2014-06-13 08:17:22
Φωτογραφία για Yδρογονάνθρακες: Επενδύσεις 22 δισ. για την εξόρυξη 4 δισ. βαρελιών
Το 2025 η εμπορική εκμετάλλευση της Δ. Ελλάδας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ

Στη Δυτική Ελλάδα έχουν γίνει 30.000-40.000 χλμ. σεισμικών ερευνών, με δεκάδες ερευνητικές γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά.

«Γιγαντιαίες» και «υψηλού ρίσκου» επενδύσεις, τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ, θα απαιτήσει η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το γεωλόγο πετρελαίων δρα Ντίνο Νικολάου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου και για 35 χρόνια διευθυντή ερευνών των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην περιοχή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του 8ου ενεργειακού διαλόγου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Νικολάου εκτίμησε ότι οι θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις της Δυτικής Ελλάδας πιθανότατα κρύβουν εμπορικά αξιοποιήσιμα αποθέματα της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, τα οποία όμως θα είναι εκμεταλλεύσιμα μετά το 2025.


«Στη Δυτική Ελλάδα έχουν γίνει 30.000-40.000 χλμ. σεισμικών ερευνών, με δεκάδες ερευνητικές γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά, και έτσι γνωρίζουμε την έκταση και τα πάχη των πετρωμάτων, τους δείκτες παραγωγικότητας και ωρίμανσης. Βάσει αυτών των δεδομένων, στην περιοχή εκτιμάται ότι έχουν “γεννηθεί” 40 δισεκατομμύρια βαρέλια από τα μητρικά πετρώματα, εκ των οποίων, σύμφωνα με όσα έχει δείξει η προηγούμενη εμπειρία, το 10% αφορά εμπορικά αξιοποιήσιμες συγκεντρώσεις», είπε ο δρ Νικολάου, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά επισήμως τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις.

Ο ίδιος, βέβαια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς προϋποθέτει αρκετό χρόνο και «γιγάντιες επενδύσεις υψηλού ρίσκου», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για πάρα πολύ δύσκολες περιοχές ως προς τη γεωλογία και το ανάγλυφο και ως εκ τούτου θα χρειαστούν περί τις 15-20 ερευνητικές άδειες.

Για τις έρευνες υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις περίπου 2 δισ. ευρώ και για την εγκατάσταση, την ανάπτυξη και εκμετάλλευση πάνω από 20 δισ. ευρώ», τόνισε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νικολάου απέφυγε να προχωρήσει στην παραμικρή εκτίμηση για τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, υποστηρίζοντας ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι επαρκή, για να προσθέσει με έμφαση ότι «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο».

Βουτιά στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Στο μεταξύ, επίσης στο πλαίσιο επίσης του Ενεργειακού Διαλόγου, ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Μιχάλης Θωμαδάκης, ανέφερε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει μειωθεί τουλάχιστον 30% μέσα στο 2014, εξαιτίας και των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με σημαντικότερη την εκκίνηση, από τις αρχές του έτους, της διαδικασίας κατάργησης του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους.

Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που προωθούνται στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των επιταγών της τρόικας, ο κ. Θωμαδάκης σημείωσε ότι έως τον Οκτώβριο του 2014 αναμένεται να σταματήσουν να υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή οι κατά τόπους Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), ενώ μέχρι τον επόμενο μήνα εκτιμάται ότι θα είναι επιλέξιμοι οι πελάτες τους εκτός Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος, μέχρι το τέλος του 2015 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το virtual trading point για την εμπορική διαπραγμάτευση φυσικού αερίου, με τις οριστικές ανακοινώσεις να προγραμματίζονται για το τέλος του έτους, περίοδος στην οποία, κατά τον κ. Θωμαδάκη, θα έχει προωθηθεί και η επίλυση του εκκρεμούς θέματος της δημιουργίας υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα.

Tέλος ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του συνδετήριου αγωγού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας

Κεφάλαια ύψους 200 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν στα επόμενα έξι με δέκα έτη για επενδύσεις σε διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και συγκεκριμένα για την υλοποίηση 248 projects που έχουν καταγραφεί ως σχέδια κοινού ενδιαφέροντος για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του Norton Rose Fulbright στην Ελλάδα, Θεόδωρο Ζαφειρόπουλο.

Εξ αυτών, τα 140 δισ. ευρώ θα διατεθούν για δίκτυα ηλεκτρισμού υψηλής τάσης, τα 40 δισ. για δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και τα 20 δισ. ευρώ για έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% μέχρι το 2050, ως αποτέλεσμα των αναγκών του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού του πλανήτη, ενώ, για να μην υπάρξει έλλειμμα, θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 35 τρισ. δολ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ - [email protected]

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ