2014-03-24 02:28:05
Φωτογραφία για Guardian: Δύο «ατρόμητες» ανακρίτριες απέναντι στη Χρυσή Αυγή
Εκτενές αφιέρωμα με άκρως κολλακευτικά σχόλια για τις δύο ανακρίτριες που ηγούνται της έρευνας για τη Χρυσή Αυγή δημοσιεύει ο βρετανικός «Gyardian».

Επί μισό έτος κάθονται στο γραφείο τους στον έβδομο όροφο, ψάχνοντας εις βάθος στα θολά νερά της πλέον βίαιης πολιτικής δύναμης στην Ευρώπη, γράφει ο Guardian. Δεν είναι μία δουλειά που θα ζήλευαν πολλοί. Αλλά η Ιωάννα Κλάπα και η Μαρία Δημητροπούλου, παλιές φίλες που ανήκουν στην πρώτη γενιά γυναικών εισαγγελέων στην Ελλάδα, συνεχίζουν την αποδόμηση της Χρυσής Αυγής με χειρουργική ακρίβεια.

Μετά την εξέταση των υπολογιστών που κατασχέθηκαν από τα πρωτοπαλήκαρα και τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος, την εξέταση μαρτύρων και χιλιάδων βίντεο, ομιλιών, εγγράφων και διαδικτυακών μπλογκ, οι δύο δικαστικοί συνέταξαν ένα φάκελο 15.000 σελίδων με τον οποίο τεκμηριώνουν γιατί θεωρούν την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση.

Η ακραία οργάνωση έχει αρχίσει να παρουσιάζει ρωγμές, υπό το βάρος της έρευνάς τους, που ξεκίνησε με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον υψηλόβαθμό στην ΧΑ Γιώργο Ρουπακιά. Την περασμένη εβδομάδα ένας βουλευτής παραιτήθηκε, δηλώνοντας άγνοια για τις δραστηριότητες του κόμματος, ενώ άλλος ένας διεγράφη πριν προλάβει να κάνει το ίδιο.


«Το δικαστικό σύστημα είναι ένας από τους λίγους αξιοκρατικούς θεσμούς στην Ελλάδα και αυτές οι γυναίκες είναι γνωστές για το μεγάλο θάρρος, την απόλυτη ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους ... Για ένα τόσο "μάτσο" και μιλιταριστικό κόμμα, μοιάζει ειρωνία της Ιστορίας να είναι δύο γυναίκες σε αυτή τη θέση», λέει στην εφημερίδα η Αλίκη Μουρίκη από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Η απώλεια των δύο βουλευτών μειώνει σε 16 τις έδρες που ελέγχουν οι νεοναζί στην Βουλή των 300, ενώ εννέα βουλευτές ήδη αντιμετωπίζουν κατηγορίες και έξι είναι προφυλακισμένοι. Τον Φεβρουάριο Κλάπα και Δημητροπούλου ζήτησαν την άρση ασυλίας άλλων εννέα βουλευτών που μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει τη δίωξη και αναμένεται η απόφαση της Βουλής τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ακροδεξιοί απάντησαν με δηλητήριο, κατηγορώντας τις δικαστικούς ότι εργάζονται βάσει ατζέντας που συντάχθηκε από το "σάπιο" πολιτικό κατεστημένο. Την Παρασκευή το βράδυ ο προφυλακισμένος ηγέτης τους Νίκος Μιχαλολιάκος έστειλε μήνυμα στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Πειραιά: «Θέλησαν να πείσουν το πανελλήνιο ότι η Χρυσή Αυγή διαλύεται και ότι έρχεται το τέλος της. Δεν έχουν καταλάβει πως η Χρυσή Αυγή θα φέρει το δικό τους τέλος», ανέφερε το κείμενο που διάβασε η σύζυζός του Ελένη Ζαρούλια.

Για πολλούς η έρευνα άργησε πολύ. Επί δύο χρόνια από την είσοδό τους στη Βουλή με σχεδόν 7%, εκμεταλλευόμενοι την οργή από την οικονομική κατάρρευση, σχεδόν κανείς δεν αντιτάχθηκε στις βίαιες τακτικές και τις συμπεριφορές μπράβου που επιδείκνυαν.

Την ώρα που αυξάνονταν ανησυχητικά οι επιθέσεις σε μετανάστες και οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων «φώναζαν», τα ελληνικά κόμματα και οι άνθρωποι του πνεύματος τηρούσαν μία περίεργη σιωπή. Με την φτώχεια και την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, οι νεοναζί ενισχύονταν σταθερά.

«Η αποτυχία όλων να μιλήσουν ανοιχτά, σε μία χώρα που έχει υποστεί τόσο βάρβαρη κατοχή από τους ναζί είναι απολύτως ασυγχώρητη», είπε ο 92χρονος ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, ένας από τους λίγους που πήραν ανοιχτά θέση στο θέμα. «Η παθητικότητα των Ελλήνων, όταν οι ίδιοι υπήρξαν θύματα αυτής της ιδεολογίας, είναι τουλάχιστον ασυνήθιστη», όπως είχε πει στον επίσης βρετανικό Observer. Εν μέσω αυτού του κενού, η Δικαιοσύνη δείχνει αποφασισμένη να πράξει αυτό στο οποίο το πολιτικό σύστημα απέτυχε, δηλαδή να αντιμετωπίσει τη μάστιγα.

Κανείς δεν γνωρίζει τι σκέφτονται οι Κλάπα και Δημητροπούλου. Ως δικαστικοί επί 30 χρόνια που έχουν χειριστεί μερικούς από τους πιο σκληροτράχηλους Ελληνες ποινικούς, δεν επιτρέπεται να κάνουν δηλώσεις. Οπλισμένοι αστυνομικοί τις φυλάνε συνεχώς, με το δάχτυλο στη σκανδάλη ακόμη και στο διάδρομο έξω από το γραφείο τους, εντείνοντας το μυστήριο που τις περιβάλλει. Από τη στιγμή που οι δύο τους διορίστηκαν στην υπόθεση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι φρουροί έχουν διασφαλίσει ότι καμία τους δεν θα βρεθεί μπροστά σε κάμερα. Δικηγόροι που τις γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες τις περιγράφουν ως ατρόμητες, σκληρά εργαζόμενες και «απίστευτα λεπτολόγες».

«Μιλάνε οι πράξεις τους για τις ίδιες» σύμφωνα με έναν από αυτούς. «Και είναι εμφανές ότι πιστεύουν πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλώς μία εγκληματική οργάνωση μασκαρεμένη σε πολιτικό κόμμα, αλλά και ότι βασίζεται πλήρως στον φόβο μεταξύ αυτών που την υποστηρίζουν και αυτών στους οποίους στρέφεται εναντίον».

Για τις δύο γυναίκες, ο χρόνος έχει ιδιαίτερη σημασία. Σε μία χώρα που είναι αδύνατο να απαγορευθεί ένα κόμμα εκλεγμένο με δημοκρατικές διαδικασίες, οι δικαστικές Αρχές έχουν περιθώριο 18 μηνών να φέρουν σε δίκη τους βουλευτές.

Ωστόσο, αν και μειωθεί η υποστήριξη στην Χρυσή Αυγή, λίγοι πιστεύουν ότι είναι τελειωμένοι. Αν και οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν να υποχωρεί από την τρίτη θέση, κανένας άλλος δεν συγκεντρώνει τόσο πολλές ψήφους διαμαρτυρίας, σε ένα κοινό που θέλει να τιμωρήσει το κατεστημένο για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Η σκληρή λιτότητα μπορεί να βοήθησε την Ελλάδα να επιτύχει την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην παγκόσμια Ιστορία. Αλλά ταυτόχρονα έριξε τη χώρα στην χειρότερη περίοδο ύφεσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και δημιούργησε ένα πολιτικό τοπίο που κάνει δύσκολη την εξάλειψη της Χρυσής Αυγής.

«Δεν νομίζω ότι πλησιάζουμε στο τέλος της Χρυσής Αυγής. Οι άνθρωποι που την υποστηρίζουν αποφεύγουν να λένε στους δημοσκόπους τη γνώμη τους ... Είναι ένα εξαιρετικά καλά οργανωμένο κόμμα και στις Ευρωεκλογές θα φτάσει τουλάχιστον στα ποσοστά που πήρε τον Ιούνιο του 2012 στις βουλευτικές εκλογές. Θα πάρει καιρό μέχρι η Ελλάδα να απαλλαγεί από αυτή την απειλή», όπως εκτίμησε ο Γιώργος Κύρτσος.

Πηγή: imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ