2014-06-28 09:53:14
Φωτογραφία για ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΤΟ ''ΠΟΤΑΜΙ'' ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΛΙΓΟΥΡΕΥΤΑΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ
Τους λόγους για τους οποίους ίδρυσε το Ποτάμι παρουσίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πρώτο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου. «Ιδρύσαμε το Ποτάμι για να αλλάξουμε την ξύλινη ατζέντα της δημόσιας σφαίρας, για να φέρουμε την μεγάλη αλλαγή, που δεκαετίες εξαγγέλλεται και ποτέ δεν έρχεται, για να διορθώσουμε την πορεία της πατρίδας, να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, την εργασία και την παιδεία, για την οποία όλοι μιλούν, αλλά όλοι ξεχνούν, για να αποδώσουμε Δικαιοσύνη» είπε από το βήμα του συνεδρίου.

«Το Ποτάμι δεν είναι με όλους, ούτε λιγουρεύεται καρέκλες. Αν κάποιοι θέλουν την βοήθεια μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε και θέσεις και αξίες» πρόσθεσε. «Δεν θέλουμε κενές περιεχομένου διακηρύξεις, θέλουμε ριζοσπαστικές, αποτελεσματικές πολιτικές» τόνισε και υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του κόμματος θα πηγάζουν από αρχές και αξίες και θα συμβάλουν στον διάλογο.


Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «το ρουσφέτι εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι ο συνεκτικός ιστός-η κόλα-του οπισθοδρομικού, λαϊκιστικού συστήματος» και υπογράμμισε ότι το Ποτάμι «θέλει να αντικαταστήσει το παλαιοκομματικό σύστημα του ρουσφετιού με ένα σύστημα αξιοκρατίας». «Ο τσακωμός περί Δεξιάς και Αριστεράς στην Ελλάδα της κρίσης είναι και λίγο εκτός θέματος. Στο κάτω-κάτω η Δημοκρατία στηρίζεται σε μία και μόνη ιδεολογία, τον ανθρωπισμό» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Χαρακτήρισε θύματα τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα «που αναγκάζονται να κάνουν συνεχώς υποχωρήσεις για να κρατήσουν με το ζόρι τις δουλειές τους», τους δημοσίους υπαλλήλους «που πρέπει να παράγουν μέσα σε ένα καθεστώς αναξιοκρατίας», τους μικρομεσαίους «που πνίγονται από την υπερφορολόγηση» και τους τίμιους επιχειρηματίες «που έχουν να ανταγωνιστούν συμφέροντα επιδοτούμενα από το κράτος με πολιτικούς προστάτες».

Τόνισε ότι από τη μία υπάρχει ο «κυβερνητικός λαϊκισμός» και από την άλλη ο «αριστερός λαϊκισμός». Έστρεψε τα πυρά του κατά της «δήθεν» όπως είπε Αριστεράς, κατηγορώντας την ότι «ποτέ δεν έδωσε μάχη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που στοιχίζει στον ελληνικό λαό το πολιτικό σύστημα».

Μιλώντας για το ''Ποτάμι'' είπε: «Φτιάξαμε το κίνημα-Δούρειος Ίππος για να μπουν νέοι άνθρωποι στο απόρθητο αραχνιασμένο κάστρο. Να συναντηθούμε με πολιτικούς που έχουν τολμήσει να διαφοροποιηθούν. Πρόσωπα με γνώση και ικανότητα, που είναι έτοιμα να δώσουν τη μάχη πραγματικών μεταρρυθμίσεων χωρίς φοβίες και επαρχιωτισμούς. Γιατί αυτό που σήμερα προέχει είναι μια ισχυρή πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία».

Τι θέλει το ''Ποτάμι''

Νέο εκλογικό σύστημα, αναλογικότερο, με μικρότερες περιφέρειες για να μην έχουν μέλλον στη πολιτική μόνο όσοι έχουν χρήματα.Τα προνόμια και οι παροχές στο πολιτικό σύστημα πρέπει να επανεξεταστούν από το μηδέν, όπως και τα προνόμια και οι παροχές σε εκδότες και καναλάρχες.Οι θέσεις των υπουργών και των αναπληρωτών τους να γίνουν οι μισές. Σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία- Υγεία –Ασφαλιστικό- Εξαγωγές) να επιλεγούν άνθρωποι οικουμενικής αποδοχής που δεν θα ανασχηματίζονται και δεν θα κάνουν τα χατίρια των κομματικών επιτελείων.Η Ελλάδα από την Ευρώπη ζητάει δίκαιη μεταχείριση. Έχει υποχρεώσεις, το κράτος έχει συνέχεια, αλλά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέτει και την ανάπτυξη και το χρέος. Δίκαιη αντιμετώπιση σημαίνει να πάρει το «αναπτυξιακό μέρισμα» που δικαιούται ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και αυτό θα πρέπει να το διεκδικήσει με κάθε τρόπο.Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.Σταθερό και δίκαιο, αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα. Να αποδοθεί δικαιοσύνη.Αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλες τις δημόσιες θέσεις.Ισχυρές και πραγματικά ανεξάρτητες Αρχές.Αποκέντρωση έτσι ώστε να αποφασίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες από τους φόρους μέχρι τα σκουπίδια.

Δ. Βίτσας: «Ελάτε να συζητήσουμε» 

Χαιρετισμό στο ιδρυτικό συνέδριο του ''Ποταμιού'' απήυθυναν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως εάν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις. Έτοιμη για διάλογο με το ''Ποτάμι'' για την κεντροαριστερά είναι η ΔΗΜΑΡ, τόνισε ο γραμματέας του κόμματος, Θ. Θεοχαρόπουλος.

Τον χαιρετισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετέφερε ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας, κάνοντας παράλληλα άνοιγμα «σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο και στρέφονται προς την Αριστερά» και ξεκαθαρίζοντας ότι «χρειάζεται μια μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων, από την οποία δεν περισσεύει καμιά και κανείς».

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές, λέγοντας πως ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, και σημειώνοντας πως αυτή η δυναμική δεν μπορεί να ανακοπεί. «Εμείς, όμως, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, ακόμα και με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξουμε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις» είπε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι καμία κοινωνική συμμαχία, καμία πολιτική συνεργασία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε προγραμματικό κενό. 

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα το τρίπτυχο «ανασυγκρότηση-αναδιανομή-ανάπτυξη» συμπυκνώνει μια διαρκή κοινωνική και πολιτική κίνηση προς όφελος των εξαντλημένων από τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα κοινωνικών στρωμάτων. Μετουσιώνεται σε πράξη με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για το σήμερα και το αύριο. Αυτές είναι:

Η απεμπλοκή από το καθεστώς του Μνημονίου και της λιτότητας,Η επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, και ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο.Το θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα, θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.Η στήριξη της παιδείας και της υγείας και η αποτροπή της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος.Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα.Η αναδιανομή του εισοδήματος, εκκινώντας από την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751€.Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.Η καθιέρωση της απλής αναλογικής.Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με προσανατολισμό την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.

Ο κ. Βίτσας μίλησε και για την ανάγκη δράσης προκειμένου να μην προχωρήσουν το χωροταξικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, των αιγιαλών, αλλά και το νέο ρυθμιστικό για την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ασφαλιστικό και άλλα.

Κάλεσε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Από την αντιμνημονιακή, αριστερή σοσιαλδημοκρατία, τους ριζοσπάστες οικολόγους έως και την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά, όπως είπε να συζητήσουν για τις πρωτοβουλίες και τις ανατροπές που πραγματικά χρειάζεται ο τόπος για να ορθοποδήσει. «Το να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα είναι ένα μεγάλο, ιστορικών διαστάσεων εγχείρημα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων. Από την οποία δεν περισσεύει καμιά και κανείς» δήλωσε.

Έτοιμη για διάλογο η ΔΗΜΑΡ   

Η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με το ''Ποτάμι'' και τα υπόλοιπα κόμματα και κινήσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, για να συγκροτηθεί ευρεία προοδευτική παράταξη με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτό τόνισε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμού, στο Λαύριο, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας:

«Ο διάλογος αυτός δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής. Αυτός ο διάλογος δεν μπορεί παρά να είναι θεσμικός και να γίνει οργανωμένα. Κάθε συζήτηση δεν μπορεί παρά να αφορά την πορεία της χώρας και τη ζωή των πολιτών. Σε αυτή τη συζήτηση η ΔΗΜΑΡ θα προσέλθει με το σύνολο των προτάσεών της και με πολιτικό εργαλείο τις προγραμματικές συμπτώσεις».

Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή και του ''Ποταμού'' θα συμβάλλει στο να εξασφαλισθεί η ισχυρή παρουσία του προοδευτικού χώρου. «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με τα κόμματα και τις κινήσεις αυτού του χώρου» τόνισε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και επισήμανε: «Δεν μπορεί η κεντροαριστερά να έχει το ίδιο πολιτικό σχέδιο με τη δεξιά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η διάκριση μεταξύ προόδου-συντήρησης και αριστεράς-δεξιάς είναι και σήμερα υπαρκτή και επίκαιρη».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στις απόψεις που έχουν εκφραστεί από στελέχη του ''Ποταμού'', ότι δεν επιθυμούν σχέσεις με τα «παλιά» κόμματα, λέγοντας ότι τα κόμματα παρά τις αδυναμίες τους είναι πυλώνες της δημοκρατίας. Άλλωστε, είπε και το ''Ποτάμι'' γίνεται κόμμα. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν, στο πλαίσιο του διαλόγου, να μην συζητάμε με κόμματα αλλά μόνο με πρόσωπα. Ούτε γίνεται πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν σημείωσε.

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ πρότεινε να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς, η ανάγκη διατύπωσης εναλλακτικής προοδευτικής λύσης, με βασικό σημείο αιχμής τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία, όπως εξήγησε, αποτελεί άμεση προτεραιότητα και πρέπει να γίνει εντός κρίσης, με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο, καθώς και να δοθεί έμφαση στην αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους, στην επίτευξη ανάπτυξης και παροχή ρευστότητας, στη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, στα θέματα δημοκρατίας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. «Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας. Υπάρχει προοπτική αρκεί να το αποφασίσουμε» υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ απηύθυνε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου η οποία είπε ότι το συνέδριο του ''Ποταμιού'' πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο λαός ζει τις οδυνηρές συνέπειες των αντιλαϊκών βάρβαρων μέτρων που παίρνονται από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις που στηρίζουν το σύστημα που ζούμε.   

Εκτίμησε ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί  είτε με κούρεμα είτε με επιμήκυνση η όποια άλλη μορφή ρύθμισης ενός χρέους και ως εκ τούτου είπε ότι το ΚΚΕ πιστεύει πως η αντιπαράθεση για το ποιος, ποια κυβέρνηση μπορεί καλύτερα να διαπραγματευτεί το χρέος, δεν αφορά πραγματικά το λαό μας και τα δικαιώματά του, αλλά στο πως και ποια τμήματα του κεφαλαίου, θα βγουν ωφελημένα σε βάρος του λαού. Η πρόταση του ΚΚΕ που κωδικοποιημένα λέει κοινωνικοποίηση του πλούτου, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μονομερή διαγραφή του χρέους, με κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, είναι η μόνη ρεαλιστική και συμφέρουσα για το λαό.

Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαός είναι αναγκαίο να οικοδομήσει τη δική του λαϊκή κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, που θα αντιπαλεύει την εξουσία των μονοπωλίων και τις κυβερνήσεις τους. Αυτή η συμμαχία μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο από την κρίση υπέρ του λαού και όχι οι λεγόμενες αναδιατάξεις, που διαιωνίζουν το σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης είπε.

«Γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ έχει καθαρή στάση στην κριτική μας και στην κυβερνητική πολιτική και στα άλλα κόμματα. Επιδιώκουμε να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω σε πολιτικές, σε στρατηγικές, πάνω σε προγράμματα που να βοηθούν το λαό να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα. Με αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε καλές εργασίες στο συνέδριό σας» κατέληξε.

Ν.Ανδρουλάκης: Χρειάζεται διάλογος όλων των προοδευτικών δυνάμεων

«Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα που άλλαξε το πολιτικό τοπίο αποδεικνύει πως δεν υπάρχει μεσαίος χώρος αλλά μια βαθιά ταξική κοινωνία που δεν ελπίζει σε δήθεν έξυπνες κι άχρωμες λύσεις, αλλά θέλει καθαρές απαντήσεις για τις κοινωνικές και γενεαλογικές ανισότητες. Γι’ αυτό χρειάζεται διάλογος και συναίνεση όλων των προοδευτικών δυνάμεων για να προκύψει ένα εθνικό σχέδιο για την υπέρβαση της σημερινής επώδυνης κατάστασης» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης.

«Η ανανέωση που χρειάζεται ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος δεν μπορεί μόνο να έχει απλά ηλικιακή και χρονική έκφραση. Πρέπει να αποτελεί κυρίως μια αλλαγή ηθικών και πολιτικών προτύπων για τη συλλογική μετάβαση σε μια σύγχρονη και προοδευτική αντίληψη για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον χώρο της Κεντροαριστεράς που με την πολιτική και πολιτισμική της ηγεμονία των προηγούμενων δεκαετιών κατάφερε, παρ’ όλες τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες να εκφράσει την κοινωνική πρόοδο απέναντι στο συντηρητισμό» πρόσθεσε.

«Στην Ελλάδα της σκληρής λιτότητας, της μαζικής ανεργίας -κυρίως των νέων-, της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, η "νέα πολιτική πρόταση" πρέπει να προτείνει λύσεις που δίνουν περισσότερες ευκαιρίες στους ανθρώπους από αυτές που τους δίνει η αγορά» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σύγχρονο τραύμα της Δημοκρατίας μας» τους αλλεπάλληλους διαχωρισμούς που επικράτησαν τα προηγούμενα χρόνια ως στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης, σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς», σε «εθνικούς μειοδότες» και «πατριώτες», σε «παλιούς πολιτικούς» και «νέους τεχνοκράτες», σε δικούς μας και στους άλλους.

Το φαινόμενο αυτό, όπως είπε, δεν βοήθησε στην αποτίμηση των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν τη χώρα στη μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά επέτρεψε «τη συλλογική ενοχοποίηση θεσμών, κομμάτων αλλά και του ίδιου του ελληνικού λαού», έφερε την απαξίωση της πολιτικής στη συνείδηση των Ελλήνων και οδήγησε «σε ακραίες αντιλήψεις που σε συνδυασμό με τις τραγικές κοινωνικές συνθήκες, διευκόλυνε την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής».

«Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας μας, μπορούμε να προτάξουμε την πολιτική, τη δημοκρατία και τους θεσμούς, κάνοντας το νόμιμο να ταυτίζεται με το ηθικό και το δίκαιο. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναχτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα. Σ’ αυτή τη σχέση θα εδραιωθούν όλες οι μεγάλες αλλαγές που οραματιζόμαστε και εύχομαι η προσπάθεια που ξεκινήσατε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε.

Ανδρ. Παπαμίκος: Ανήκουμε στην ίδια όχθη του «Ποταμιού»

«Σήμερα», είπε ο γραμματέας της Ν.Δ, Ανδρέας Παπαμίκος, «μετά από 5 χρόνια κρίσης, έχουν διαμορφωθεί δύο πλευρές. Από τη μία, οι άνθρωποι της κοινής λογικής, της παραγωγής και των μεταρρυθμίσεων. Και από την άλλη οι λαϊκιστές, οι συντεχνίες και τα κάθε λογής συμφέροντα που δε θέλουν να αλλάξει τίποτα. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό είναι το μέτωπο. Αυτούς έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία που μας χρεοκόπησε».

Και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες έχουμε κοινές προκλήσεις. Μπορούμε να διαμορφώσουμε λοιπόν, και κοινή αντίληψη για μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, πάνω στη βάση της λογικής. Ανήκουμε -αν θέλετε- στην ίδια όχθη του "Ποταμιού". Αυτή των μεταρρυθμίσεων και των ριζοσπαστικών αλλαγών. Της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της δίκαιης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Των ανθρώπων της παραγωγής, της δυναμικής μεσαίας τάξης και της δημιουργίας».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ