2012-04-26 07:36:20
Φωτογραφία για Πυρετός ανάπτυξης στις Βρυξέλλες
Οι αυξημένες πλέον πιθανότητες επικράτησης του Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στις 6 Μαΐου σηματοδοτούν ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, όπου ξεκίνησαν ήδη παρασκηνιακά οι διεργασίες για την επόμενη μέρα, ενώ παράλληλα πληθαίνουν καθημερινά οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων για ανάληψη δράσης με στόχο την ανάπτυξη. Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, τάχθηκε για πρώτη φορά ανοικτά υπέρ ενός συμφώνου σχετικά με την ανάπτυξη παράλληλα με τη διακυβερνητική συνθήκη για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Εχουμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο, τώρα θα πρέπει να συμφωνήσουμε και σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Ντράγκι, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει κοινός τόπος στην Ευρωζώνη για το καλό του ευρώ».

Aναφορικά με το ρόλο της ΕΚΤ, κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να παίξει πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες με στόχο την ανάπτυξη, ενώ για τα 1.000 δισ. ευρώ ρευστότητας που χορήγησε η κεντρική τράπεζα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, είπε ότι ανέμενε πως από τα χρήματα αυτά θα έφταναν περισσότερα στην πραγματική οικονομία, κάτι που δεν έγινε.

Αντίθετα, όπως είπε, ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητας επενδύθηκε από τις τράπεζες σε κρατικά ομόλογα.

Πέραν της ανάπτυξης, ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε και στο θέμα των γαλλικών εκλογών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας θα συμφωνήσει ως προς τα θέματα της οικονομικής πολιτικής με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, «όποιες και αν είναι οι αρχικές του θέσεις».

Μπαρόζο - Σουλτς

Το θέμα της ανάπτυξης κυριάρχησε και στη χθεσινή συζήτηση στη συνεδρίαση τηςΚομισιόν παρουσία του προέδρου της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς. Οπως δήλωσε ο κ. Μπαρόζο σε κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, έχει γίνει πλέον σαφές απ' όλους ότι η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις και ανάπτυξη εκτός από τη δημοσιονομική εξυγίανση.

«Χρειαζόμαστε πειθαρχία, αλλά ταυτόχρονα και σύγκλιση, υπευθυνότητα, αλλά και αλληλεγγύη», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι πρέπει να συμπληρώσουμε τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση, προωθώντας την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η Ε.Ε. χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές, ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς, προώθηση της ατζέντας «Ευρώπη 2020», ευρωομόλογα έργων και ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς κατηγόρησε τα κράτη-μέλη ότι με το μόνο που ασχολούνται είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, αποφεύγοντας οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση σε κοινοτικό επίπεδο για ανάπτυξη και απασχόληση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής απαιτούνται άμεσα μέτρα για καταπολέμησης της ανεργίας σε ορισμένες νότιες χώρες, ενώ για τη δημοσιονομική πειθαρχία είπε ότι τη χρειαζόμαστε, άλλα δεν πρέπει να αποτελεί μονόδρομο, γιατί χρειαζόμαστε επίσης, όπως είπε, και την ανάπτυξη.

Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές θα βοηθούσαν τη χώρα, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις που έχουν κατατεθεί, επισημαίνοντας όμως ότι δεν μπορείς να κάνεις περισσότερα με λιγότερα χρήματα στον προϋπολογισμό.

Συναντήσεις Ρόμπεϊ

Εντονη κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες ημέρες και στο επιτελείο του προέδρου της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση για την ανάπτυξη μαζί με τους πρωθυπουργούς του Βελγίου, Ελιο Ντι Ρούπο, και της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, δύο ηγέτες οι οποίοι αναμένεται να στηρίξουν σθεναρά τις θέσεις του Ολάντ εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο κ. Βαν Ρόμπεϊ θεωρείται βέβαιο ότι θα αναφερθεί στην ανάπτυξη, αλλά, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του, θέλει να αποφύγει την επαναδιαπραγμάτευση της διακυβερνητικής συνθήκης, αλλά θα επιδιώξει την ικανοποίηση των γαλλικών θέσεων με τη συγκατάθεση και της Γερμανίας, αποσπώντας από το Παρίσι ως αντάλλαγμα τη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων στην Ευρωζώνη.

Υπέρ μιας στρατηγικής ανάπτυξης για να τεθεί και πάλι σε κίνηση η ευρωπαϊκή οικονομία τάχθηκε χθες με τη σειρά του και ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργο, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Παρόλο που τόνισε ότι δεν θέλει να αναμειχθεί στη γαλλική προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Γιούνκερ προσυπέγραψε εμμέσως τις απόψεις του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαιώνοντας πως «είναι προφανές ότι πρέπει να συμπληρώσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική με μια στρατηγική ανάπτυξης».

Δεσμευτικά μέτρα και όχι επαναδιαπραγμάτευση

Στενοί συνεργάτες του Φρανσουά Ολάντ έχουν ήδη αναλάβει να ενημερώσουν τους εταίρους και τα κοινοτικά όργανα για τις θέσεις του. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε την έδρα των κοινοτικών οργάνων στις Βρυξέλλες η πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ελιζαμπέτ Γκιγκού, ενώ ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου προέδρου, Πιέρ Μοσχοβισί, κάλεσε τους πρέσβεις των «27» στο Παρίσι, στους οποίους ανέπτυξε τις θέσεις του κ. Ολάντ για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο κ. Ολάντ δεν ζητάει την επαναδιαπραγμάτευση της διακυβερνητικής συνθήκης για την οικονομική διακυβέρνηση, την οποία αποδέχεται. Εκείνο που θέλει είναι να προστεθεί συμπληρωματικά στη Συνθήκη ένα κεφάλαιο που θα περιέχει συγκεκριμένα όσο και δεσμευτικά μέτρα για την ανάπτυξη.

Μεταξύ των μέτρων που θέλει να προωθήσει ο υποψήφιος των Γάλλων σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές είναι τα ευρωομόλογα έργων υποδομής και τη δραστική αύξηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την οποία θέλει να καταστήσει αναπτυξιακό πόλο της Ε.Ε., καθώς και η επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακά προγράμματα.

Ο κ. Ολάντ πιστεύει επίσης ότι η δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερο βίαιο τρόπο, ώστε να συνδυάζεται με ανάπτυξη και να μην οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις, όπως η σημερινή βαθιά ύφεση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ισπανία.

Μάλιστα, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρία δήλωσε χθες ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα αποστείλει, την επόμενη κιόλας ημέρα, επιστολή σε Ευρωπαίους ηγέτες με τις 4 ιδέες του για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ε.Ε. Ο κ. Ολάντ ανέβασε δε τους τόνους στην κριτική του απέναντι στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, απευθυνόμενος άμεσα στο «δίδυμο» της Γερμανίδας Ανγκελα Μέρκελ και του νυν Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

«Η κα Μέρκελ καθοδήγησε την Ευρώπη μαζί με τον Σαρκοζί και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Εάν εκλεγώ πρόεδρος, θα υπάρξει στροφή προς την ανάπτυξη της Ευρώπης. Αρκετά με την ελεύθερη αγορά, τον απεριόριστο ανταγωνισμό και τα μέτρα λιτότητας», είπε.

Απομόνωση φοβάται το Βερολίνο

Στο Βερολίνο, που αρχικά απέρριπταν κατηγορηματικά οποιαδήποτε αλλαγή της διακυβερνητικής συνθήκης, φαίνεται ότι κάνουν τώρα δεύτερες σκέψεις, προφανώς επειδή η Ανγκελα Μέρκελ φοβάται την απομόνωση, αφού οι μόνες κυβερνήσεις που υποστηρίζουν τη γερμανική θέση περί δημοσιονομικές πειθαρχίας είναι η φινλανδική και η ολλανδική, η οποία από χθες είναι υπηρεσιακή, αφού προκηρύχθηκαν εκλογές στην Ολλανδία για τις αρχές του Σεπτεμβρίου μετά την αδυναμία του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να περάσει από το Βουλή τα μέτρα λιτότητα για τη μείωση του ελλείμματος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει επίσης θορυβηθεί από την αποφασιστικότητα που δείχνει το θέμα αυτό ο κ. Ολάντ, ο οποίος προχθές το βράδυ ήταν ιδιαίτερα επιθετικός έναντι της κας Μέρκελ. Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γαλλικής τηλεόραση δήλωσε ότι δεν μπορεί η κα Μέρκελ να αποφασίζει για το σύνολο της Ευρωζώνης, ενώ επέρριψε τις ευθύνες στο δίδυμο Μέρκελ - Σαρκοζί για τη σημερινή κατάσταση στην Ευρωζώνη. Οπως επισημαίνουν αναλυτές στις Βρυξέλλες, η κα Μέρκελ προφανώς δεν θα δεχθεί να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα του κ. Ολάντ, ωστόσο θα επιδιώξει να έρθει σε συμφωνία μαζί του, διότι, εκτός από την απομόνωση σε επίπεδο Ευρωζώνης, φοβάται ότι μπορεί να απομονωθεί και στο εσωτερικό της χώρας, με δεδομένο ότι οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν ανοικτά τις θέσεις των Γάλλων σοσιαλιστών. Και η καγκελάριος μετά τους εταίρους της φιλελεύθερους στην κυβέρνηση σε πλήρη αποσύνθεση, έχει απόλυτη ανάγκη τους σοσιαλδημοκράτες προκειμένου να προχωρήσει μετά τις εκλογές του 2013 σε ένα μεγάλο συνασπισμό που θα τη διατηρήσει στην εξουσία.

Η κα Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη έχει ανάγκη από ανάπτυξη προκειμένου να αποτινάξει τη σημερινή κρίση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ανάπτυξη περνάει μόνο μέσα από τις διαρθρωτικές αλλαγές.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]
  
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βιοκαύσιμο από εφημερίδες
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βιοκαύσιμο από εφημερίδες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ