2014-03-29 00:23:23
Γραφείο Τύπου Υπουργού
Αθήνα, 27 Mαρτίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, πραγματοποίησεσήμερα ομιλία στο Συνέδριο «Shaping the Future of Healthcare in Greece: Shaping a Healthier Nation, Shaping a Healthier Europe», το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Financial Times και της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (ΕΛΕΔΥΠΥ).
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Γεωργιάδη:
«Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριο και να ανταλλάξουμε γόνιμες απόψεις.
Η Ελλάδα είναι σε μία φάση αλλαγών. Αυτό δεν είναι κακό, είναι πολύ καλό. Το κακό είναι ότι αφήσαμε αυτές τις αλλαγές να γίνουν με πολλή μεγάλη καθυστέρηση και άρα αναγκαστικά πρέπει να τις κάνουμε σε πολύ μικρότερο χρονικό εύρος. Άρα είναι πολύ πιο επώδυνες για τον πολύ κόσμο ο οποίος θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε, με τον οποίο εργαζόταν. Όμως ήταν και αναπόφευκτο από την άλλη, γιατί το σύστημα το οποίο είχαμε και το μοντέλο το οποίο είχαμε γενικά, όχι μόνο στην υγεία αλλά και στη χώρα μας, ήταν απολύτως βέβαιο ότι δεν είχε μεγάλο προσδόκιμο επιτυχίας στο μέλλον.
Πρέπει να πω με πολλή μεγάλη υπερηφάνεια ότι η Κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, αυτό το τελευταίο διάστημα έχει επιδείξει μεγάλη αποφασιστικό-τητα και η χώρα, όχι η Κυβέρνηση αλλά η χώρα, ο τόπος, έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο η οποία αναγνωρίζεται από όλο τον πλανήτη πλην των Ελλήνων δημοσιογράφων. Αυτό συμβαίνει διότι κάθε αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι -η Ελλάδα η οποία πριν από δύο χρόνια ήταν περίπου στο χείλος του γκρεμού και κανείς δεν μπορούσε να στοιχηματίσει αν θα ξυπνάγαμε με ευρώ ή δραχμή τουλάχιστον- τουλάχιστον έχουμε επιτύχει σήμερα να κερδίσουμε επαξίως τη θέση μας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και αυτό νομίζω ότι είναι από μόνο του μια μεγάλη επιτυχία. Προφανώς δεν έχουμε τελειώσει την πορεία. Έχουμε ακόμα πολλά πράγματα να κάνουμε. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα τα κάνουμε.
Τώρα, όσον αφορά στο κομμάτι της υγείας, είμαι Υπουργός περίπου εννέα μήνες. Δεν θέλω να το παίξω ούτε έξυπνος ούτε σοφός. Υπήρξαν πολύ εξυπνότεροι και πολύ σοφότεροι από εμένα υπουργοί κατά το παρελθόν στη θέση αυτή. Όμως, εκείνοι, οι προηγούμενοι, είχαν μία ατυχία. Θέλω εδώ να απαντήσω στον κ. Παπαμίχο και σε ό,τι είπε για το να είσαι Υπουργός στην εποχή του Μνημονίου. Εξαρτάται πώς το βλέπεις. Τώρα θα σας πω πώς το βλέπω εγώ. Καλύτερα είναι την εποχή του μνημονίου. Γιατί την εποχή του μνημονίου -εννοώ δηλαδή την εποχή της οικονομικής δυσπραγίας- ο Υπουργός έχει να κάνει πράγματα και μπορεί να τα κάνει, εφόσον επιθυμεί, γιατί έχει δίπλα του τον μεγαλύτερο σύμμαχο του σύμπαντος, που είναι η ανάγκη.
Η ανάγκη είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος μιας πολιτικής ηγεσίας. «Ανάγκα και οι θεοί πείθονται» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και προφανώς αφού πείθονται, δηλαδή πειθαρχούν, οι θεοί, οι υπουργοί που είναι πολύ πιο κάτω στην ιεραρχία του σύμπαντος, δε μπορούν παρά να κάνουν το ίδιο. Άρα τώρα επειδή έχουμε την ανάγκη, μπορούμε ως πολιτικό σώμα και ως κοινωνία να κάνουμε πράγματα τα οποία ονειρεύτηκαν πολλοί άλλοι πριν από εμάς, τα ονειρεύονταν, τα συζητούσαν, τα έλεγαν στα συνέδρια, έφευγαν, οι κυβερνήσεις άλλαζαν, αυτά όμως δεν πραγματοποιούντο.
Και το λέω για τον καθηγητή τον κύριο Σισσούρα, ο οποίος είναι και από τους πρώτους που, παραδείγματος χάριν, τη μεταρρύθμιση που κάνουμε εμείς τώρα, την είχε προτείνει σε διαδοχικές φάσεις. Προφανώς δε θα τα κάνουμε όλα τέλεια. Προφανώς θα κάνουμε και λάθη. Προφανώς θα υπάρξουν και αστοχίες. Προφανώς χρειαζόμαστε την εποικοδομητική κριτική σοφών ανθρώπων που γνωρίζουν καλά το χώρο, όπως ο κ. Κυριόπουλος. Γιατί τα χρειαζόμαστε αυτά; Για να γινόμαστε καλύτεροι. Αλλά το βέβαιον είναι ότι έχει έρθει η ώρα να τα κάνουμε και θα τα κάνουμε.
Σήμερα είναι η πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι «σοφοί» συνδικαλιστικοί μας εκπρόσωποι είχαν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανένα Πολυιατρείο. Ο ένας ή ο άλλος τηλεοπτικός σταθμός είχαν στήσει καραούλι σε διάφορα Πολυιατρεία του ΠΕΔΥ. Με έκπληξη οι δημοσιογράφοι στα διάφορα κανάλια διαπίστωναν ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις τα Πολυιατρεία λειτουργούν, βλέπουν κόσμο, συνταγογραφούν και εξετάζουν. Αυτό θεωρήθηκε μια τρομακτική επιτυχία. Δεν είναι. Εμείς λέγαμε ότι θα γίνει και θα γίνει σήμερα. Και απλώς αποδειχθήκαμε ορθοί ως προς το ραντεβού. Αλλά έχουμε πολύ μεγαλύτερο έργο να υλοποιήσουμε, για να έχουμε πράγματι ένα νέο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τέτοιο που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Αλλά θα το κάνουμε.
Και φυσικά για την Κυβέρνησή μας –για τον Πρωθυπουργό και για εμένα προσωπικά- μένει να απαντηθεί μέσα στο 2014 το πραγματικά μεγάλο στοίχημα και η πραγματικά μεγάλη ευθύνη. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αποδειχθούν ένα κενό γράμμα, μια απλή λέξη, εάν απλώς γίνονται για να γίνονται και δεν έχουν ένα στόχο. Ο βασικός μας στόχος και η βασική μας ευθύνη είναι να μπορούμε να παράσχουμε κάλυψη σε όσους σήμερα δεν έχουν, τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφαλίστους. Σας διαβεβαιώνω ότι εντός του 2014 αυτή η Κυβέρνηση θα το πετύχει. Γιατί αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ευθύνη την οποία έχουμε -ως Κράτος, ως κοινωνία, ως πολιτισμένοι άνθρωποι- για όλους τους συμπολίτες μας και δεν εξαιρούμε κανέναν.
Για να τα κάνουμε τώρα όλα αυτά, χρειάζεται να μπορούμε ως πολιτισμένοι άνθρωποι να συνεννοούμαστε με καθαρούς κανόνες και με όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό το χώρο που λέμε υγεία. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να φτιάξουμε ένα περιβάλλον αγοράς με καθαρούς κανόνες, όρους και προϋποθέσεις γνωστούς εκ των προτέρων που θα μπορούν οι εταιρείες να τις γνωρίζουν και να τις συνυπολογίζουν στα επιχειρηματικά τους πλάνα. Προσπαθούμε να αποφύγουμε εκπλήξεις οι οποίες κατά κανόνα βλάπτουν την αγορά. Δε λέω ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνουμε και που λαμβάνουμε, είναι κατά ανάγκη ευχάριστα αποδεκτές από κάθε εταιρεία, από κάθε πάροχο ή από κάθε ενδιαφερόμενο. Προφανώς θα λαμβάνουμε και αποφάσεις που θα είναι δυσάρεστες αλλά το θέμα είναι ότι θα τις γνωρίζετε εκ των προτέρων. Θα έχει προηγηθεί συζήτηση και θα μπορούμε να εξηγήσουμε τους λόγους, για ποιο λόγο πρέπει να τις πάρουμε, για ποιο λόγο είναι αμοιβαίο μας συμφέρον.
Γιατί πραγματικά το πιστεύω ακράδαντα ότι είναι αμοιβαίο μας συμφέρον -και του Κράτους και των εταιρειών και των παρόχων και των γιατρών και πάνω από όλα των ασθενών- να φτιάξουμε ένα σταθερό σύστημα, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτείται κανονικά, το οποίο θα μπορεί να ξοδεύει αυτά τα οποία έχει και όχι περισσότερα -γιατί αν ξοδεύει περισσότερα, θα δημιουργεί ανισσοροπία- τα οποία θα μπορεί να κατανέμει μεταξύ των παρόχων με ένα δίκαιο και λειτουργικό τρόπο, έτσι ώστε οι ασθενείς μας να απολαμβάνουν τα νέα φάρμακα που χρειάζονται και που για πολλά χρόνια στερούντο αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να έχουν και τα φάρμακα που χρειάζονται στις σωστές τιμές.
Και όλα αυτά να γίνουν σε ένα περιβάλλον που θα μπορούν και οι εταιρείες να επιβιώνουν, να επενδύουν, να προκόβουν, να προσλαμβάνουν κόσμο, να έχουν κέρδη. Γιατί βεβαίως η κάθε εταιρεία έχει ως συνολικό σκοπό να έχει κέρδη και αυτό δεν είναι κακό, είναι πολύ καλό, γιατί έτσι προχωρά η οικονομία, επομένως και η εξέλιξη.
Λοιπόν, νομίζω ότι είμαστε σε ένα σημείο όπου πιστεύω ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής βλέπει τουλάχιστον ότι προσπαθούμε αυτά να τα κάνουμε. Θέλω να ευχαριστήσω από το βήμα αυτό όλους όσους έχουν συμβάλλει με τον Α ή Β τρόπο για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Παραδείγματος χάριν ο κ. Κυριόπουλος είναι από τους πρώτους που ήρθε στο γραφείο μου και μου εξήγησε –ομολογώ, δε θέλω να υποκρίνομαι, συχνά με κατηγορούν ότι είμαι ένας βιβλιοπώλης, ότι «ναι πράγματι είμαι»- την έννοια των κλειστών σφαιρικών προϋπολογισμών, που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, τον κ. Μανιαδάκη και άλλους, οι οποίοι ήταν εκεί για να μας δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να πάμε παρακάτω.
Θέλω να πω στον κ. Παπαμίχο, με τον οποίο είχαμε επίσης συνάντηση από τις πρώτες μέρες της υπουργίας μου για να μιλήσουμε για το clinical auditing και για όλη αυτή τη διαδικασία των claims, που την έχουμε προχωρήσει –εσείς θα πείτε «θα προσδοκούσαμε να γίνει με ταχύτερο ρυθμό, εγώ θα σας πω ότι θεωρώ θαύμα ότι φτάσαμε εδώ, σε αυτό το χρόνο- και ότι ως πολιτικός είμαι υποχρεωμένος να μιλάω στον πραγματικό κόσμο και έχω πλήρη συνείδηση πόσο κολοσσιαία επανάσταση είναι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας η εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στην διαδικασία του κλινικού ελέγχου και του γενικότερου λογιστικού ελέγχου των ιατρικών υπηρεσιών υγείας. Αυτό για την Ελλάδα σε μη μνημονιακή περίοδο θα ήταν παντελώς αδύνατο να γίνει. Παντελώς αδύνατο. Το σύστημα θα πολεμούσε με κάθε τρόπο να μη γίνει και σίγουρα όποιος υπουργός το είχε προσπαθήσει, θα είχε φύγει από τη θέση του σε χρόνο μηδέν.
Άρα, ξέρετε ότι έχω ψηφίσει τα μνημόνια –τα ψηφίζω με πολύ μεγάλη περηφάνια. Θέλω να είμαι καθαρός σε αυτό. Θεωρώ ότι οι πραγματικοί ήρωες της περιόδου είναι αυτοί που κρατούν την Ελλάδα όρθια και την κρατήσαμε, λέγοντας «ναι» και όχι λέγοντας διάφορες τρίχες που ακούμε στην Ελλάδα δεξιά και αριστερά περί του ηρωικού «όχι» και του εκβιασμού της Ευρώπης και διάφορα τέτοια.
Κανείς δεν θα εκβιάσει κανέναν στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι και συνεννοούμαστε βάσει κοινών κανόνων που όλοι αποδεχόμαστε ότι είναι σωστοί. Η χώρα έκανε λάθη κατά το παρελθόν και η Ευρώπη έκανε λάθη κατά το παρελθόν. Τώρα προσπαθούμε να βρούμε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για να πάμε μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη. Και θα πάμε σε ένα πολύ καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη.
Κλείνοντας, πρέπει να σας πω ότι αυτή είναι μια γιγαντιαία περίοδος αλλαγών στη χώρα, γιατί -για όσους παρακολουθούμε την ελληνική ιστορία τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια- έχουν νομοθετηθεί και εφαρμοστεί στην Ελλάδα περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες έγιναν τα προηγούμενα 180 χρόνια.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξέρετε ότι έχουν και έναν διεθνή χαρακτήρα. Το λέω κυρίως για τους ξένους φίλους μας που θέλω να καλωσορίσω βεβαίως στο Συνέδριό μας - I want to welcome everybody from abroad. We are verylucky having you here and discussing all these important matters.
Αλλά όλοι θα πρέπει να ξέρουμε ότι αυτές οι αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα, προφανώς πολλές από αυτές, πολύ γρήγορα θα δείτε να εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Διότι η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία χρειάζεται να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα πάρα πολύ γρήγορα για τους λόγους που εξήγησα προηγουμένως. Κάποια από όσα κάναμε ήταν όχι τόσο επιτυχή. Κάποια άλλα από όσα έχουμε κάνει είναι εξαιρετικά επιτυχή και είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτά θα τα αντιγράψουν και άλλες χώρες, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά.
Ιδιαίτερα στο χώρο της Υγείας πρέπει να σας πω ότι όλη η ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014-2020 έχει ως κεντρικό άξονα την απάντηση σε ένα κομβικό ερώτημα το οποίο, όταν διατυπώνεται, μοιάζει περισσότερο σαν το γόρδιο δεσμό. Πώς θα καλύψεις αυξημένες ανάγκες ιατρικών υπηρεσιών του πληθυσμού γιατί ο πληθυσμός γηράσκει, άρα έχει περισσότερες ανάγκες; Πώς αυτό θα το κάνεις ενώ θέλεις να βάλεις μέσα στις υπηρεσίες υγείας όλες τις νέες τεχνολογίες και τα νέα φάρμακα τα οποία παράγει η επιστήμη και η πρόοδος και τα οποία κατά κανόνα αυξάνουν το κόστος; Και αυτό πρέπει να καταφέρεις να το πράξεις την ώρα που οι προϋπολογισμοί σου διαρκώς μειώνονται, γιατί μειώνονται. Σε εμάς όμως μειώθηκαν με πολλή μεγαλύτερη ταχύτητα λόγω της χρεοκοπίας, αλλά γενικά μειώνονται σε όλους. Άρα η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι μόνο μία: μεταρρυθμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσες πριν, εφευρίσκοντας έξυπνες λύσεις ώστε να κερδίσεις χρήματα εκεί που προηγουμένως έχανες και να τα διαθέσεις εκεί που τώρα τα χρειάζεσαι περισσότερο.
Νομίζω ότι η χώρα μας -και το λέω με πολλή μεγάλη περηφάνια- όταν θα λήξει αυτή η περιπέτεια στης οποίας περίπου στην έξοδο βρισκόμαστε τώρα, τουλάχιστον στην πιο κρίσιμη και επώδυνη φάση. Πιστεύω ότι μετά από τις ευρωεκλογές -και δεν έχω λόγο να κρύψω την πεποίθησή μου για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι τελείως βέβαιος ότι θα κερδίσουμε- η Κυβέρνηση θα είναι απολύτως σταθερή και αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα σταθεροποιηθεί πλήρως και θα ατενίζει το μέλλον με πολλή μεγάλη αισιοδοξία.
Είναι ευθύνη μας να το κάνουμε. Είναι προς το συμφέρον των παιδιών μας για να μεγαλώσουν στον πολιτισμένο χώρο του πλανήτη και όχι στο χώρο του χάους. Και αυτό θα το κάνουμε, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα αυτή μπορεί εκεί που όλοι τη θεωρούν ξεγραμμένη να κάνει ένα μικρό θαύμα. Αυτό έχει συντελεστεί τα δύο τελευταία χρόνια. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ σήμερα, και εκ μέρους της Κυβερνήσεως να σας εγγυηθώ ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι πολύ καλύτερα από τα χρόνια που περάσαμε. Ευχαριστώ πολύ».
medispin
Αθήνα, 27 Mαρτίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, πραγματοποίησεσήμερα ομιλία στο Συνέδριο «Shaping the Future of Healthcare in Greece: Shaping a Healthier Nation, Shaping a Healthier Europe», το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Financial Times και της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (ΕΛΕΔΥΠΥ).
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Γεωργιάδη:
«Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριο και να ανταλλάξουμε γόνιμες απόψεις.
Η Ελλάδα είναι σε μία φάση αλλαγών. Αυτό δεν είναι κακό, είναι πολύ καλό. Το κακό είναι ότι αφήσαμε αυτές τις αλλαγές να γίνουν με πολλή μεγάλη καθυστέρηση και άρα αναγκαστικά πρέπει να τις κάνουμε σε πολύ μικρότερο χρονικό εύρος. Άρα είναι πολύ πιο επώδυνες για τον πολύ κόσμο ο οποίος θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε, με τον οποίο εργαζόταν. Όμως ήταν και αναπόφευκτο από την άλλη, γιατί το σύστημα το οποίο είχαμε και το μοντέλο το οποίο είχαμε γενικά, όχι μόνο στην υγεία αλλά και στη χώρα μας, ήταν απολύτως βέβαιο ότι δεν είχε μεγάλο προσδόκιμο επιτυχίας στο μέλλον.
Πρέπει να πω με πολλή μεγάλη υπερηφάνεια ότι η Κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, αυτό το τελευταίο διάστημα έχει επιδείξει μεγάλη αποφασιστικό-τητα και η χώρα, όχι η Κυβέρνηση αλλά η χώρα, ο τόπος, έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο η οποία αναγνωρίζεται από όλο τον πλανήτη πλην των Ελλήνων δημοσιογράφων. Αυτό συμβαίνει διότι κάθε αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι -η Ελλάδα η οποία πριν από δύο χρόνια ήταν περίπου στο χείλος του γκρεμού και κανείς δεν μπορούσε να στοιχηματίσει αν θα ξυπνάγαμε με ευρώ ή δραχμή τουλάχιστον- τουλάχιστον έχουμε επιτύχει σήμερα να κερδίσουμε επαξίως τη θέση μας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και αυτό νομίζω ότι είναι από μόνο του μια μεγάλη επιτυχία. Προφανώς δεν έχουμε τελειώσει την πορεία. Έχουμε ακόμα πολλά πράγματα να κάνουμε. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα τα κάνουμε.
Τώρα, όσον αφορά στο κομμάτι της υγείας, είμαι Υπουργός περίπου εννέα μήνες. Δεν θέλω να το παίξω ούτε έξυπνος ούτε σοφός. Υπήρξαν πολύ εξυπνότεροι και πολύ σοφότεροι από εμένα υπουργοί κατά το παρελθόν στη θέση αυτή. Όμως, εκείνοι, οι προηγούμενοι, είχαν μία ατυχία. Θέλω εδώ να απαντήσω στον κ. Παπαμίχο και σε ό,τι είπε για το να είσαι Υπουργός στην εποχή του Μνημονίου. Εξαρτάται πώς το βλέπεις. Τώρα θα σας πω πώς το βλέπω εγώ. Καλύτερα είναι την εποχή του μνημονίου. Γιατί την εποχή του μνημονίου -εννοώ δηλαδή την εποχή της οικονομικής δυσπραγίας- ο Υπουργός έχει να κάνει πράγματα και μπορεί να τα κάνει, εφόσον επιθυμεί, γιατί έχει δίπλα του τον μεγαλύτερο σύμμαχο του σύμπαντος, που είναι η ανάγκη.
Η ανάγκη είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος μιας πολιτικής ηγεσίας. «Ανάγκα και οι θεοί πείθονται» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και προφανώς αφού πείθονται, δηλαδή πειθαρχούν, οι θεοί, οι υπουργοί που είναι πολύ πιο κάτω στην ιεραρχία του σύμπαντος, δε μπορούν παρά να κάνουν το ίδιο. Άρα τώρα επειδή έχουμε την ανάγκη, μπορούμε ως πολιτικό σώμα και ως κοινωνία να κάνουμε πράγματα τα οποία ονειρεύτηκαν πολλοί άλλοι πριν από εμάς, τα ονειρεύονταν, τα συζητούσαν, τα έλεγαν στα συνέδρια, έφευγαν, οι κυβερνήσεις άλλαζαν, αυτά όμως δεν πραγματοποιούντο.
Και το λέω για τον καθηγητή τον κύριο Σισσούρα, ο οποίος είναι και από τους πρώτους που, παραδείγματος χάριν, τη μεταρρύθμιση που κάνουμε εμείς τώρα, την είχε προτείνει σε διαδοχικές φάσεις. Προφανώς δε θα τα κάνουμε όλα τέλεια. Προφανώς θα κάνουμε και λάθη. Προφανώς θα υπάρξουν και αστοχίες. Προφανώς χρειαζόμαστε την εποικοδομητική κριτική σοφών ανθρώπων που γνωρίζουν καλά το χώρο, όπως ο κ. Κυριόπουλος. Γιατί τα χρειαζόμαστε αυτά; Για να γινόμαστε καλύτεροι. Αλλά το βέβαιον είναι ότι έχει έρθει η ώρα να τα κάνουμε και θα τα κάνουμε.
Σήμερα είναι η πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι «σοφοί» συνδικαλιστικοί μας εκπρόσωποι είχαν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανένα Πολυιατρείο. Ο ένας ή ο άλλος τηλεοπτικός σταθμός είχαν στήσει καραούλι σε διάφορα Πολυιατρεία του ΠΕΔΥ. Με έκπληξη οι δημοσιογράφοι στα διάφορα κανάλια διαπίστωναν ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις τα Πολυιατρεία λειτουργούν, βλέπουν κόσμο, συνταγογραφούν και εξετάζουν. Αυτό θεωρήθηκε μια τρομακτική επιτυχία. Δεν είναι. Εμείς λέγαμε ότι θα γίνει και θα γίνει σήμερα. Και απλώς αποδειχθήκαμε ορθοί ως προς το ραντεβού. Αλλά έχουμε πολύ μεγαλύτερο έργο να υλοποιήσουμε, για να έχουμε πράγματι ένα νέο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τέτοιο που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Αλλά θα το κάνουμε.
Και φυσικά για την Κυβέρνησή μας –για τον Πρωθυπουργό και για εμένα προσωπικά- μένει να απαντηθεί μέσα στο 2014 το πραγματικά μεγάλο στοίχημα και η πραγματικά μεγάλη ευθύνη. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αποδειχθούν ένα κενό γράμμα, μια απλή λέξη, εάν απλώς γίνονται για να γίνονται και δεν έχουν ένα στόχο. Ο βασικός μας στόχος και η βασική μας ευθύνη είναι να μπορούμε να παράσχουμε κάλυψη σε όσους σήμερα δεν έχουν, τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφαλίστους. Σας διαβεβαιώνω ότι εντός του 2014 αυτή η Κυβέρνηση θα το πετύχει. Γιατί αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ευθύνη την οποία έχουμε -ως Κράτος, ως κοινωνία, ως πολιτισμένοι άνθρωποι- για όλους τους συμπολίτες μας και δεν εξαιρούμε κανέναν.
Για να τα κάνουμε τώρα όλα αυτά, χρειάζεται να μπορούμε ως πολιτισμένοι άνθρωποι να συνεννοούμαστε με καθαρούς κανόνες και με όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό το χώρο που λέμε υγεία. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να φτιάξουμε ένα περιβάλλον αγοράς με καθαρούς κανόνες, όρους και προϋποθέσεις γνωστούς εκ των προτέρων που θα μπορούν οι εταιρείες να τις γνωρίζουν και να τις συνυπολογίζουν στα επιχειρηματικά τους πλάνα. Προσπαθούμε να αποφύγουμε εκπλήξεις οι οποίες κατά κανόνα βλάπτουν την αγορά. Δε λέω ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνουμε και που λαμβάνουμε, είναι κατά ανάγκη ευχάριστα αποδεκτές από κάθε εταιρεία, από κάθε πάροχο ή από κάθε ενδιαφερόμενο. Προφανώς θα λαμβάνουμε και αποφάσεις που θα είναι δυσάρεστες αλλά το θέμα είναι ότι θα τις γνωρίζετε εκ των προτέρων. Θα έχει προηγηθεί συζήτηση και θα μπορούμε να εξηγήσουμε τους λόγους, για ποιο λόγο πρέπει να τις πάρουμε, για ποιο λόγο είναι αμοιβαίο μας συμφέρον.
Γιατί πραγματικά το πιστεύω ακράδαντα ότι είναι αμοιβαίο μας συμφέρον -και του Κράτους και των εταιρειών και των παρόχων και των γιατρών και πάνω από όλα των ασθενών- να φτιάξουμε ένα σταθερό σύστημα, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτείται κανονικά, το οποίο θα μπορεί να ξοδεύει αυτά τα οποία έχει και όχι περισσότερα -γιατί αν ξοδεύει περισσότερα, θα δημιουργεί ανισσοροπία- τα οποία θα μπορεί να κατανέμει μεταξύ των παρόχων με ένα δίκαιο και λειτουργικό τρόπο, έτσι ώστε οι ασθενείς μας να απολαμβάνουν τα νέα φάρμακα που χρειάζονται και που για πολλά χρόνια στερούντο αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να έχουν και τα φάρμακα που χρειάζονται στις σωστές τιμές.
Και όλα αυτά να γίνουν σε ένα περιβάλλον που θα μπορούν και οι εταιρείες να επιβιώνουν, να επενδύουν, να προκόβουν, να προσλαμβάνουν κόσμο, να έχουν κέρδη. Γιατί βεβαίως η κάθε εταιρεία έχει ως συνολικό σκοπό να έχει κέρδη και αυτό δεν είναι κακό, είναι πολύ καλό, γιατί έτσι προχωρά η οικονομία, επομένως και η εξέλιξη.
Λοιπόν, νομίζω ότι είμαστε σε ένα σημείο όπου πιστεύω ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής βλέπει τουλάχιστον ότι προσπαθούμε αυτά να τα κάνουμε. Θέλω να ευχαριστήσω από το βήμα αυτό όλους όσους έχουν συμβάλλει με τον Α ή Β τρόπο για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Παραδείγματος χάριν ο κ. Κυριόπουλος είναι από τους πρώτους που ήρθε στο γραφείο μου και μου εξήγησε –ομολογώ, δε θέλω να υποκρίνομαι, συχνά με κατηγορούν ότι είμαι ένας βιβλιοπώλης, ότι «ναι πράγματι είμαι»- την έννοια των κλειστών σφαιρικών προϋπολογισμών, που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, τον κ. Μανιαδάκη και άλλους, οι οποίοι ήταν εκεί για να μας δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να πάμε παρακάτω.
Θέλω να πω στον κ. Παπαμίχο, με τον οποίο είχαμε επίσης συνάντηση από τις πρώτες μέρες της υπουργίας μου για να μιλήσουμε για το clinical auditing και για όλη αυτή τη διαδικασία των claims, που την έχουμε προχωρήσει –εσείς θα πείτε «θα προσδοκούσαμε να γίνει με ταχύτερο ρυθμό, εγώ θα σας πω ότι θεωρώ θαύμα ότι φτάσαμε εδώ, σε αυτό το χρόνο- και ότι ως πολιτικός είμαι υποχρεωμένος να μιλάω στον πραγματικό κόσμο και έχω πλήρη συνείδηση πόσο κολοσσιαία επανάσταση είναι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας η εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στην διαδικασία του κλινικού ελέγχου και του γενικότερου λογιστικού ελέγχου των ιατρικών υπηρεσιών υγείας. Αυτό για την Ελλάδα σε μη μνημονιακή περίοδο θα ήταν παντελώς αδύνατο να γίνει. Παντελώς αδύνατο. Το σύστημα θα πολεμούσε με κάθε τρόπο να μη γίνει και σίγουρα όποιος υπουργός το είχε προσπαθήσει, θα είχε φύγει από τη θέση του σε χρόνο μηδέν.
Άρα, ξέρετε ότι έχω ψηφίσει τα μνημόνια –τα ψηφίζω με πολύ μεγάλη περηφάνια. Θέλω να είμαι καθαρός σε αυτό. Θεωρώ ότι οι πραγματικοί ήρωες της περιόδου είναι αυτοί που κρατούν την Ελλάδα όρθια και την κρατήσαμε, λέγοντας «ναι» και όχι λέγοντας διάφορες τρίχες που ακούμε στην Ελλάδα δεξιά και αριστερά περί του ηρωικού «όχι» και του εκβιασμού της Ευρώπης και διάφορα τέτοια.
Κανείς δεν θα εκβιάσει κανέναν στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι και συνεννοούμαστε βάσει κοινών κανόνων που όλοι αποδεχόμαστε ότι είναι σωστοί. Η χώρα έκανε λάθη κατά το παρελθόν και η Ευρώπη έκανε λάθη κατά το παρελθόν. Τώρα προσπαθούμε να βρούμε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για να πάμε μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη. Και θα πάμε σε ένα πολύ καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη.
Κλείνοντας, πρέπει να σας πω ότι αυτή είναι μια γιγαντιαία περίοδος αλλαγών στη χώρα, γιατί -για όσους παρακολουθούμε την ελληνική ιστορία τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια- έχουν νομοθετηθεί και εφαρμοστεί στην Ελλάδα περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες έγιναν τα προηγούμενα 180 χρόνια.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξέρετε ότι έχουν και έναν διεθνή χαρακτήρα. Το λέω κυρίως για τους ξένους φίλους μας που θέλω να καλωσορίσω βεβαίως στο Συνέδριό μας - I want to welcome everybody from abroad. We are verylucky having you here and discussing all these important matters.
Αλλά όλοι θα πρέπει να ξέρουμε ότι αυτές οι αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα, προφανώς πολλές από αυτές, πολύ γρήγορα θα δείτε να εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Διότι η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία χρειάζεται να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα πάρα πολύ γρήγορα για τους λόγους που εξήγησα προηγουμένως. Κάποια από όσα κάναμε ήταν όχι τόσο επιτυχή. Κάποια άλλα από όσα έχουμε κάνει είναι εξαιρετικά επιτυχή και είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτά θα τα αντιγράψουν και άλλες χώρες, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά.
Ιδιαίτερα στο χώρο της Υγείας πρέπει να σας πω ότι όλη η ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014-2020 έχει ως κεντρικό άξονα την απάντηση σε ένα κομβικό ερώτημα το οποίο, όταν διατυπώνεται, μοιάζει περισσότερο σαν το γόρδιο δεσμό. Πώς θα καλύψεις αυξημένες ανάγκες ιατρικών υπηρεσιών του πληθυσμού γιατί ο πληθυσμός γηράσκει, άρα έχει περισσότερες ανάγκες; Πώς αυτό θα το κάνεις ενώ θέλεις να βάλεις μέσα στις υπηρεσίες υγείας όλες τις νέες τεχνολογίες και τα νέα φάρμακα τα οποία παράγει η επιστήμη και η πρόοδος και τα οποία κατά κανόνα αυξάνουν το κόστος; Και αυτό πρέπει να καταφέρεις να το πράξεις την ώρα που οι προϋπολογισμοί σου διαρκώς μειώνονται, γιατί μειώνονται. Σε εμάς όμως μειώθηκαν με πολλή μεγαλύτερη ταχύτητα λόγω της χρεοκοπίας, αλλά γενικά μειώνονται σε όλους. Άρα η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι μόνο μία: μεταρρυθμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσες πριν, εφευρίσκοντας έξυπνες λύσεις ώστε να κερδίσεις χρήματα εκεί που προηγουμένως έχανες και να τα διαθέσεις εκεί που τώρα τα χρειάζεσαι περισσότερο.
Νομίζω ότι η χώρα μας -και το λέω με πολλή μεγάλη περηφάνια- όταν θα λήξει αυτή η περιπέτεια στης οποίας περίπου στην έξοδο βρισκόμαστε τώρα, τουλάχιστον στην πιο κρίσιμη και επώδυνη φάση. Πιστεύω ότι μετά από τις ευρωεκλογές -και δεν έχω λόγο να κρύψω την πεποίθησή μου για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι τελείως βέβαιος ότι θα κερδίσουμε- η Κυβέρνηση θα είναι απολύτως σταθερή και αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα σταθεροποιηθεί πλήρως και θα ατενίζει το μέλλον με πολλή μεγάλη αισιοδοξία.
Είναι ευθύνη μας να το κάνουμε. Είναι προς το συμφέρον των παιδιών μας για να μεγαλώσουν στον πολιτισμένο χώρο του πλανήτη και όχι στο χώρο του χάους. Και αυτό θα το κάνουμε, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα αυτή μπορεί εκεί που όλοι τη θεωρούν ξεγραμμένη να κάνει ένα μικρό θαύμα. Αυτό έχει συντελεστεί τα δύο τελευταία χρόνια. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ σήμερα, και εκ μέρους της Κυβερνήσεως να σας εγγυηθώ ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι πολύ καλύτερα από τα χρόνια που περάσαμε. Ευχαριστώ πολύ».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Προσοχή στους οφθαλμούς σας την άνοιξη!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ