2014-05-13 12:00:56
Φωτογραφία για ΥΠΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ENERGA-HELLAS PAWER
Στο κάδρο των ευθυνών για το τεράστιο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο με τις ιδιωτικές εταιρείες Energa και Hellas Power, που εισέπρατταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό της ΔΕΗ από το "χαράτσι" και τα δημοτικά τέλη χωρίς ποτέ να τα αποδίδουν στο Δημόσιο, μπαίνουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποστραγγίξει από τους πολίτες και το τελευταίο ευρώ με την επιβολή δυσβάσταχτων μέτρων και φόρων, το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος Αθήνας δεν παρίστανται ως πολιτική αγωγή στην δίκη των υπευθύνων της εταιρείας που κατηγορούνται για κακουργηματική υπεξαίρεση πάνω από 250 εκατομμυρίων ευρώ! 

Αντιθέτως, την υπεράσπιση των βασικών κατηγορουμένων έχει αναλάβει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης! Ο κ. Βορίδης, ως βουλευτής, έχει ορκιστεί να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Πώς συμβιβάζεται αυτή η "επαγγελματική" επιλογή του; Να σημειωθεί επίσης ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, με προφίλ τυπικού έως τυπολάτρη και "νοικοκύρη", "ξέχασε" την υποχρέωσή του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του δήμου, δηλαδή τα δεκάδες εκατομμύρια δημοτικά τέλη που υπεξαιρέθηκαν.


H απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σηματοδότησε την είσοδο των επίμαχων εταιρειών που αφού εισέπρατταν κανονικά το χαράτσι και τα δημοτικά τέλη, αντί να αποδίδουν τα ποσά στο δημόσιο τα μετέφεραν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Ενδεικτό της ασυδοσίας τους είναι ότι οι εκπρόσωποι των εταρειών απολάμβαναν μια χλιδάτη, ακόμα και ως υπόδικοι!

Η εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με αφορμή πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα εισαγγελέα Παναγιώτη Νικολούδη και μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης το συμβούλιο πλημμελειοδικών κατέληξε σε βούλευμα με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη συνολικά δεκαεννέα πρόσωπα με κακουργηματικές κατηγορίες που επισείουν ακόμα και την ποινή των ισοβίων.

Οι κατηγορίες είναι για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ("ξέπλυμα"). Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι οι Αχιλλέας, Αριστείδης και Παρασκευή Φλώρου, (Energa), Βασίλης Μηλιώνης, (Hellas Power), Φώτης Φώλιας, Κωνσταντίνος Κωνστάντης, Στέφανος Σιαφάκας, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Ν. Δεκόλης. Αρχικά, πέντε από τους κατηγορούμενους είχαν κριθεί προφυλακιστέοι και παρέμειναν στη φυλακή έξι μήνες, ενώ στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι καταβάλλοντας κατά περίπτωση χρηματικές εγγυήσεις από 50.000 έως 200.000 ευρώ.

Ενώ όμως υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τον δημόσιο ταμείο τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και ο Δήμος της Αθήνας εμφανίστηκαν απρόθυμοι να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα και δεν παρίστανται στη δίκη ως πολιτική αγωγή. Αντιθέτως, παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν μόνο ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ακόμα και με την αναίρεση που ασκήθηκε στο παραπεμπτικό βούλευμα (συζητήθηκε στο Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου) δεν αμφισβητείται η υπεξαίρεση των χρημάτων που οφείλονται στο Δημόσιο, αλλά η αναίρεση ζητείται μόνο κατά το σκέλος που αφορά την υπεξαίρεση σε βάρος του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ!

Βούλευμα - "φωτιά"

Το υπ' αριθμόν 365/2014 βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι κατηγορούμενοι στις 666 σελίδες του αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο οι φόροι που κατέβαλαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ οι πολίτες κατέληγαν στις τσέπες των ιδιοκτητών της Energa και της Hellas Power. Όπως αναφέρεται, ο Αριστείδης και ο Αχιλλέας Φλώρος και οι Βασ. Μηλιώνης, Στ. Σιαφάκας και Ν. Δεκόλης ήταν οι "εγκέφαλοι" μιας "υψηλού επιπέδου υποδομής" εγκληματική οργάνωση που διακινούσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να τα "ξεπλύνει". 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "Στην Αθήνα, στη Ζυρίχη Ελβετίας, στο πριγκιπάτο του Μονακό, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Χονγκ Κονγκ Κίνας, στη Σινγκαπούρη, στη Λευκωσία Κύπρου, στη Σόφια Βουλγαρίας, στη Βηρυττό Λιβάνου, στην Κωνσταντινούπολη Τουρκίας και στο Μαϊάμι των ΗΠΑ από τον Μάιο 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012 χρησιμοποιούσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς για να διακινηθούν χρηματικά ποσά ύψους 256.521.323,96 ευρώ και να τους προσδώσουν νομιμοφάνεια".

Σύμφωνα με το βούλευμα εξάλλου ο τρόπος που δρούσαν ήταν "μεθοδικός", "οργανωμένος" και "συστηματικός", η τέλεση των αξιόποινων πράξεων ήταν επανειλημμένη και για "ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα", ενώ οι κατηγορούμενοι έκαναν συστηματικές προσπάθειες να αποκρύψουν τα ίχνη των εγκληματικών πράξεών τους μέσω off shore εταιρειών και παρένθετων προσώπων. Χρησιμοποιούσαν μάλιστα τυπικώς νόμιμες ή νομιμοφανείς διαδικασίες και αναφέρεται χαρακτηριστικά η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με ανύπαρκτους αντισυμβαλλόμενους και η κατάρτιση εικονικών συμβάσεων πώλησης μετοχών και ηλεκτρικής ενέργειας "προς δικαιολόγηση του ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας εγκληματικού προϊόντος" Ο ρόλος του ΔΟΛ

Στο μεταξύ, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για την υπόθεση ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και ιδιαίτερα το "Βήμα", τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική έκδοσή του, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να "αθωώνει" τους υπόδικους. Η κυριακάτικη έκδοση του "Βήματος" στις 3 Μαρτίου 2013 με τίτλο "80 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν αζήτητα" και υπέρτιτλο "Μια παράλογη ιστορία από τον... Κορυδαλλό" υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ποινική εμπλοκή των υπευθύνων οφείλεται σε... πόλεμο συμφερόντων. Στην αγιογραφία που έχει "φιλοτεχνήσει" η εφημερίδα για την οικογένεια Φλώρου και τον Βασίλη Μηλιώνη αναφέρει ότι οι εταιρείες που ξεκίνησαν το 2008 "σταδιακά επεκτάθηκαν και στα νοικοκυριά με αποτέλεσμα, ώσπου να ανακληθούν οι άδειές τους να έχουν 210.000 πελάτες". 

Προς θλίψη όμως του "Βήματος" "οι δύο εταιρείες ''πλήρωσαν'' την αύξηση των εργασιών τους όταν θεσπίστηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που τους απαγόρευσε να μετακυλίσουν στον καταναλωτή την αύξηση της μεγαβατώρας από 55 σε 85 ευρώ, ενώ αποδίδει στην αρνητική οικονομική συγκυρία τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπισαν.

Η εφημερίδα επίσης επέκρινε τις αρχές για το "πάγωμα" των τραπεζικών λογαριασμών της Energa και της Hellas Power που όπως ισχυρίζονταν στερούσε από τα δημόσια ταμεία 80 εκατομμύρια ευρώ "παρά την ρητή επιθυμία των εταιρειών" και επέρριπτε ευθύνες στη Δικαιοσύνη που "εμφανίζεται να κωφεύει στις προτάσεις για είσπραξη των δεσμευμένων χρημάτων των εταιρειών σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των απαιτήσεων του Δημοσίου".

Ο Σταύρος Ψυχάρης μάλιστα έχει κληθεί ως μάρτυρας καθώς στη δικογραφία περιλαμβάνονται ηλεκτρονικά μηνύματα που δείχνουν ότι ο επικεφαλής του ΔΟΛ είχε διαρκή επικοινωνία με τον Αχιλλέα Φλώρο, καθώς ο επικεφαλής της Energa ζητούσε να μεσολαβήσει προκειμένου να τοποθετηθεί άνθρωπος της επιλογής του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), πριν να μετεξελιχθεί σε ΑΔΜΗΕ!

Σημειώνεται ότι ως μάρτυρας έχει κληθεί και ο επιχειρηματίας και προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Μελισσανίδης, καθώς ο βασικός κατηγορούμενος Μηλιώνης είχε αγοράσει από αυτόν τις μετοχές της εταιρείας που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Hellas Power.

 ''The New Daily Mail'' 

με πληροφορίες από την avgi.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ