2014-04-03 17:51:02
Φωτογραφία για Πολιτικός σεισμός στο Μαξίμου από την υπόθεση Μπαλτάκου
Ραβανός Αρης 

Σιωπή ασυρμάτου στην κυβέρνηση - έκδηλη η αμηχανία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον

Βαριά ρίχνει τη σκιά της πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και το πρωθυπουργικό γραφείο η υπόθεση του κ. Τ. Μπαλτάκου έως χθες το απόγευμα, πανίσχυρου γ.γ. της κυβέρνησης.

Η αποκάλυψη βόμβα της βιντεοσκοπημένης συνομιλία του κ. Μπαλτάκου με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Κασιδιάρη έπεσε σαν βόμβα στο κυβερνητικό οικοδόμημα και προκάλεσε ρήγμα στην δικομματική κυβέρνηση, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο να ζητεί να κτυπηθούν όλοι οι θύλακες που εφάπτονται ιδεολογικά ή πρακτικά με την ακροδεξιά.

 

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, αν και περίπου 30 χρόνια στενός φίλος με τον κ. Μπαλτάκο ήταν απόλυτος ως προς την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, η οποία βάλλεται μαζικά από την αντιπολίτευση και ειδικά από το ΣΥΡΙΖΑ με την κατηγορία των εκλεκτικών σχέσεων της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή.


 

Εκ των πραγμάτων, και παρά την επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση που γίνεται από το πρωθυπουργικό σύστημα εξουσίας, η κυβέρνηση εδέχθη, με βάσει τις αποκαλύψεις ένα ισχυρό πλήγμα στην όλη στρατηγική της, από τη στιγμή που ο κ. Μπαλτάκος φαίνεται στο βίντεο να παραδέχεται ότι υπήρξε ουσιαστικά παρέμβαση της κυβέρνησης για τις διώξεις και τις προφυλακίσεις του γ.γ. της Χρυσής Αυγής και βουλευτών της.

 

 

Μείζονα κρίση στην κυβέρνηση

Η κρίση στην κυβέρνηση είναι πρωτοφανής. Στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργικό συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πάγωσαν όταν δημοσιοποιήθηκε το βίντεο από τον κ. Κασιδιάρη που «έπαιξε ένα από τα τελευταία του χαρτιά» και έδειξε ότι είναι αρκετά σκληρός αντίπαλος.

 

Η Χρυσή Αυγή, στην προσπάθειά της να αντιστρέψει το κλίμα και να κερδίσει επικοινωνιακούς πόντους καθώς δημοσκοπικά είχε κάμψη, λόγω των πολλών αποκαλύψεων για τη δράση της, επέτυχε, έστω με αυτή την παράνομη κίνηση της καταγραφής (υποκλοπής) από τον κ. Κασιδιάρη της συνομιλίας του με τον κ. Μπαλτάκο να προκαλέσει μείζονα κρίση στην κυβέρνηση.

 

 

Διχάζει η δεξιά ρητορική

Η αναφορά του κ. Βενιζέλου ήταν σαφής και δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση, ενώ αναδεικνύει τον προβληματισμό που υπάρχει, όχι μόνο στο ΠαΣοΚ, αλλά και σε στελέχη της ΝΔ, όπως π.χ. ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, κ.α. περί της ιδεολογικής κυριαρχίας στο πεδίο της δικομματικής κυβέρνησης, στην παρούσα χρονική περίοδο, στελεχών με σκληρή δεξιά ατζέντα.

 

Στο εσωτερικό της ΝΔ είναι αρκετά στελέχη που τονίζουν ότι η ΝΔ έχει απεμπολήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τον κεντρώο χώρο και έχει διολισθήσει στα δεξιά, θέλοντας να κερδίσει το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που αποτελεί κατά βάσει εκλογική πελατεία παλαιότερων ετών.

 

Γι’ αυτό και τονίζουν αρκετοί υπουργοί και βουλευτές με πιο κεντρώα και φιλελεύθερη φυσιογνωμία ότι κακώς η ΝΔ έχει στην πρώτη γραμμή στελέχη με σκληρή δεξιά ρητορική, όπως π.χ. τον κ. Αδ. Γεωργιάδη, τον κ. Μ. Βορίδη, κ.α.

 

Σιωπή ασυρμάτου Και ενώ η κυβέρνηση επιχειρούσε να αλλάξει το πολιτικό κλίμα με τις θετικές ειδήσεις από τις συνόδους του Eurogroup και του Ecofin, που έγιναν μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιέχει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, η υπόθεση Μπαλτάκου τίναξε τα πάντα στον αέρα.

 

Η πολιτική ατζέντα άλλαξε αμέσως και τα σύννεφα πολλαπλασιάστηκαν πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Η αμηχανία ήταν έκδηλη στο πρωθυπουργικό περιβάλλον που στην αρχή δεν πίστευε ότι υπήρχε βίντεο με συνομιλία του κ. Μπαλτάκου με τον κ. Κασιδιάρη που εκθέτει πολλούς, με βάσει πάντα τις αναφορές που έκανε ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης. Αρχικά σάστισαν στο Μέγαρο Μαξίμου και επικράτησε πανικός ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης.

 

Ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε να πει, βγαίνοντας μετά από μια σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της ΝΔ επί της Λεωφ. Συγγρού, ότι «εφόσον αληθεύουν όσα λέγονται, ο κ. Μπαλτάκος δεν έχει θέση στην κυβέρνηση».

 

Επίσης, δεν υπήρξε ούτε μια δημόσια τοποθέτηση ή επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση, η οποία σε άλλες υποθέσεις, δίνει…«αγώνα δρόμου» για να περάσει τη γραμμή της στα ΜΜΕ. Απλά, έγιναν κάποιες διαρροές απόλυτα ελεγχόμενες, σε μια προσπάθεια να ακυρωθεί ο ρόλος και οι ενέργειες του κ. Μπαλτάκου.

 

Επικοινωνιακή άμυνα

Εν μέσω του πολιτικού σεισμού, άρχισαν δειλά-δειλά ελάχιστα στελέχη της ΝΔ να τοποθετούνται, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Μ. Βορίδης που είπε «ότι ο κ. Μπαλτάκος είχε αυτονομηθεί και είχε προσωπική ατζέντα», ενώ ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού κ. Γ. Μουρούτης σημείωσε στο twitter: «Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ ή υπόγειες σχέσεις με τη Χ.Α. ή φυλακή με παρέμβαση της πολιτείας στη δικαιοσύνη. Αλλά και τα δύο μαζί δεν γίνονται».

 

Νωρίτερα, είχαν εμφανιστεί οι βαλλόμενοι από τη Χρυσή Αυγή υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, οι κκ. Χαρ. Αθανασίου και Ν. Δένδιας που υπεραμύνθηκαν της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και της αστυνομίας.

 

Ο κ. Αθανασίου, που κατά καιρούς είχε διαφωνίες με τον κ. Μπαλτάκο σε μια σειρά ζητημάτων, άφησε αιχμή εναντίον του και τα όσα είπε αναφορικά με το ότι οι προφυλακίσεις της Χρυσής Αυγής έγιναν χωρίς στοιχεία.

 

«Ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι δικαστής και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να έχει γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αγνοώντας όμως σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ, ότι ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης εκ της θέσεώς του είχε πολλή ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα.

 

Από την άλλη πλευρά ο κ. Δένδιας επέμεινε ότι δεν είναι προϊόν φαντασίας, αλλά πραγματικότητα τα 32 περιστατικά με εγκληματικές ενέργειες υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, «τα οποία», όπως τονίζει, «γνωρίζουν όλοι ότι απέστειλα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».

 

Λίγο αργότερα, προσπαθώντας να διαχειριστούν επικοινωνιακά την υπόθεση, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, έλεγαν ότι «ο Μπαλτάκος, ως γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου δεν είχε καμία δουλειά να κάθεται να συνομιλεί με χρυσαυγίτες που είναι κατηγορούμενοι».

 

Η επισήμανση περί Χρυσαυγιτών που είναι κατηγορούμενοι κρίθηκε αναγκαία, διότι κατά ορισμένους δέχεται πλήγμα και η στρατηγική της ΝΔ που θέλει να πετύχει την πολιτική εξουδετέρωση της Χρυσής Αυγής και άρα τη μείωση των ποσοστών της, αλλά με την συγκεκριμένη αποκάλυψη, μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, άγνωστο πόσο.

 

Γι’ αυτό και τονίζεται με έμφαση από το κεντρικό σύστημα εξουσίας, ότι οι κατηγορίες είναι στέρεες, δεν υπάρχουν κατασκευασμένο κατηγορητήριο και η δικαιοσύνη έκανε πλήρως τη δουλειά της, ενώ οι κκ. Αθανασίου και Δένδιας έκαναν άριστα τη δουλειά τους και δεν υφίσταται θέμα.

 

«Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση κι αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αν η διάλυσή της ευνοεί τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον οποιοδήποτε άλλο, αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τις αποδείξεις της εγκληματικής της δράσης» επισημαίνεται με έμφαση από κυβερνητικούς παράγοντες.

 

 

«Αυτονόμηση Μπαλτάκου»

Η διαρροή των συνεργατών του Πρωθυπουργού είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν γνώριζε για τις κινήσεις του κ. Μπαλτάκου και άρα δεν παρενέβη στην υπόθεση. Μάλιστα, τονίζουν ότι ο κ. Μπαλτάκος, ο οποίος είχε ένα από τα πιο νευραλγικά πόστα στην κυβέρνηση, είχε αυτονομηθεί και δρούσε μόνος του, χωρίς να υπάρχει επικοινωνία με το πρωθυπουργικό γραφείο.

 

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ο μόνος πολιτικός που από την πρώτη στιγμή μίλησε δημόσια με πολύ σκληρές φράσεις έναντι της Χρυσής Αυγής και επικαλούνται φράσεις του, είτε σε συνεντεύξεις, είτε σε ομιλίες του, πολύ πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου 2012.

 

«Ο Σαμαράς είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και ήθελε οι δικαστικές αρχές να κινηθούν με τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους. Δεν έγινε καμία παρέμβαση. Όσα λέγονται είναι αστειότητες» λένε από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

 

Επίσης, προβάλλεται το επιχείρημα ότι ο κ. Μπαλτάκος «έκανε προσωπικό παιχνίδι εν αγνοία και εις βάρος του πρωθυπουργού που τον εμπιστεύτηκε», αν και όσοι τον γνωρίζουν, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και της Κ.Ο. της ΝΔ, υποστηρίζουν ότι είναι ένα πρόσωπο που ήταν πιστό στον κ. Σαμαρά και με υψηλή αίσθηση της υπακοής στους ανωτέρους με βάσει τη Λακωνική ηθική.

Ο κ. Μπαλτάκος, τον οποίο επέκριναν δημόσια ορισμένοι «καραμανλικοί», αγνοώντας προφανώς ότι ο πρώην γ.γ. γραμματέας είχε ανοικτή γραμμή με το πολιτικό γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα μετά την υποβολή της παραίτησής του και φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του: «Έπαιξα επικίνδυνο παιχνίδι για το καλό της παράταξης και της χώρας μου».

Ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης, ένας από τους πιο σκληρούς δεξιούς της ΝΔ με ξεκάθαρη ιδεολογική τοποθέτηση, τον οποίο δημοσίως ελάχιστοι έχουν στηρίξει το τελευταίο διάστημα, όπως π.χ. ο κ. Γεωργιάδης, είναι προφητικός, όταν τελειώνει το ενδιαφέρον ιστορικό μυθιστόρημά του «Το τέλος του Εφιάλτη», που εκδόθηκε το 2004: «Μιλώντας, δεν είχα προσέξει τον αγγελιαφόρο που πλησίαζε. Έφθασε δίπλα μας εξαντλημένος και ανέφερε: ‘‘Αδιευκρίνιστα ίχνη στους λόφους, δυτικά από το πεδίο ασκήσεων’’. Ο άρχων σηκώθηκε. ‘‘Κανόνες μάχης’’ είπε. Έφυγαν όλοι τρέχοντας. Χάθηκαν με το ξίφος στο χέρι».
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ