2014-06-24 18:35:51
Φωτογραφία για ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ
Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών στη γενική εφαρμογή τους παρά μόνον για τις συγκεκριμένες υποθέσεις και κατ' επέκταση για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, στις οποίες αφορά η προσφυγή, διευκρινίζει με εγκύκλιο το υπουργείο ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για μη καθολική εφαρμογή των αποφάσεων Ανώτατων Δικαστηρίων για μισθολογικά και όχι μόνο θέματα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει αν μη τι άλλο χρόνο, ώστε να περιορίσει ή τουλάχιστον να «απλώσει» μέσα στα επόμενα έτη το δημοσιονομικό κόστος των αποφάσεων για προσφυγές που έχουν ήδη κατατεθεί ή θα κατατεθούν στο μέλλον.

Την εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε με αφορμή δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και του επιδόματος αλλοδαπής των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου
. Η απόφαση του ΣτΕ για το επίδομα βιβλιοθήκης προέβλεπε ότι δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υποβάλλεται σε φόρο, παροχή που καταβάλλεται σε μισθωτό για να καλύψει δαπάνες του για την εκτέλεση της υπηρεσίας του. Για το επίδομα αλλοδαπής των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, για μετάβαση στο εξωτερικό για εκτέλεση υπηρεσίας ή με ειδική αποστολή για χρονικό διάστημα άνω των τριάντα ημερών, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν επιτρέπεται να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζονται τα ακόλουθα: «Η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν, ως γνωστό, μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών. Επομένως, οι αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013 του ΣτΕ σαν αναιρετικές αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους».

Νομικοί κύκλοι διευκρινίζουν ωστόσο, ότι ο νόμος επιβάλλει στα διοικητικά όργανα, να ασκούν τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με την αρχή της χρηστής και καλόπιστης διοίκησης, ώστε κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων να αποφεύγονται οι ανεπιεικείς ή και δογματικές ερμηνείες. Όπως εξηγούν, η διακριτική ευχέρεια δεν επιτρέπει στη Διοίκηση να ταλαιπωρεί χωρίς λόγο τον πολίτη. Αντιθέτως, ιδίως όταν η Διοίκηση δρα στο πλαίσιο της ευχέρειάς της, οφείλει να διαφυλάσσει τα έννομα συμφέροντα του πολίτη και να τον διευκολύνει στην άσκηση των δικαιωμάτων του.

Έτσι, όταν μια κανονιστική πράξη κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματική η απόφαση είναι μεν άμεσα εφαρμοστέα μόνον για εκείνον τον πολίτη που προσέφυγε και δικαιώθηκε, ωστόσο η Διοίκηση οφείλει άμεσα να νομοθετήσει σχετικά ώστε να μην αναγκασθούν άλλοι οι πολίτες να προσφύγουν στα δικαστήρια για τον ίδιο λόγο.  Διαφορετικά η συμπεριφορά της Διοίκησης αντίκειται στην αρχή της χρηστής ή εύρυθμης διοίκησης (ΣτΕ 620/33, 1382/48, 1810/57 κ.λπ.).

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενοι στο ζήτημα που ενέσκηψε με την εγκύκλιο ξεκαθάριζαν πάντως πως «το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει το θέμα άμεσα και συνολικά».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ