2014-04-29 12:14:14
Φωτογραφία για Σκάει βόμβα με την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων - Έρχονται νέα χαράτσια
Ένα σχέδιο μαζικής αναβάθμισης παλαιών κτηρίων προωθούν οι Βρυξέλλες, γεγονός που για τους Ευρωπαίους πολίτες συνεπάγεται την επιβολή νέων χαρατσιών, τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν για την εκτέλεση των σχετικών εργασιών. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στο Ευρωκοινοβούλιο το προσεχές διάστημα και θα αφορά σε εκατομμύρια πολίτες της γηραιάς ηπείρου.

Μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων θα αναγκαστούν να προβούν σε εργασίες ενεργειακής αποκατάστασης για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την υγεία και την ασφάλεια των ενοίκων. Η Ε.Ε. θα κληθεί να παράσχει κίνητρα θεσμοθετημένα για τη διενέργεια των εν λόγω εργασιών, για τις οποίες οι πολίτες θα πληρώσουν χιλιάδες ευρώ από την τσέπη τους.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα δεν είναι αρνητικοί στις προτάσεις για αναβαθμίσεις, ωστόσο ζητούν να προβλεφθούν οικονομικά κίνητρα (σ.σ.: χρηματοδοτήσεις), καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε νέες επιβαρύνσεις.


Όσον αφορά στη χώρα μας, οι νέες ρυθμίσεις που προωθούνται θα αφορούν συνολικά σε 4.000.000 κτήρια, που έχουν κτιστεί πριν από το 1985 και κατατάσσονται σε χαμηλές βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης.

Την περασμένη Πέμπτη η ΠΟΜΙΔΑ διεξήγαγε ημερίδα για την ακίνητη περιουσία, κατά την οποία οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν για τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις που αφορούν στην αναβάθμιση των κτηρίων. Ιδιοκτήτες ακινήτων κατήγγειλαν ότι οι αλλαγές αυτές επί της ουσίας προωθούνται «από λομπίστες επαγγελματίες της οικοδομής» που εισηγούνται παράλογες προτάσεις και πιέζουν τις Βρυξέλλες να λάβουν μέτρα για τη λεγόμενη «βαθιά ανακαίνιση».

Οι προτάσεις

Βάσει της ατζέντας, ορισμένες από τις προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος είναι οι εξής:

1. Επανέρχεται η οδηγία όχι μόνο για την ανακατασκευή αλλά και για την αντικατάσταση όλων των παλαιών ανελκυστήρων στα κτήρια. Η εφαρμογή του μέτρου συνεπάγεται επιβάρυνση 5.000-10.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες.

2. Προτείνεται η αντικατάσταση όλων των σωληνώσεων του νερού στα κτήρια. Δηλαδή, να αντικατασταθούν χιλιάδες μέτρα σωλήνων που είναι παλιοί, με το κόστος να βαρύνει τις πλάτες των ιδιοκτητών.

3. Υπάρχει η πρόταση για το λεγόμενο water performance, δηλαδή για το πώς διαχειρίζονται το νερό οι ιδιοκτήτες. Προτείνεται ο υποχρεωτικός έλεγχος για τον αριθμό και την ποιότητα των βρυσών, την ύπαρξη συστημάτων ανακύκλωσης του νερού, ειδικών φίλτρων κ.λπ.

4. Η διενέργεια σειράς εργασιών, όπως ξήλωμα αμιάντου (που υπάρχει μόνο σε ελάχιστα κτήρια, κυρίως σε στέγες και καπνοδόχους), αντικατάσταση μονωτικών υλικών, (φελιζόλ, τζάμια, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα), οι οποίες στο μέλλον θα γίνουν υποχρεωτικές.

5. Η βιομηχανία καλωδίων προωθεί στις Βρυξέλλες οδηγία για το scraping, δηλαδή το ξήλωμα όλων των καλωδίων, διακοπτών και ηλεκτρολογικών πινάκων από τα παλιά κτήρια και την αντικατάστασή τους.

6. Εισήγηση για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, η οποία προβλέπει να κατασκευάζονται μπάρες, ράμπες ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που θα εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό.

Πηγή: Zougla
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ