2014-06-01 11:40:04
Φωτογραφία για «Μέτρα υψηλής ποιότητας» ... ή αλλιώς χαράτσια!
Με την ολοκλήρωση αυτής της επιθεώρησης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την παρέκκλιση από το κριτήριο απόδοσης σχετικά με τις εσωτερικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, λόγω των διορθωτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν.

Λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος, το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης το αίτημα των Αρχών για την ισομερή ανακατανομή των υπόλοιπων τριών εκταμιεύσεων στις τρεις επιθεωρήσεις που απομένουν για το 2014.

Η συμφωνία του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού, η οποία εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2012, (βλέπε Δελτίο Τύπου 12/85), αποτελεί μέρος ενός κοινού χρηματοδοτικού πακέτου με χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, το οποίο ανέρχεται σε €173 δισεκατομμύρια σε διάστημα τεσσάρων ετών. Περιλαμβάνει την κατ’ εξαίρεση πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ που ισοδυναμούν περίπου με το 2.159 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος.

Μετά τις διαβουλεύσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου, κύριος Ναογιούκι Σινοχάρα, δήλωσε:


«Οι Ελληνικές Αρχές σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση της δημοσιονομικής θέσης και στην επανεξισορρόπηση της οικονομίας. Η πρωτογενής δημοσιονομική θέση κατέστη πλεονασματική νωρίτερα απ’ ότι αναμένονταν, και η Ελλάδα μόνο μέσα σε τέσσερα χρόνια, πήγε από το πιο αδύναμο στο πιο ισχυρό κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό υπόλοιπο στην Ευρωζώνη. Όμως, υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν πριν θεωρηθεί ότι η σταθεροποίηση έχει ολοκληρωθεί και ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε βιώσιμο και ισορροπημένο αναπτυξιακό δρόμο.

«Χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από ανθεκτικά μέτρα υψηλής ποιότητας και με την παράλληλη ενίσχυση του κοινωνικού διχτυού ασφαλείας. Είναι ουσιαστικής σημασίας οι Αρχές να συνεχίσουν τις βελτιώσεις στις φορολογικές εισπράξεις και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και

την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών. Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επισπευσθούν. Οι Αρχές προβαίνουν σε διορθωτικές ενέργειες για την εκκαθάριση των εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

«Παρά τη σημαντική μισθολογική προσαρμογή, η απόδοση των εξαγωγών παραμένει συγκριτικά χαμηλή. Για το λόγο αυτό, είναι ευπρόσδεκτος ο αναδιπλασιασμός των προσπαθειών για την απελευθέρωση των αγορών των προϊόντων και των υπηρεσιών. Χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για την άρση των θεσμικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε σημαντικούς τομείς, καθώς και για τη μεταρρύθμιση στις επενδυτικές αδειοδοτήσεις. Οι Αρχές έχουν δεσμευτεί να αναζωογονήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα.

«Η αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει θέμα υψηλής προτεραιότητας. Αν και δεν υπάρχει δριμύς κίνδυνος για τη σταθερότητα, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες εκ των προτέρων για την αναγνώριση των ζημιών βάσει πιο ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με τις εισπράξεις δανείων. Καταβάλλονται προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και για τη διατήρηση του αποθεματικού ασφαλείας του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να αντιμετωπιστούν απρόβλεπτα γεγονότα που ίσως προκύψουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το νομικό πλαίσιο για την εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί ταχέως.

«Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και για την επόμενη δεκαετία, παρά το στοχευμένο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι ευπρόσδεκτες οι διασφαλίσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδος ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, αν χρειαστεί, για τη μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110 τοις εκατό του ΑΕΠ, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα,» δήλωσε ο κύριος Σινοχάρα.
hellasforce.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ