2014-06-05 19:09:03
Φωτογραφία για Ο Κέρι κάλεσε τους συμμάχους του Άσαντ να τερματίσουν τον πόλεμο
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα από τη Βηρυτό ότι το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Λίβανος, όπου δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος, είναι «βαθιά ανησυχητικό», ενώ αναφέρθηκε και στην κρίση στη γειτονική Συρία.

Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με ένα πολιτικό κενό, καθώς οι βουλευτές δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας, την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την διαδογματική βία και να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη εισροή σύρων μεταναστών.

Μετά την λήξη της θητείας του προέδρου Μισέλ Σουλεϊμάν στις 25 Μαΐου, ο Λίβανος παραμένει χωρίς πρόεδρο καθώς οι μέχρι τώρα προσπάθειες των πολιτικών της χώρας να επιλέξουν τον διάδοχό του έχουν αποβεί άκαρπες εξαιτίας των μακροχρόνιων διαφωνιών μεταξύ τους που ενισχύθηκαν από την ένταση στη Συρία.

Η προεδρία βάσει της συμφωνίας για την κατανομή της εξουσίας στον Λίβανο, ανήκει στην κοινότητα των χριστιανών μαρωνιτών, ενώ ο πρωθυπουργός είναι σουνίτης και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου σιίτης.


Εξάλλου ο Κέρι χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τρίτη στη Συρία «ένα τεράστιο μηδενικό».

«Είναι ανούσιες γιατί δεν μπορείς να διοργανώσεις εκλογές όταν εκατομμύρια πολίτες σου δεν έχουν καν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, δεν έχουν την ικανότητα να αμφισβητήσουν τις εκλογές και δεν έχουν επιλογή», είπε ο αμερικανός υπουργός.

Ο Κέρι κάλεσε επίσης τη Ρωσία, το Ιράν και το λιβανέζικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, που έχουν συνταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να εργαστούν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία.

«Είναι καθήκον μας, όλων μας, όλων των κρατών να προσπαθήσουμε να τερματίσουμε τη σύρραξη αυτή και καλώ κυρίως τα κράτη αυτά που υποστηρίζουν άμεσα στο καθεστώς Άσαντ σε αυτό που έχει γίνει μια φρικιαστική επίδειξη σύγχρονου πόλεμου ενός κράτους εναντίον του ίδιου του τού λαού», επεσήμανε.

«Καλώ το Ιράν, τη Ρωσία, καλώ τη Χεζμπολάχ, που έχει την έδρα της εδώ στον Λίβανο, να καταβάλλουν πραγματικές προσπάθειες ώστε να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι (το εύρος) της ανθρωπιστικής καταστροφής που διεξάγεται μπροστά στα μάτια μας και γι’ αυτό εμείς στις ΗΠΑ εργαζόμαστε σκληρά ώστε να βρεθεί πολιτική λύση η οποία είναι η μόνη πραγματική λύση για τη σύρραξη αυτή», υπογράμμισε.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του αυτής στον Λίβανο, η πρώτη που πραγματοποιεί ένας αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη χώρα εδώ και πέντε χρόνια, ο Κέρι ανακοίνωσε την παροχή νέας βοήθειας 290 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σύρους πρόσφυγες στην περιοχή, εκ των οποίων «51 εκατομμύρια δολάρια που θα πάνε απευθείας στους πρόσφυγες στον Λίβανο». Στη χώρα αυτή έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία.

Όσον αφορά τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας ο Κέρι ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν μαζί της «όπως οφείλουμε», αλλά θα παρακολουθούν τη δέσμευσή της στη συνεχιζόμενη συνεργασία με το Ισραήλ.

«Θα παρακολουθούμε (την κυβέρνηση) πολύ στενά, όπως είπαμε εξ αρχής, ώστε να διασφαλίσουμε απολύτως ότι τηρεί κάθε ένα από τα πράγματα για τα οποία έχει μιλήσει, ότι δεν ξεπερνά τα όρια», είπε ο Κέρι.

Οι Βρυξέλλες καλούν τη Δαμασκό να ξεκινήσει “πραγματικές πολιτικές διαπραγματεύσεις”

Η ΕΕ κάλεσε σήμερα τις συριακές αρχές να αρχίσουν “πραγματικές πολιτικές διαπραγματεύσεις” για να βρεθεί μια λύση στην σύγκρουση, την επομένη των προεδρικών εκλογών, τις οποίες οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν “παράνομες”.

Η ΕΕ θεωρεί ότι οι εκλογές, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει με ευρεία πλειοψηφία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι “παράνομες και υπονομεύουν τις πολιτικές προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση σε αυτήν την τρομερή σύγκρουση”, όπως επισήμανε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον.

“Καλούμε τις αρχές να ξαναρχίσουν πραγματικές πολιτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέπουν την πραγματική έκφραση της βούλησης του συριακού λαού”, πρόσθεσε.

Η ΕΕ είχε στηρίξει τις προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ Λάχνταρ Μπραχίμι για την διεξαγωγή στις αρχές του έτους στην Γενεύη των πρώτων άμεσων συνομιλιών μεταξύ των συριακών αρχών και της αντιπολίτευσης. Η διαδικασία αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο, το οποίο και ώθησε τον Μπραχίμι να εγκαταλείψει την θέση του στα μέσα του Μαΐου.

“Οι (συριακές) αρχές απέρριψαν το Ανακοινωθέν της Γενεύης ως βάση για μια πολιτική μετάβαση και συνέχισαν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 150.000 ανθρώπων, τον εκτοπισμό 6,5 εκατομμυρίων, την ώρα που 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες” έχουν εγκαταλείψει την Συρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ.

Για έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ “θα πρέπει τώρα να βρεθούν άλλες ιδέες καθώς ο δρόμος που πρότεινε η Γενεύη 1 έχει φτάσει στο τέλος του”.

Οι Δυτικοί θα είχαν “κάθε συμφέρον” να ευνοήσουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων άνευ καθυστέρησης λόγω των “συνεπειών” που θα έχει γι’ αυτούς μια συνέχιση της σύγκρουσης, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Εκτός από το ανθρωπιστικό ζήτημα με τους πρόσφυγες, το πρόβλημα των Ευρωπαίων που έχουν φύγει για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστικών οργανώσεων στην Συρία, το οποίο φάνηκε και από την σύλληψη του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, θα έπρεπε “να τους ανοίξει τα μάτια”, κατέληξε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ANA-MPA, Ιστολόγιο Μ. Ιγνατίου

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry meets with Lebanese Parliament Speaker Nabih Berri in Beirut, Lebanon, on June 4, 2014. [State Department photo]
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ