2014-03-27 14:36:40
Φωτογραφία για ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ
Βελτιώσεις στην αρχική συμφωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης για το ζήτημα του γάλακτος φέρεται να έχει δεχθεί η τρόικα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε εκτόνωση της κρίσης που ανησυχεί την κυβέρνηση, πριν το πολυνομοσχέδιο φθάσει προς ψήφιση στη Βουλή. Ειδικότερα, με την έγκριση των εκπροσώπων των δανειστών στην αγορά θα διατίθενται δύο κατηγορίες γάλακτος: το παστεριωμένο με την υποκατηγορία «γάλα ημέρας» και το «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» μεγαλύτερης διάρκειας. Στη συσκευασία του δεύτερου τύπου γάλακτος θα υπάρχει σχετική επισήμανση για την κατανάλωσή του ανάλογα με την ημερομηνία παστερίωσης.

Η συμβιβαστική λύση δόθηκε μετά από διαβουλεύσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη. Ο κ. Τσαυτάρης εξήγησε ότι θα απαλειφθεί ο όρος «φρέσκο» από τις συσκευασίες του γάλακτος και είπε ότι οι δύο νέες κατηγορίες θα πρέπει να πωλούνται σε ξεχωριστά ράφια. «Αν έρθει και το ελληνικό σήμα», πρόσθεσε, «τότε θα μιλάμε για ελληνικό παστεριωμένο γάλα». 


Επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα συνεδριάσει σήμερα θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αυξηθούν οι ημέρες της διάρκειας ζωής στην κατηγορία του παστεριωμένου, δηλαδή, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται στο παστεριωμένο γάλα η διάρκεια ζωής να ξεπερνά τις πέντε ημέρες. Θα εξεταστούν επίσης οι προϋποθέσεις που θα ορίζουν το γάλα ημέρας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, που είχε εκφράσει τη ρητή του αντίρρηση στην αρχική ρύθμιση, χαρακτήρισε κατ' αρχήν θετικό το γεγονός πως υπάρχει βούληση για την αναδιαμόρφωση της ρύθμισης για το γάλα. Ωστόσο, έκανε ορισμένες παρατηρήσεις, τις οποίες, όπως είπε, δεν μπορούμε να αγνοούμε. 

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, «το "γάλα ημέρας" αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως πέντε ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα». «Άλλωστε», πρόσθεσε, «το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής πέντε ημέρες». «Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;», διερωτήθηκε.

Αναφορικά με την κατάργηση του όρου «φρέσκο» είπε ότι σε κάθε περίπτωση το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις πέντε ημέρες, με περιθώριο αύξησης μια μέρας αρκεί να διατηρείται η «ψυκτική αλυσίδα», καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την «ΕΒΓΑ της γειτονιάς».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ