2014-08-01 09:17:13
Φωτογραφία για Πολ Σίνγκερ: Ο ΓΥΠΑΣ που οδήγησε την Αργεντινή στην ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ
Ο 70χρονος Πολ Σίνγκερ είναι το πρόσωπο που οδήγησε την Αργεντινή στην δεύτερη χρεωκοπία της μέσα σε 12 χρόνια. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Elliott Management, ο Σίνγκερ κατάφερε να δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία για τον ίδιο και τους φίλους του, αγοράζοντας το χρέος προβληματικών χωρών και εταιρειών σε εξευτελιστική τιμή και εξαναγκάζοντας τους οφειλέτες του να το αποπληρώσουν σε πολλαπλάσιο τίμημα σε σχέση με τις τιμές της αγοράς.

Με την είδηση της χρεωκοπίας της Αργεντινής, ο Σίνγκερ επανήλθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που δικαίωσε την Elliott Management στην πολύχρονη δικαστική της διαμάχη με την Αργεντινή, υποχρεώνοντας το Μπουένος Άιρες να πληρώσει μέχρι και το τελευταίο πέσο τους ομολογιούχους που δεν είχαν συμμετάσχει στις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους της χώρας το 2005 και το 2010.

Ο Σίνγκερ ίδρυσε το hedge fund το 1977 με αποταμιεύσεις της οικογένειάς του και φίλων του και βασική του στρατηγική είναι να βάζει στο στόχαστρο χώρες που βρίσκονται σε οικονομική δυσχαίρια, εκβιάζοντάς τες να ξεπληρώσουν το χρέος τους με κάθε τίμημα.


Ενδεικτικό είναι ότι το 1996 ο Σίνγκερ, μέσω της Elliott Management αγόρασε ομόλογα του Περού έναντι 11,4 εκατ. δολαρίων και μετά προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να αποπληρωθεί στο 100% η αξία τους. Το δικαστήριο έκρινε τότε ότι δεν μπορεί κάποιος να αγοράζει ομόλογα με βασικό στόχο να κινηθεί δικαστικά εναντίον του οφειλέτη, όμως ο Σίνγκερ άσκησε έφεση και τελικά δικαιώθηκε.

Έτσι η κυβέρνηση του Περού του κατέβαλε 58 εκατ. δολάρια κι εκείνος έβγαλε κέρδος πάνω από 500%.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση της Αργεντινής, το hedge fund του Σίνγκερ ηγήθηκε του 10% των ομολογιούχων που αρνήθηκαν το κούρεμα του χρέους της και δεν δίστασε να καταφύγει σε ακραία μέτρα για να εξασφαλίσει την εξόφληση του χρέους.

Έτσι, το 2007, όταν έμαθε ότι το προεδρικό αεροσκάφος της Αργεντινής, επρόκειτο να μεταβεί στις ΗΠΑ για συντήρηση, εξασφάλισε δικαστική εντολή που απαγόρευε την αναχώρησή του και επέτρεπε την κατάσχεση των χρημάτων που θα δίνονταν για καύσιμα.

Ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρχνερ πληροφορήθηκε τις προθέσεις του Σίνγκερ, ακύρωσε το ταξίδι και προσέφυγε με τη σειρά του στα αμερικανικά δικαστήρια που κήρυξαν το αεροσκάφος ακατάσχετο.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2012, το hedge fund του Σίνγκερ προσπάθησε να κατασχέσει μια φρεγάτα του αργεντίνικου πολεμικού ναυτικού που βρισκόταν στην Γκάνα, ενώ το 2010 επιχείρησε να απλώσει τα πλοκάμια του και στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, φτάνοντας ένα βήμα πριν από την κατάσχεση 105 εκατ. δολαρίων που φυλάσσονταν στη FED της Νέας Υόρκης.

Η… χάρη του Σίνγκερ έφτασε μέχρι και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα το 2012 με το κούρεμα του ελληνικού χρέους να μπουν ειδικές ρήτρες που απαγόρευαν την κατάσχεση των διαθέσιμων της Κεντρικής Τράπεζας ή μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως επίσης και η ρήτρα συλλογικής δράσης που προέβλεπε ότι εάν τα δύο τρίτα των ιδιωτών ομολογιούχων αποδεχθούν το PSI, οι υπόλοιποι πρέπει να συμπορευτούν.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο Σίνγκερ και η Elliott Management δεν αγόρασαν ελληνικά ομόλογα.

Ο… «γύπας» των αμερικανικών hedge funds είναι γόνος μεσοαστικής εβραϊκής οικογένειας, με σπουδές στην ψυχολογία και στη Νομική του Χάρβαρντ. Είναι θερμός υποστηρικτής των Ρεπουμπλικανών και μάλιστα της πιο συντηρητικής πτέρυγας, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, είναι ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, αφού ένας από τους γιους του είναι gay και έδωσε περίπου ένα εκατ. δολάρια ώστε να νομιμοποιηθούν οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη Νέα Υόρκη.

Το αγαπημένο του συγκρότημα είναι οι Led Zeppelin και έχει φτιάξει κι ένα οικογενειακό συγκρότημα στο οποίο ο ίδιος παίζει πιάνο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ