2014-06-28 16:51:07
Φωτογραφία για Mεγάλο παζάρι για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες
Το μεγάλο παζάρι για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες ανοίγει αυλαία αυτή την Τρίτη στο Λονδίνο όπου θα γίνει η τελευταία, κατά πάσα πιθανότητα, σειρά παρουσιάσεων των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από την νορβηγική εταιρεία ερευνών PGS και επεξεργασθεί από την γαλλική Beicip Franlab αλλά και παλαιότερων μελετών στις εταιρίες.

Τόσο τις παραπάνω όσο και δεκάδες ακόμα που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσουν και συναντήσεις ένας προς έναν με το υπουργείο. Στο Λονδίνο αναμένεται να εμφανιστούν ακόμα η Delek, η Energean Oil and Gas, τα EΛ.ΠΕ. η Total, η Shell, ιταλικές και ρωσικές εταιρείες, πολλές μικρότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές αλλά και όμιλοι από την Κίνα. Το event έχει θεματικό τίτλο «Greece Offshore Licensing Round 2014» και διοργανώνεται από το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και το κέντρο έρευνας για ενεργειακή διαχείριση RCEM, το διήμερο 1 και 2 Ιουλίου οπότε και θα παρουσιαστούν τα προς παραχώρηση οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη
. Συμμετέχουν επίσης το Greek Energy Forum, το Natural Gas Europe και το ESCP Europe Business School και προσκλήσεις συμμετοχής έχουν αποσταλεί σε περισσότερους από 500 εκπρόσωπους πετρελαϊκών ομίλων αλλά και πρεσβείες και ενεργειακούς φορείς. Συνδιοργανώτρια είναι και η ελληνική πρεσβεία στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Σοφία Σταματάκη είναι αυτοί που μαζί με την PGS θα παρουσιάσουν περί τα 15 οικόπεδα στα οποία έχουν κατατμηθεί οι πετρελαιοπιθανές περιοχές. Τα οικόπεδα «κόπηκαν» με βάση την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων που πραγματοποίησε η νορβηγική PGS, η οποία και δηλώνει πως υπάρχουν σαφέστατα ελπιδοφόρα κοιτάσματα, καταρχήν, στην περιοχή του Ιονίου. Το όλο εγχείρημα αυτής της εβδομάδας παρακολουθεί από κοντά το υπουργείο εξωτερικών αλλά και το Μαξίμου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες μια ημέρα πριν την πρόσφατη έλευση στην Αθήνα του Κινέζου πρωθυπουργού, που ενδιαφέρθηκε για τις παραχωρήσεις, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα. Η Αθήνα εμφανίζεται πάντως διστακτική με την Κρήτη κάτι που ορισμένοι αποδίδουν σε βήμα προς βήμα προσέγγιση (ποιος θα ενδιαφερθεί για το Ιόνιο αν ανοίξει η Κρήτη λένε κάποιοι χαρακτηριστικά επικαλούμενοι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι ενδείξεις για τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης παραπέμπουν σε τεράστια αποθέματα) και άλλοι σε προβλήματα με την ΑΟΖ και ειδικότερα τη συνεννόηση με το Κάιρο. Αντιθέτως στο Ιόνιο υπάρχουν συμφωνίες με γειτονικές χώρες όπως η Ελληνοϊταλική του 1977 που οριοθέτησε την υφαλοκρηπίδα. Πάντως το ΥΠΕΚΑ διαρρέει ότι στη Νότια Κρήτη αρνητική αποθαρρυντική παράμετρος είναι τα μεγάλα βάθη που ανεβάζουν το κόστος και τα περιορισμένα, συγκριτικά με το Ιόνιο, στοιχεία από την PGS.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τις πρώτες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από το 1996 και ως εκ τούτου είναι λογικό να υπάρχει σχετική νευρικότητα.

Επιπλέον η τελική χάραξη των οικοπέδων που θα δημοπρατηθούν έχει γίνει με μοντέλο που περιλαμβάνει δεκάδες παραμέτρους με βασικότερες τα θαλάσσια βάθη και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που στηρίχτηκαν σε μελέτη του ΚΕΠΕ, προκειμένου να αποφευχθούν ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές. Επίσης έχει επιχειρηθεί να είναι όλα τα οικόπεδα ισοβαρή, να μην υπάρχουν δηλαδή κάποια που θα τα θέλουν όλοι και κάποια που δεν θα τα θέλει κανένας.

Τις παρουσιάσεις στο Λονδίνο και τα ραντεβού με τις εταιρείες εκεί, θα ακολουθήσει προκήρυξη του MegaProject που αναμένεται θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Το road show του Λονδίνου δεν είναι το πρώτο ούτε οι εταιρείες είναι «αδιάβαστες». Έχουν ήδη γίνει πέντε παρουσιάσεις. Δυο στο Τέξας, δύο στο Λονδίνο και άλλη μία στην Αθήνα. Παράλληλα έχει ξεκινήσει από νωρίτερα φέτος η λειτουργία των data rooms σε Αθήνα, Χιούστον και Λονδίνο. Στο ελληνικό data room υπάρχει απευθείας σύνδεση και συνεχής μεταφορά δεδομένων από τα κεντρικά γραφεία της PGS σε Όσλο και Χιούστον και οι εταιρείες έχουν εικόνα για τα ευρήματα που υπάρχουν για το Ιόνιο και την Κρήτη. Όμως έχουν ζητηθεί από ορισμένες εταιρείες και τα… καρότα. «Καρότα» αποκαλούνται στην αργκό της βιομηχανίας υδρογονανθράκων στοιχεία και δεδομένα παλαιότερων ερευνών ή και γεωτρήσεων που ήταν άγονες τα οποία όμως πλεον με την εξέλιξη της τεχνολογίας γίνονται πολύ αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, έχει εκδηλωθεί εδώ και κάποιους μήνες έντονο και σοβαρό ενδιαφέρον για ολόκληρη τη διαδικασία από μεγάλο αριθμό εταιρειών με τις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί και κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Η διαδικασία συνεχίζεται ενώ τέσσερις μόλις μήνες πριν προηγήθηκαν δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου, από τα οποία «σε διάστημα 25 έως 30 ετών το δημόσιο μπορεί να αποκομίσει φορολογικά έσοδα 150 δισ. ευρώ». Εάν οι διαδικασίες τρέξουν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα το 2017 αναμένεται να βρίσκονται στην Ελλάδα τα πρώτα μεγάλα ερευνητικά γεωτρύπανα.

Παράλληλα με τους διαγωνισμούς για τα υπεράκτια οικόπεδα του Ιονίου έχει ήδη πραγματοποιηθεί προ μερικών εβδομάδων η υπογραφή των τριών συμβάσεων «open door» για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τρεις άλλες περιοχές. Οι τρεις περιοχές είναι ο Πατραϊκός που παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιταλικής Edison και της σκωτσέζικης Melrose, τα Ιωάννινα που παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία της ελληνικής Energean Oil and Gas με την καναδική Petra Petroleum και τον κολοσσό Schlumberger και το Κατάκολο επίσης στην Energean και Trajan Oil.
fpress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ