2014-08-07 10:16:17
Φωτογραφία για Πάτρα: Μηδέν δόσεις για έξι χρόνια για άνεργο δανειολήπτη
«Πρώτα το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών και μετά η ικανοποίηση των περιουσιακών δικαιωμάτων της τραπέζης». Αυτό προβλέπει απόφαση του Ειρηνοδικείου Πατρών για την περίπτωση ανέργου συμπολίτη, που είχε υπολειπόμενο στεγαστικό δάνειο. Μια απόφαση σταθμός, αφού το δικαστήριο του καθόρισε μηδενικές δόσεις για το διάστημα ως τον Απρίλιο του 2020, οπότε πρόκειται να εκδικαστεί κανονικά η υπόθεσή του.

Είναι η πρώτη φορά, όπως αναφέρει η Πελοπόννησος, που Ειρηνοδικείο εκδίδει απόφαση για μηδενικές δόσεις ως την εκδίκαση της υπόθεσης. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία και αναμένεται να συζητηθεί από τον νομικό κόσμο, όχι μόνον της Πάτρας αλλά πανελληνίως, είναι το σκεπτικό της δικαστού, που συνοδεύει την απόφαση. Η δικαστής επικαλείται το Σύνταγμα της χώρας και τα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από αυτό.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η κατ' άρθρο 2 παρ
. 1 του Συντάγματος / πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου / θέτει ως όρο της πολιτειακής πράξης, όπως είναι και η δικαστική απόφαση, την διατήρηση εκείνων των συνθηκών διαβίωσης του πολίτη που θα του επιτρέπουν να ζει με αξιοπρέπεια, ενώ αν το δικαστήριο στερήσει αυτήν την δυνατότητα στον αιτούντα, τότε προκρίνει έναντι της αξίας του ανθρώπου την ικανοποίηση περιουσιακών δικαιωμάτων σε αντίθεση με την ως άνω θεμελιώδη συνταγματική διάταξη που πρέπει να διαπνέει και δίκαιο και την ερμηνεία του. Εν προκειμένω το δικαστήριο υπό τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες του αιτούντος, λόγω της απόλυτης οικονομικής αδυναμίας αυτού και της οικογενείας του και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, για την οποία δεν ευθύνεται ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να οριστούν μηδενικές δόσεις».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ