2014-07-15 08:53:24
Φωτογραφία για ΓΕΜΑΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΡΝΕ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
Με την τρόικα να βγάζει «κίτρινη» κάρτα στην Κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές με τελικό ορίζοντα το φθινόπωρο, οπότε θα πρέπει να κλείσουν τα μέτωπα. Οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ειδικά μισθολόγια, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών σε δημόσιο και στην αγορά είναι στο επίκεντρο. Οι ανησυχίες της τρόικας είναι δεδομένες για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω των δικαστικών αποφάσεων, ενώ δε λείπουν και τα καμπανάκια κινδύνου λόγω της επικίνδυνης πορείας του εμπορικού ελλείμματος, δεδομένης και της πτωτικής πορείας των εξαγωγών. Παράλληλα παραμένει στο τραπέζι το θέμα των «κόκκινων δανείων», το οποίο θα εξεταστεί στο σημερινό ραντεβού των δανειστών με το συμβούλιο για το ιδιωτικό χρέος.

''Τσεκάρουν συνδυαστικά οφειλές σε Ταμεία, Εφορία και τράπεζες οι δανειστές για να καθορίσουν τη στάση τους''Τα ασφαλιστικά Ταμεία


Ένα ακόμα μέτωπο αφορά τα Ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση των διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, στο υπουργείο Εργασίας, ζητήθηκαν στοιχεία για όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις, τι απέδωσαν σε κάθε ταμείο, πόσοι εντάχθηκαν και κυρίως πόσοι απεντάχθηκαν από αυτές. Συζητήθηκε ακόμη και το τι προβλέπει η πτωχευτική διαδικασία για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, με τους διοικητές να επισημαίνουν ότι οι 180 δόσεις που προβλέπονται, αφορούν σε μόλις 10 περιπτώσεις.

Κατά τη συνάντηση, ήταν εμφανής η πρόθεση των τεχνοκρατών της τρόικας να αντιπαραβάλλουν στοιχεία από τις τράπεζες, τα ταμεία και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξουν για το μέγεθος των οφειλών, το προφίλ των οφειλετών και την τακτική που ακολουθούν. Ζητούσαν δε, στοιχεία για το αν μπορεί να γίνει διασταύρωση, αν μπορεί δηλαδή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να γνωρίζει το σύνολο των χρεών κάποιου στα ταμεία, τα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες και τις οφειλές προς την εφορία.

Κάτι, που έκανε τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων να πιστέψουν πως είναι στις προθέσεις των δανειστών, να υπάρξει μια λύση «πακέτο».

Οι φοροελαφρύνσεις

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι η σταδιακή άρση φορολογικών αδικιών και ατελέσφορων μέτρων είναι πολιτικό πρόταγμα, ωστόσο θα γίνει με ορίζοντα το Φθινόπωρο, καθώς θα ενταχθεί σε μια συνολική διευθέτηση που θα αφορά το όλο δημοσιονομικό πλαίσιο. «Οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν και άπαξ και σταδιακά, ενώ κάποιες θα γίνουν πιθανά και στο τέλος Οκτωβρίου, (πετρέλαιο θέρμανσης). Αυτό το ξέρουν καλά στην τρόικα, αλλά εμείς θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας παράλληλα», σημείωναν σχετικά.

Επιμένει στις αποκρατικοποιήσεις η τρόικα

Οι δανειστές προτάσσουν την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ως έμπρακτη απόδειξη ότι υπάρχει βούληση μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο η ζέση της τριμερούς για προώθηση ενός προγράμματος που έχει ήδη καθυστερήσει για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης και της αρνητικής στάσης της Κομισιόν στα θέματα του ΟΛΠ και του ΔΕΣΦΑ, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες.

Με εξαίρεση την πώληση και επαναμίσθωση (sale & lease back) των 28 ακίνητων του ελληνικού Δημοσίου, απίθανο θεωρείται μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2014 κάποια αποκρατικοποίηση ν' αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και στο Δημόσιο. Το ίδιο ισχύει και για το γ΄ τρίμηνο του έτους, ενώ μόνο στο δ΄ τρίμηνο του 2014 αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά έσοδα. Αυτά εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), Αστέρα Βουλιαγμένης και περιφερειακών αεροδρομίων. Κάποιες από τις παραπάνω αποκρατικοποιήσεις έχουν ήδη κλείσει ωστόσο ακόμα δεν έχει εισπραχθεί το τίμημα.

Το πιο μεγάλο στοίχημα για το Ταμείο, ωστόσο, για φέτος παραμένει η τιτλοποίηση εσόδων από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Ο προγραμματισμός αναφέρει ότι η πρώτη διάθεση τίτλων θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2014, με στόχο την άντληση 350 έως 500 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιωτικοποιήσεις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πηγαίνουν «πίσω» λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ, όπως ξεκαθάρισε χθες και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υπάρχει και μια σειρά άλλων, μικρότερων αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να φέρουν έσοδα το 2014. Πρόκειται για την αξιοποίηση της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος, κάποιες μαρίνες (Αλίμου) και μικρούς λιμένες (Πύλου, Χίου κ.λπ.). Επίσης μια σειρά αξιοποιήσεων ακινήτων ενδεχομένως ν' αποφέρει κάποια έσοδα, τα οποία, ωστόσο, δεν θα μεταβάλουν ριζικά την εικόνα του προγράμματος. Ενδεχομένως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλά έσοδα να μην αποφέρει και η αποκρατικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, αλλά ο αντίκτυπος μιας συμφωνίας για την ιδιωτικοποίησή τους μπορεί να είναι σημαντικός.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, χθες το απόγευμα, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, του υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, κ.κ. Λαζαρίδη και Παπασταύρου

Ο υπουργός Οικονομικών μετέβη στο πρωθυπουργικό γραφείο αμέσως μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αναλώθηκε στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου σημειώνονται καθυστερήσεις και οι ετήσιοι στόχοι αναθεωρούνται επί τα χείρω. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε δε, ότι το βασικό ζήτημα είναι «το πώς θα μας βοηθήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες οι απόψεις μας συγκλίνουν με αυτές της τρόικας, και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων». Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι θετικά διακείμενοι και πως το review του Σεπτεμβρίου (σ.σ. η αναθεώρηση του Μνημονίου) θα πάει καλά».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το βασικό «όπλο» στις διαπραγματεύσεις είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, που θα βοηθήσει στο να υπάρξει το φθινόπωρο ευήκοο ους από την τρόικα στα αιτήματα και για φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξετάζουν «κωδικό προς κωδικό» τα μεγέθη του προϋπολογισμού και την προβολή τους στα επόμενα χρόνια, με βάση και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Τα Ειδικά Μισθολόγια

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, θα αντιμετωπισθούν άμεσα και συνολικά από την κυβέρνηση, οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε «επανορθώσεις» στα ειδικά μισθολόγια, μετά και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «θα αναληφθεί, προφανώς εφέτος, κυβερνητική πρωτοβουλία για το σύνολο των αποφάσεων, καθώς άπτονται της εισοδηματικής πολιτικής».

Οι όποιες αποφάσεις, θα ληφθούν σε συνεργασία με την τρόικα, στο πλαίσιο εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό 2015 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι οποίες θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πατά στην πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού, όπου καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ εξάμηνο ύψους 712 εκατ. ευρώ.

Όπως υποστήριξε ο Χρήστος Σταϊκούρας «δημιουργείται έτσι η αναγκαία βάση για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και προώθηση της απασχόλησης, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Συνεχείς συσκέψεις με την τρόικα σήμερα

Αλλεπάλληλες συναντήσεις έχουν στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς «επιταχύνονται» οι διαπραγματεύσεις, εν όψει της αναχώρησης των εκπροσώπων των δανειστών από την Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη.

Οι συναντήσεις:

Στις 11:00, με τον Εθνικό Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη ΤέντεΣτις 12:00, οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος (από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,Στις 14:00, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη ΝτινόπουλοΣτις 15:00, με τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη ΧρυσοχοίδηΣτις 16:00, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη ΒρούτσηΕνδέχεται, να ακολουθήσει (στις 18:00) συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο ΚαρασμάνηΚλιμάκια των δανειστών θα μεταβούν και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή για να συναντηθούν με τον Επικεφαλής, κ. Γεωργίου.

ΑΜΠΕ/Euro2Day

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ