2014-05-07 00:49:08
Φωτογραφία για Ολοκληρώθηκε το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Αθήνα
Ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 6 Μαΐου, το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά τόσο ο Έλληνας Υπουργός, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Γεωργίας και Αλιείας, κ. Ντάτσιαν Τσιόλος, η ατζέντα του συνεδρίου περιστράφηκε γύρω από την διατήρηση και μετατροπή της ποικιλομορφίας της ευρωπαϊκής γεωργίας σε παραγωγική δύναμη (ΑGRidiversity). Επιπλέον χθες, 5 Μαΐου, επίσης στο Ζάππειο συνεδρίασε η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας της Ε.Ε. όπου συζήτησε το θέμα της καθιέρωσης των σημάτων ποιότητας (παραδοσιακά, ορεινά, νησιώτικα), ενόψει της Νέας ΚΑΠ. Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε:

«Η Ελληνική προεδρεία επέλεξε σε αυτό το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας να συζητήσει το θέμα της ποικιλομορφίας στην ευρωπαϊκή γεωργία. Δηλαδή να μιλήσουμε για τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και προϊόντα του κάθε τόπου. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε μέτρα τα οποία μέσα από την Νέα ΚΑΠ θα στηρίζουν αυτά τα προϊόντα».


Υπέρ της εξωστρέφειας η ποικιλομορφία

Και πρόσθεσε: «Επίσης, η ΚΑΠ θα βοηθήσει στην εξωστρέφεια αυτών των προϊόντων. Σήμερα στο Συμβούλιο όλοι οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι η ποικιλομορφία θα πρέπει να αναδειχθεί και ταυτόχρονα να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των καταναλωτών γι’ αυτά τα προϊόντα κάθε τόπου. Η ποικιλομορφία αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάδειξη των προϊόντων, αντανακλά την διαφορετικότητά τους και αποτελεί βάση για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων στον κόσμο. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην διακίνηση των προϊόντων αυτών θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της διατροφικής επάρκειας. Επίσης, η ποικιλομορφία βοηθάει να γίνει βιώσιμη η γεωργία, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που φέρνουν οι κλιματικές αλλαγές και αποτελεί προϋπόθεση για την αειφορία.

Τέσσερις προτάσεις Τσιόλος

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Ντ. Τσιόλος τόνισε στους δημοσιογράφους: «Δεν μιλάμε μόνο για ποικιλομορφία στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων αλλά και στην διακίνησή τους (εμπορία). Αυτή θα βοηθήσει να δοθεί προστιθέμενη αξία στο αγροτικό προϊόν. Αυτό θα επιτρέψει να αναπτύξουμε την ευρωπαϊκή γεωργία».

Στη συνέχεια ο επίτροπος ανέφερε τέσσερις ιδέες – προτάσεις του, που παρουσίασε και στο Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με την ποικιλομορφία:

Η αύξηση της αγροτικής παραγωγής δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της ποικιλομορφίας

Στο μέλλον η καινοτομία θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αποδοτικότητας

Δεν πρέπει να «κλείσουμε» την Ευρώπη από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν πρέπει να έρθει σε αντιπαράθεση η ευρωπαϊκή γεωργία με τις… γεωργίες των Τρίτων χωρών αλλά να υπάρξει η ανάδειξη της ποιότητας των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων

Δεν πρέπει να έχουμε αντιπαράθεση μεταξύ της προστασίας της ποικιλομορφίας και της ΚΑΠ. Ενισχύουμε την ΚΑΠ αλλά δεν οδηγούμε στην ομοιομορφία της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Τέλος ο Επίτροπος έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα υπουργό για την επιλογή των επιχειρήσεων που επισκέφθηκαν χθες οι οποίες αναδείκνυαν την καινοτομία και την προστασία της ποικιλομορφίας.

Σήματα ποιότητας

Τέλος σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης η ειδική επιτροπή γεωργίας ασχολήθηκε με την καθιέρωση των σημάτων ποιότητας (παραδοσιακά, ορεινά, νησιώτικα). Τα σήματα ποιότητας αυτά θα είναι συμπληρωματικά. Θα μπορεί δηλαδή ένα προϊόν να είναι και ΠΟΠ και νησιώτικο με στόχο να αυξηθεί η υπεραξία τους. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης, υπάρχουν αρκετές διαφορετικές απόψεις για τα σήματα ποιότητας μεταξύ των κρατών – μελών. Για παράδειγμα, ένα βασικό ερώτημα για το παραδοσιακό προϊόν είναι «τι ηλικίας θα πρέπει να είναι για να χαρακτηριστεί ως τέτοιο». «Με απλά λόγια θα πρέπει ακόμα να καθοριστούν οι παράμετροι που θα το καθορίζουν», σημείωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και με το νησιώτικο σήμα ποιότητας. Το πρόβλημα σε αυτή την κατηγορία έγκειται στο τι θα χαρακτηρισθεί νησί. Για παράδειγμα – σύμφωνα με τον κύριο Τσαυτάρη - θα μπορεί ξεκαθαρίσει αν θα θεωρείται νησί η Πελοπόννησος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία, που θέλουν να έχουν όλα τα προϊόντα τους να φέρουν το σήμα.
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ