτοιου είδους ενέργειες και πρακτικές», καταλήγει στην επιστολή, κατηγορώντας ουσιαστικά για προδοσία την έγκλειστη ηγετική ομάδα του κόμματος και τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο.
Η απάντηση των υποστηρικτών της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής ήρθε με χαρακτηρισμούς προς τον αποχωρήσαντα βουλευτή όπως «προδότης», «συκοφάντης», «Ιούδας», που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του κόμματος, ενώ σε μια δεύτερη που εκδόθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος χαρακτηρίζεται ως ρίψασπις και καταγγέλλεται για «άθλια» και «προδοτική συμπεριφορά» και για «συκοφαντίες».
Μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση του Χρ. Αλεξόπουλου, στη Λάρισα έγινε προσπάθεια να υπάρξει κινητοποίηση των μελών, ώστε να φανεί προς τα έξω ότι η τοπική οργάνωση τον απομονώνει. Τελικά συγκεντρώθηκαν περί τα 30-40 άτομα, που εκτόξευαν συνθήματα εναντίον του.
Την ίδια ώρα στο Διαδίκτυο ξεκινούσε ένας ποταμός ύβρεων από τα ιστολόγια της ΧΑ, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βαρύτατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του βουλευτή, όπως «προδότης», «απατεώνας» και «κωλοτούμπας», που αποκάλυπτε τα εσωκομματικά «καρφώματα» και τις κόντρες στο εσωτερικό του νεοναζιστικού μορφώματος.
ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΟΜΑΤΑ
Ετοιμαζονται για αποκαλύψεις και έγκλειστα στελέχη της οργάνωσης
O βουλευτής Λάρισας της Χρυσής Αυγής, που ανεξαρτητοποιήθηκε καταγγέλλοντας την εγκληματική δράση της οργάνωσης, φαίνεται ότι ξεκινά έναν κύκλο αποκαλύψεων και από άλλα στελέχη του κόμματος. Σύμφωνα με πρώην στελέχη του ακροδεξιού χώρου, ετοιμάζονται να ανοίξουν στόματα ακόμα και έγκλειστων από την ηγετική ομάδα του κόμματος, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να «σώσουν» τον εαυτό τους όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι για τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί έχουν ανοίξει το στόμα τους αρκετά στελέχη της Χρυσής Αυγής και κάνουν λόγο για ονόματα-έκπληξη, ενώ υπενθυμίζουν ότι τα στελέχη της ηγεσίας που βρίσκονται εντός και εκτός Κορυδαλλού είναι... επιρρεπή -όπως λένε χαρακτηριστικά- στο να «δίνουν» πρώην συντρόφους τους στην Ασφάλεια προκειμένου να εμφανιστούν συνεργάσιμα με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Θυμίζουν, δε, το παράδειγμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, μίλησε στην Ασφάλεια για όλους τους συνεργάτες του στη βομβιστική ενέργεια του 1977, στον κινηματογράφο ΡEΞ, όταν συνελήφθη από την Αστυνομία, προκειμένου να μειωθεί η ποινή του. Επισημαίνεται ότι η αποχώρηση του βουλευτή Λάρισας από τη Χρυσή Αυγή έρχεται σε μια στιγμή που η Βουλή αποφασίζει την άρση της ασυλίας των βουλευτών του κόμματος και ενώ αύριο συζητείται στην Επιτροπή Δεοντολογίας το θέμα της άρσης ασυλίας και των υπολοίπων βουλευτών του κόμματος, ενώ έχει κληθεί -αυτό έγινε πριν από την ανεξαρτητοποίηση- και ο Χρ. Αλεξόπουλος.
Ο Ηλ. Κασιδιάρης
Από την πλευρά του ο Ηλίας Κασιδιάρης, προκειμένου να στιγματίσει όλους όσοι προτίθενται να αποχωρήσουν από το κόμμα, αναφερόμενος στο πρόσωπο του αποχωρήσαντος βουλευτή Λάρισας Χρ. Αλεξόπουλου, δίνει νέα διάσταση στον εσωκομματικό εμφύλιο, καθώς δήλωσε σε συγκέντρωση στελεχών ότι «είναι πολλά τα λεφτά, Αρη», αφήνοντας υπόνοιες ότι χρηματίστηκε για την ενέργειά του.
Στην ομιλία του στον Ασπρόπυργο Αττικής, προσπαθώντας να δικαιολογήσει και μελλοντικές αποχωρήσεις από το κόμμα, είπε ότι «εάν αυτά που κάνουν στη Χρυσή Αυγή με τις παράνομες διώξεις, τις φυλακίσεις, τις δολοφονίες και τις απειλές τα έκαναν σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα της Βουλής, όχι μόνο βουλευτές θα φεύγανε αλλά και τα στελέχη, τα μέλη, παίρνοντας μαζί τους τα γραφεία, τις πόρτες και τα παράθυρα».
ΦΟΥΝΤΩΝOYN OI KONTΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
Καθίζηση στα γκάλοπ - διάλυση πυρήνων
Τo εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής έχει ενταθεί από τη δημοσκοπική καθίζηση που καταγράφει το κόμμα την τελευταία περίοδο. Το κίνημα αμφισβήτησης απέναντι στην έγκλειστη ηγετική ομάδα και στον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο από τον Ηλία Κασιδιάρη και τη νέα γενιά στελεχών που συγκροτούν τον πυρήνα του εναλλακτικού ακροδεξιού φορέα της Ελληνικής Αυγής έχει αυξηθεί.
Παράλληλα, η αποχώρηση του βουλευτή Λάρισας και οι αποστάσεις που κρατούν μεσαία στελέχη από την εγκληματική δράση της οργάνωσης έχουν οδηγήσει σε διάλυση πυρήνες του κόμματος στην περιφέρεια. Οι αποχωρήσεις στελεχών προκαλούν την αντίδραση των υποστηρικτών της ηγετικής ομάδας, οι οποίοι, για να περιορίσουν τις διαρροές, έχουν εξαπολύσει επίθεση στους «αποστάτες» με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, μέχρι και προπηλακισμούς, όπως αναφέρουν πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα πολιτών να απομακρύνονται από την ακροδεξιά οργάνωση μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Παρά το γεγονός ότι δύο μήνες μετά τη δολοφονία η Χρυσή Αυγή φαινόταν ότι άντεχε δημοσκοπικά, φάνηκε ότι οι πολίτες, ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα όπου κυριάρχησαν οι αποκαλύψεις του «Εθνους» για την εγκληματική δράση της οργάνωσης, συνειδητοποίησαν τις ευθύνες της Χρυσής Αυγής στη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς και τον χαρακτήρα της οργάνωσης, και άρχισαν να απομακρύνονται από τη Χρυσή Αυγή.
Σε έρευνα της Metron Analysis τον Σεπτέμβριο, μετά τη δολοφονία, η Χρυσή Αυγή εμφανιζόταν να έχει χάσει περισσότερο από 1,5% μονάδα από τη δύναμή της καταγράφοντας 11,2%, ενώ έναν μήνα αργότερα, σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για το «Εθνος», εμφανιζόταν περαιτέρω μείωση της δημοσκοπικής δύναμης της νεοναζιστικής οργάνωσης στο 7,6%.
Τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς η Metron Analysis κατέγραψε αύξηση στη δύναμη της Χρυσής Αυγής στο 10%, δίνοντας την εικόνα ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα ανακάμπτει. Οι τελευταίες μετρήσεις κοινής γνώμης, όμως, δίνουν στη Χρυσή Αυγή ποσοστά που κυμαίνονται κοντά στο 7%, καταγράφοντας τη δημοσκοπική κατάρρευση του ποσοστού της κατά 3 μονάδες.
Αντίστοιχα, οι έρευνες της GPO καταγράφουν ότι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στην πρόθεση ψήφου έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 7,2%, ενώ έναν χρόνο πριν ήταν στο 10% και τον Νοέμβριο του 2012 στο 10,3%. Στη μέτρηση της ALCO τώρα έχει ποσοστό 6,9%. Με στόχο να δικαιολογήσουν τη μείωση των ποσοστών του κόμματος, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο ισχυρίζονται πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος κρύβονται στα μεγάλα ποσοστά των αναποφάσιστων.
Ν. Β. ΤΣΙΤΣΑΣ, ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ / ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ