2014-06-19 11:00:14
Φωτογραφία για Yπόθεση Wikileaks: Δύο χρόνια έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού συμπληρώνει ο Τζούλιαν Ασάνζ
Δύο χρόνια «έγκλειστος» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο συμπληρώνει την Πέμπτη ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και προαναγγέλλει την κατάθεση νέας προσφυγής στην εντολή έκδοσής του στη Σουηδία.

Η κίνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο στο νομικό αδιέξοδο, όμως παραμένει η μεγαλύτερη απειλή της ποινικής δίωξης και εντάλματος έκδοσης στις ΗΠΑ για τις αποκαλύψεις που προκάλεσαν «σεισμό» το 2010.

Η κατάθεση της προσφυγής στη σουηδική Δικαιοσύνη την προσεχή Τρίτη θα γίνει στη βάση «νέων στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στη Σουηδία», δήλωσε η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον χωρίς να αποκαλύψει σε αυτή τη φάση περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, παραμονή της συμπλήρωσης δύο ετών στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου αναζήτησε καταφύγιο αντιμέτωπος με τον κίνδυνο σύλληψης και έκδοσης στη Σουηδία για τις καταγγελίες βιασμού δύο γυναικών -τις οποίες αρνείται λέγοντας ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες.


Από τις 19 Ιουνίου του 2012 ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται κλεισμένος εντός της πρεσβείας, η οποία είναι περικυκλωμένη από τη βρετανική αστυνομία 24 ώρες το 24ωρο για την εκτέλεση του εντάλματος έκδοσης των σουηδικών Αρχών.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks και οι νομικοί του σύμβουλοι δηλώνουν από την πρώτη στιγμή ότι εάν συνεργαστεί με τις σουηδικές και βρετανικές αρχές εκτίθεται στον κίνδυνο δίωξης στις ΗΠΑ, όπου έχει διαταχθεί σε βάρος του ποινική έρευνα για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων εγγράφων για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν από το WikiLeaks το 2010.

Μιλώντας τηλεφωνικά στους δημοσιογράφους, ο Ασάνζ κάλεσε τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ να θέσει «εδώ και τώρα» τέλος στην ποινική έρευνα. «Είναι ενάντια στις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και πιστεύω ενάντια στις αρχές των πολιτών τους να διεξάγεται επί τέσσερα χρόνια ποινική έρευνα σε βάρος εκδότη» ανέφερε.

Σε ερώτηση των «Νέων», ο Ασάνζ κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να αναλογιστεί την κληρονομιά που θα αφήσει ως πρόεδρος. «Ας σκεφτεί τον κίνδυνο που διατρέχει να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος των ΗΠΑ που καταπίεσε με τον χειρότερο τρόπο τη δημοσιογραφία» υπογράμμισε.

Μετά την απόσυρσή του στην πρεσβεία του Ισημερινού, ο Ασάνζ διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στη διαφυγή του πρώην συνεργάτη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ στη Ρωσία, όπου και έλαβε προσωρινό άσυλο.

Στην τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου ο Ασάνζ αρνήθηκε να αναφέρει εάν είχε προσωπική επαφή με τον Σνόουντεν, ούτε και εάν το WikiLeaks είχε πρόσβαση στο όγκο των διαβαθμισμένων εγγράφων της NSA και της βρετανικής GCHQ που διέρρευσε ο Σνόουντεν.

Υπογράμμισε επίσης πως ακόμη και εάν είναι επιτυχής η προσφυγή που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα, ο ίδιος παραμένει αντιμέτωπος «με το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΗΠΑ, της δίωξης που εκκρεμεί και πιθανώς της έκδοσης εντάλματος σύλληψης», καθώς και πιθανής σύλληψής του από τη Βρετανία για το ρόλο του στην υπόθεση Σνόουντεν.

Πάντως, όπως σημειώνει ο Guardian -ο οποίος είχε δημοσιεύσει μαζί με διεθνή μέσα ενημέρωσης τις αποκαλύψεις του WikiLeaks- παρά τις προσπάθειες του Ασάνζ να εστιάσει την προσοχή στην αμερικανική έρευνα κατά του WikiLeaks, ο ίδιος δέχεται ακόμη κριτική για την άρνησή του να ανακριθεί στη Σουηδία για τις καταγγελίες σεξουαλικής επίθεσης.

Δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4 τον ρώτησε εάν αποτυγχάνει να ακολουθήσει τις δικές του αρχές για παγκόσμια διαφάνεια, για να λάβει την απάντηση: «Εδώ είμαστε, το Channel 4, αυτή είναι η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Λίγα ήταν τα σχόλια του Ασάνζ για το πώς ζει επί δύο χρόνια στην πρεσβεία. Είπε ότι αυτές τις ημέρες παρακολουθεί το Μουντιάλ υποστηρίζοντας την ομάδα του Ισημερινού, αν και το τηλεοπτικό σήμα στην πρεσβεία δεν είναι καλό. «Έτσι ίσως είναι και πιο δύσκολο να λειτουργούν κοριοί εδώ» προσέθεσε...
left.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ