2014-03-23 19:33:04
Φωτογραφία για Γιατί ο Τόμσεν ήθελε να χαλάσει η συμφωνία με την Αθήνα;
Φιλότιμες προσπάθειες να βάλει... μπουρλότο στη συμφωνία με την Αθήνα, κατέβαλε έως τη τελευταία στιγμή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα, ο γνωστός Πολ Τόμσεν,

επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τον χαρακτηρισμό του προκλητικού και του εριστικού, που έχει... κερδίσει επάξια από τη πρώτη κιόλας αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αν και είχε καταστεί προφανές από τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι το ΔΝΤ επιθυμούσε να προκαλέσει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους και κυρίως στο Βερολίνο για ριζικές λύσεις (βλέπε «κούρεμα») στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, υπουργοί και στελέχη υπουργείων που είχαν τις πιο σοβαρές εκκρεμότητες, δεν κρύβουν την έκπληξη και τη δυσφορία τους για τους «εμπρηστικούς» ελιγμούς του Π. Τόμσεν και των συνεργατών του.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ. Το ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων ήταν ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων δεν ήταν άγνωστο
. Αυτό που έγινε κάτι παραπάνω από σαφές στην πορεία των συζητήσεων εκ του σύνεγγυς ήταν ότι ο Π. Τόμσεν δεν ήθελε επ' ουδενί να δώσει τη συγκατάθεσή του στο σχέδιο της ελληνικής πλευράς, για την ενίσχυση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι μόνο με νομοθετική παρέμβαση θα διασφαλιστεί η απαιτούμενη ευελιξία στο πλαίσιο. Αν και οι Ευρωπαίοι μάλλον βολεύτηκαν από την αδιαλλαξία του «συναδέλφου» τους στην Τρόικα, η επιμονή ή μάλλον η εμμονή του Π. Τόμσεν, ήταν αυτή που έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τις «φωνές» που υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτές τις θέσεις κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρηματιών. Είναι ενδεικτικό της σκληρής στάσης του εκπροσώπου του ΔΝΤ, ότι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή συμφωνήθηκε με την ελληνική πλευρά να ισχύσει δοκιμαστική 6μηνη περίοδος για το ελληνικό σχέδιο, ενώ όπως αναφέρουν πηγές από το Ταμείο, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο «θα χρησιμοποιηθεί ειδική γλώσσα» αναφορικά με το κεφάλαιο των ομαδικών απολύσεων.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων δεν ήταν, όμως, το μοναδικό, που λίγο έλειψε να βάλει «φωτιά» στις διαπραγματεύσεις, καθώς στο... παρά πέντε, τέθηκε αιφνιδιαστικά και μετ' επιτάσεως το θέμα των 3ετιών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση επισημαίνουν ότι από την αρχή της αξιολόγησης του προγράμματος υπάρχει εμμονή του ΔΝΤ με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι η πίεση αυτή απέδωσε καρπούς για την Τρόικα, αφού η ελληνική πλευρά υποχρεώθηκε σε ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω στα εργασιακά, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. Έτσι, οι μακροχρόνια άνεργοι εάν επιθυμούν να εργαστούν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η προϋπηρεσία τους θα αναγνωρίζεται μόνο κατά το ήμισυ, καθώς το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα προβλέπει μείωση των ωριμάσεων (3ετίες) κατά 50%, ως... κίνητρο για την τόνωση της απασχόλησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ. Η... δράση του Π. Τόμσεν και των συνεργατών του ήταν ιδιαιτέρως «πλούσια» και στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά. Από τον Σεπτέμβριο κιόλας το ΔΝΤ είχε καταστήσει σαφές στο οικονομικό επιτελείο ότι θεωρεί «γελοία» την ιστορία του κοινωνικού μερίσματος, ενώ όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το ΔΝΤ επέμεινε έως τον Νοέμβριο να αμφισβητεί τις προβολές για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όταν τα στοιχεία -έστω λογιστικά- δεν μπορούσαν πλέον να ανατραπούν, η στρατηγική του Π. Τόμσεν εστιάστηκε στην αμφισβήτηση των προβολών για το 2014 και όπως υποστηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, έγινε εξαντλητικό παζάρι έως την τελευταία στιγμή για το αποκαλούμενο carry over, δηλαδή για τις θετικές επιπτώσεις μέτρων του 2013 και στην εφετινή χρονιά.

«Μπουρλότο» επιχείρησε να βάλει το ΔΝΤ και στα φορολογικά, αφού ο συνεργάτης του Π. Τόμσεν λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τις συζητήσεις για τα φορολογικά πρόστιμα και όλες τις διορθωτικές φορολογικές διατάξεις, προκαλώντας τη δυσφορία ακόμα και των Ευρωπαίων τεχνοκρατών, που συμμετείχαν στα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας.

ΟΟΣΑ. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο Π. Τόμσεν και στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ήταν ιδιαιτέρως πιεστικός όσον αφορά στην πλήρη απελευθέρωση της διάθεσης φρέσκου γάλακτος και εμφανιζόταν να μην αντιλαμβάνεται ή να κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται τις ελληνικές ευαισθησίες. Έχοντας, επίσης, στους φακέλους του τα... αμερικανικά πρότυπα, πίεσε και για την πλήρη απελευθέρωση της διάθεσης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, στη λογική των αμερικανικών drugstores. Η επιμονή αυτή (αλλά και η ανοχή των Ευρωπαίων που κυκλοφορούσαν επίσης με συγκριτικά στοιχεία για την υπόλοιπη Ευρωζώνη), οδήγησε τελικά στη συμβιβαστική λύση της 3μηνης δοκιμαστικής περιόδου, όπου θα επιδιωχθεί η μείωση των τιμών εντός των φαρμακείων.

Το βέτο στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Η μεγαλύτερη εμπλοκή στη διαπραγμάτευση προκλήθηκε αναμφίβολα από το βέτο που έθεσε ο Π. Τόμσεν στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πρόβλημα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη. Στην πραγματικότητα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαιώνοντας τη φήμη του αδίστακτου, χρησιμοποίησε το ελληνικό πρόγραμμα κατ' αρχήν ως πολιορκητικό κριό για την «άλωση» του Μόνιμου Μηχανισμού Εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ το εμπόδιο ξεπεράστηκε ή εν πάση περιπτώσει «κουκουλώθηκε» πολύ πιο δύσκολα απ' όσο εμφανίστηκε από την Αθήνα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό παράγοντα, με μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, το ΔΝΤ είχε κι άλλη στόχευση «μπουρλοτιάζοντας» τις συζητήσεις για τις τράπεζες, καθώς ανεβάζοντας κατά πολύ τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, ουσιαστικά οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια την Αθήνα σε νέο δάνειο/ Μνημόνιο, αφού οι χρηματοδοτικές ανάγκες 2014 - 2015 δεν θα μπορούσαν επ' ουδενί να καλυφθούν από τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι αυτός ο κίνδυνος δεν θα ξεπεραστεί πριν από την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών stress tests. Ο ίδιος παράγοντας επισημαίνει και κάτι ακόμα, που αφορά στον χαρακτήρα του εκπροσώπου του ΔΝΤ. Ότι το θέμα των τραπεζών είχε (έχει) και προσωπικό κόστος (reputation cost) για τον ίδιο τον Π. Τόμσεν, αφού θα αποδείκνυε ότι σε ένα ακόμα θέμα, ο υποτίθεται ειδικός τεχνοκράτης του Ταμείου, έχει κάνει εσφαλμένες εκτιμήσεις...

"Παραπολιτικά" Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ