2012-04-25 08:03:14
Φωτογραφία για Οι αγορές προειδοποιούν για τη νέα γερμανική ολιγωρία
Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη 

Ο κ. Pierre Lagrange δεν είναι κανένας καλός άνθρωπος. Είναι όμως αποτελεσματικός στο να βγάζει χρήματα ακόμα και στις καταστροφές. Αλλιώς η GLG δεν θα ήταν τόσο μεγάλο hedge fund. Χθες λοιπόν προειδοποίησε "Εαν η ΕΚΤ δεν μπει να αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα, τότε το καλοκαίρι που έρχεται δεν θα είναι και πολύ ευχάριστο". Την ίδια ώρα οι Γερμανοί δεν φαίνεται ακόμα να πολυκαταλαβαίνουν ή δεν θέλουν, ως συνήθως να αντιληφθούν την καταιγίδα που έρχεται.

 Ας κάνουμε εδώ μια παρένθεση για την Εθνική καθώς στα χθεσινά σας σχόλια μου ζητήσατε να αναφερθώ στην μεγαλύτερη ελληνική τράεζα. Λοιπόν το ότι η Nomura αφήνει την τιμή-στόχο στα 3,7 ευρώ σας αρκεί, προς το παρόν;

Πάμε πάλι στο ευρωπαϊκό θέμα, που θα παραμείνει και ο παράγοντας που θα υπαγορεύσει το πλαίσιο στο οποίο και θα κινηθούμε όλοι. Με το κόστος χρήματος να ανεβαίνει και να διπλασιάζεται στις ισπανικές εκδόσεις εντόκων αλλά και αντίστοιχα στην Ιταλία, όλα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων αρχίζει πάλι να περικυκλώνεται από τα λεγόμενα κερδοσκοπικά κεφάλαια, που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να υπολογίζουν ψύχραιμα τα νέα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής και συγκεκριμένα της γερμανικής λογικής και οικονομικής φιλοσοφίας.


Ο Steven King της HSBC δεν είναι επίσης κανένας τυχαίος οικονομολόγος. Και ακριβώς αυτό επισημαίνει, ότι η Ευρώπη καταπιέζει τις αναπτυξιακές δυνάμεις της. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος πέραν της πολύ εύστοχης παρατήρησης για την υπερφορολόγηση της αγοράς ακινήτων επανήλθε στα θέματα της ανταγωνιστικότητας με τα "εργαλεία" μείωσης μισθών.

Ο Μανουέλ Μπαρόζο είναι επίσης ένας από τους σχετικά επίφοβους παράγοντες στην κορυφή του ευρωπαϊκού συστήματος που επιμένει  στα προγράμματα και λέει ότι,΄΄δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα λεφτά σε χώρες που είναι υπερδανεισμένες΄΄. Η αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί για σοβαρές παρεμβάσεις στην αναπτυξιακή πλευρά της Ευρωζώνης στους πρώτους μήνες του 2012 δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι Γερμανοί αργούν χαρακτηριστικά, δεν ιδρώνει το αυτί τους από το προβάδισμα Ολαντ και όπως έχει προειδοποιήσει και το ΔΝΤ," δεν προλαβαίνει να αντιδράσει όποιος δεν κάνει χρήση εγκαίρως των σωστών εργαλείων".

Ο Lagrandgeεπίσης είπε ότι οι δημοπρασίες των LTRO δεν αρκούν από μόνες τους και ότι η ΕΚΤ κινδυνεύει να χάσει ότι κτίζει. Το λεγόμενο volatility θα αυξηθεί. Αρα το νου σας στα ETFs του VIX. Τι άλλο λοιπόν θα χρειασθεί για να κινητοποιηθούν έγκαιρα τα ευρωπαϊκά συστήματα; Φαίνεται ότι για να πάμε στο επόμενο βήμα θα περάσουμε από μια ακόμα κρίση.

  

ΥΓ. Για τους φίλους της Μπαρτσελόνα δεν υπάρχουν λόγια, όταν αποκλείονται από αυτό "το καφενείο" του Λονδίνου και με τον τρόπο αυτό μάλιστα. Oχρόνος θα δείξει αν ο κύκλος έκλεισε που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον μεγάλο Αγιαξ του 70 και πιθανώς την χρυσή εποχή της Λίβερπουλ.

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ