2014-05-21 10:49:40
Φωτογραφία για Πρώτα η ενέργεια, μετά το Κυπριακό
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν φθάνει την Τετάρτη στη Λευκωσία

Η επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, η πρώτη σε τόσο υψηλό επίπεδο εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1962 όταν είχε μεταβεί στο νησί ο πρώην πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, συνιστά γεγονός κορυφαίας σημασίας. Ο κ. Μπάιντεν καταφθάνει στην Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης, επισκεπτόμενος μία χώρα που η Ουάσιγκτον απεκάλεσε για δεύτερη φορά «στρατηγικό εταίρο» μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες.

Μπορεί οι περισσότεροι να περίμεναν ότι το Κυπριακό και το θέμα της Αμμοχώστου θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες του αμερικανού αντιπροέδρου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη (αλλά και με τον τουρκοκύπριο ηγέτηΝτερβίς Έρογλου - όχι πάντως στο επονομαζόμενο «προεδρικό» του ψευδοκράτους), υπάρχουν όμως ζητήματα πολύ ευρύτερα. Και αυτά σχετίζονται πρωτίστως με την ενέργεια.


Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, όπως έχει ήδη καταστεί σαφές, θα επικεντρωθεί στη μεγάλη εικόνα. Η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) της Κύπρου, του Ισραήλ και του Λιβάνου θεωρείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες κομβικής σημασίας τόσο για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος περιφερειακής συνεργασίας όσο και για τον γεωπολιτικό έλεγχο μίας περιοχής που περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Κύπρο και τον Λίβανο (ως χώρες στις οποίες έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα), καθώς επίσης και κράτη όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, ίσως και η Ελλάδα (ως πιθανούς διαμετακομιστικούς κόμβους).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μπάιντεν θα συνοδεύεται από τον Έιμος Χοκστάιν, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα ενεργειακής διπλωματίας, ο οποίος «τρέχει» - σε καθημερινή βάση - τον φάκελο της περιοχής και έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επισκέψεις σε όλες τις χώρες. Διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξουν και ανακοινώσεις για ενεργειακή συνεργασία.

Παράλληλα, ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα συζητήσει και το ζήτημα της Ουκρανίας. Η Ουάσιγκτον θα ήθελε οι Ευρωπαίοι να εμφανιστούν ενωμένοι στο μέτωπο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, επιδιώκοντας να πείσει τη Λευκωσία να συμμετάσχει - αν και γνωρίζει τις ευαισθησίες της κυπριακής ηγεσίας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον είχε εκφράσει την αντίρρησή της στην πρόσφατη - ιδιωτική - επίσκεψη στη Μόσχα του κύπριου υπουργού Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδη. Ωστόσο, εξέφρασε εν τέλει την κατανόησή της για την κυπριακή πρωτοβουλία.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να κάνει μία ισχυρή δήλωση κατά την άφιξή του με την οποία θα αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως βασικό συνομιλητή, ενώ ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι σε περίπτωση που ο Ντερβίς Έρογλου επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τη συνάντηση που προγραμματίζεται για το απόγευμα της Πέμπτης ώστε να χρησιμοποιήσει πχ σημαίες του ψευδοκράτους, δεν αποκλείεται αυτή να ματαιωθεί. Οι συνομιλίες για το Κυπριακό πάντως συνεχίζονται με συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών επί πτυχών όπως το περιουσιακό και η διακυβέρνηση.  
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ