2014-05-07 00:53:04
Φωτογραφία για Η εναλλακτική αρχαιολογία της Εύας - Πάλμερ Σικελιανού
Το αρχαιοελληνικό θέατρο έχει δανείσει αρκετά στοιχεία στο έργο των μεγάλων μορφών του σύγχρονου χορού από την Ισιδώρα Ντάνκαν ως τη Μάρθα Γκράχαμ. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 έως το 1940, η λιγότερο γνωστή αμερικανή χορογράφος, συνθέτρια και σκηνοθέτρια Εύα Πάλμερ (1874-1952), η πρώτη σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, πειραματίστηκε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, με τρόπους αναβίωσης του αρχαίου δράματος.

 Μια διάσταση της πρόσληψης των αρχαιολογικών αντικειμένων στις εικαστικές τέχνες του 20ού αιώνα με επίκεντρο τη γνώριμη φυσιογνωμία της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού διερευνά η καθηγήτρια και διευθύντρια του Προγράμματος Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν Άρτεμις Λεοντή.

Η ιστορία της Πάλμερ επανεξετάζεται με βάση πολλές άγνωστες ή απροσδιόριστες λεπτομέρειες που προέκυψαν από έρευνα σε περισσότερα από είκοσι αρχεία και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.


Για την έρευνα αυτή θα μιλήσει η Άρτεμις Λεοντή σε διάλεξη με θέμα «The Alternative Archaeologies of Eva Palmer Sikelianos», που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Μαΐου, στο αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (Αναπήρων Πολέμου 9).

 Η Άρτεμις Λεοντή, η οποία την περίοδο αυτή ασχολείται με τη συγγραφή της βιογραφίας της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού με τίτλο “A Life in Ruins”, είναι διευθύντρια του περιοδικού Journal of Modern Greek Studies και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Νεοελληνικών Σπουδών. Από τα δημοσιεύματά της ξεχωρίζει το βιβλίο Topographies of Hellenism: Mapping the Homeland, 1995 (Τοπογραφίες του Ελληνισμού: Χαρτογραφώντας την πατρίδα, 1998), το βιβλίο της Greece. A Travelers' Literary Companion (1997), μία ανθολογία 24 ιστοριών ελλήνων συγγραφέων, που εισάγει τον αναγνώστη στα τοπία της Ελλάδας από ελληνική σκοπιά και το βιβλίο της Culture and Customs of Greece (2009), που παρουσιάζει μια επισκόπηση της σύγχρονης Ελλάδας για ένα ευρύτερο κοινό. Σε συνεργασία με τους Lauren Talalay και Keith Taylor εξέδωσε το “What these Ithakas mean…” Readings in Cavafy (2002), κατάλογο της έκθεσης “Cavafy's World” την οποία επιμελήθηκε η ίδια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Kelsey.

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και θα διανεμηθεί περίληψή της στα ελληνικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη

ta-anilia.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ