2014-04-19 10:37:30
Φωτογραφία για Συγκλονιστική περιφορά του Επιταφίου στην Αμμοχώστο
Μια ιστορική μέρα για την Κύπρο ολόκληρη με επίκεντρο τον Α.Γεώργιο Εξορινό - συγκινητικές στιγμές εντός του ναού κατά την ακολουθία

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΡΙΡΗ

Ολοκληρώθηκε η ιστορική περιφορά του Επιταφίου στην Αμμόχωστο έπειτα από 57 ολόκληρα χρόνια. Παρόντες στη μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού ήταν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και η Επίτροπος της ΕΕ, σύζυγός του, Ανδρούλλα Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου, ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής και τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την άποψη ότι η ακολουθία αποτελεί μονοπάτι της λύτρωσης για την ανάσταση της Κύπρου. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η σημερινή λειτουργία δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Νεοφύτου συγκινημένος είπε ότι για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Αμμόχωστο. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε συγκίνηση και σφίξιμο στο στομάχι που βρέθηκε στον Ιερό Ναό και μίλησε για συμβολικό χαρακτήρα της λειτουργίας με σκοπό την επανένωση της Κύπρου.


Στην εκκλησία έφτασε επίσης η αναπληρώτρια ειδική αντιπρόσωπος των Ην. Εθνών για το Κυπριακό Λίζα Μπατενχάιμ η οποία δεν προέβη σε δηλώσεις.

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Η συγκίνηση είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια. Ενδεχομένως τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του Μουφτή, να δίνουν μια εντύπωση του κλίματος που επικράτησε εντός του ναού ''Η Κύπρος είναι ένα πανέμορφο νησί και υπάρχουν δύο κοινότητες που ζουν σε αυτό το πανέμορφο νησί. Σκέφτομαι πως μπορούμε να μοιραστούμε τα πάντα σε αυτό τον όμορφο τόπο. Πιστεύω ότι οι ηγέτες των θρησκειών μπορούν να κάνουν μεγάλες προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού. Και στις δύο πλευρές υπάρχουν ηγέτες που έχουν καλή καρδιά. Ο Σεβασμιώτατος Μουφτής Αταλάι έχει τη διάθεση να υποστηρίξει τη λύση. Πιστεύω και νιώθω πως η στάση του Μακαριωτάτου Χρυσοστόμου στο Κυπριακό είναι επίσης η σωστή. Είμαι κι εγώ ένας συμπατριώτης σας από την Πάφο...''

''Δεν γνωριζόμαστε από κοντά ο ένας με τον άλλο αλλά αν συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες θα δούμε ένα θετικό αποτέλεσμα όπως σήμερα. Στον κόσμο όλες οι θρησκείες είναι ιερές και όλοι οι προφήτες είναι ιεροί κι εμείς τους αναγνωρίζουμε όλους. Αν ο καθένας στην Κύπρο είναι έτοιμος να κάνει το παν για τη λύση, ελπίζω πως θα έρθει και ευχαριστώ όλους όσους κάνουν αυτές τις προσπάθειες''.

Στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή δώρων από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και τον εκπρόσωπο του Μουφτή Ατταλάι. Τόσο ο λόγος των δύο όσο και το μήνυμα επανένωσης του συγκινημένου Δημάρχου Αμμοχώστου, καθήλωσαν τους παρευρισκομένους. Όμως η στιγμή που ξεχώρισε ήταν αυτή της παράδοσης του κλειδιού της εκκλησίας, που παρέδωσε ο εκπρόσωπος του Μουφτή στον Μητροπολίτη Κωνσταντίας λέγοντας πως ''αυτό δεν είναι δώρο αλλά κάτι που επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του''.

Στις δικές του δηλώσεις ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός εξέφρασε μεγάλη συγκίνηση και θερμές ευχαριστίες σε όλους, ιδιαίτερα στον κόσμο που κατάκλυσε την εκκλησία καθώς και σε όλους όσοι ακούραστα εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της αποψινής λειτουργίας.

«Ελπίζω του χρόνου να πραγματοποιηθεί επιστροφή και να ζήσουμε ειρηνικά. Ο λαός θέλει λύση, επανένωση και ειρήνη,» ήταν το μήνυμα του κ. Γαλανού. Η Αμμόχωστος, τόνισε, «είναι το κλειδί. Έχουμε ελπίδα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε», κατέληξε στη σύντομη παρέμβασή του.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

Πέραν των 60 εθελοντών βρέθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στη μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου, όπου μπήκαν οι τελευταίες πινελιές για την ακολουθία του Επιταφίου.

Στα πρόσωπα των εθελοντών και των επισκεπτών που είχαν αρχίσει να συρρέουν στον ναό, ήταν εμφανής η συγκίνηση, αλλά και μια δόση αισιοδοξίας για το ενδεχόμενο επανένωσης της πόλης αλλά και του νησιού.

Μιλώντας στο newzup, η ιστορικός-ερευνήτρια Άννα Μαραγκού απέδωσε αυτή τη μικρή δόση χαράς στο γεγονός ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία από τους Βαρωσιώτες για τους Βαρωσιώτες. «Είθισται η Μεγάλη Παρασκευή να είναι μια μέρα περισυλλογής για όλους, ανεξάρτητα του αν και πόσο πιστεύουν στην όποια θρησκεία. Εδώ σήμερα βλέπουμε χαρούμενα πρόσωπα, διότι ο κόσμος της Αμμοχώστου βλέπει τις πρωτοβουλίες του να αποδίδουν», ανέφερε η κ. Μαραγκού.

«Η επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης θα αποδείξει ότι οι πολίτες μπορούν και χωρίς τους πολιτικούς και το σαθρό τους σύστημα», πρόσθεσε.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Τεχνών του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου, Ümit İnatçı, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «λυτρωτική» για την Αμμόχωστο. «Πρόκειται για τον συνδυασμό της κορύφωσης του θρησκευτικού δράματος, με τις πληγές αυτού του τόπου», σημείωσε.

«Πρέπει να βρούμε τρόπο να βγούμε ενωμένοι από αυτή την τραγωδία. Είμαστε εδώ όλοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί και είναι καιρός για ειρήνη», τόνισε.

Ο κ. İnatçı εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος με την ανάρτηση σημαιών της Τουρκίας και του ψευδοκράτους σε κάποια σπίτια γύρω από την εκκλησία. Εξέφρασε μάλιστα τη δυσαρέσκειά του, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμιά σχέση με την Κύπρο. «Ξέρετε ο φανατισμός βρίσκει τρόπους να κατασκευάζει τραύματα, ούτως ώστε τέτοιοι μισαλλόδοξοι άνθρωποι να ικανοποιούν το εγώ τους», επεσήμανε.

«Πιστεύω ότι οι πολίτες των δύο κοινοτήτων έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμοι για λύση», κατέληξε, μια θέση με την οποία συμφώνησε και η κ. Μαραγκού, σημειώνοντας ότι αν το Κυπριακό δεν λυθεί σύντομα, ουδείς θα θυμάται τις ομορφιές της Αμμοχώστου.

Όσον αφορά τα διάφορα σενάρια που «παίζουν» για επιστροφή της Αμμοχώστου και την ανοικοδόμησή της, η κ. Μαραγκού υποστήριξε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο πρώτος λόγος πρέπει να ανήκει στους Βαρωσιώτες, οι οποίοι περιμένουν εδώ και 40 χρόνια τη λύτρωσή τους.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ