2014-08-16 12:03:43
Φωτογραφία για Βλέπουν «νερό έναντι αερίου» οι Τούρκοι
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, http://www.philenews.com

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το έργο για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και είναι προφανές πως επιχειρηθεί από τουρκικής πλευράς η πολιτική αξιοποίηση και η δημιουργία πολιτικών πλεονεκτημάτων. Παρά τις καθυστερήσεις και τις πολλές αναποδιές, το «έργο του αιώνα», όπως το χαρακτηρίζει η τουρκική κυβέρνηση, θα αρχίσει να λειτουργεί σε πρώτη φάση σε 75 περίπου ημέρες, με την εγκατάσταση των αγωγών.

Αυτό τουλάχιστον έχει ανακοινωθεί. Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί πολιτικά; Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η τουρκική πλευρά έχει θέσει ατύπως το ενδεχόμενο ενός πάρε-δώσε νερού έναντι φυσικού αερίου. Μια ιδέα, που κατατίθεται για να ισχύσει σε περίπτωση μη λύσης. Σημειώνεται πως με βάση τους σχεδιασμούς του έργου, δεν υπάρχει πρόνοια ούτε και δυνατότητες για να καλυφθούν οι υδατικές ανάγκες και των ελεύθερων περιοχών. Και ενώ τούτο είναι γνωστό, η τουρκική πλευρά δεν παραλείπει να επαναλαμβάνει και επισήμως ότι «μπορούν να λύσουν και το υδατικό πρόβλημα των Ε/κ» ενώ μέσα στα πλαίσια των υπερβολών που εκφράζονται γίνεται και λόγος για «το νερό της ειρήνης», όπως δηλώθηκε από τον Ερντογάν.


Ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσιά δήλωσε πρόσφατα ότι μεταξύ των στόχων του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα είναι, σε περίπτωση λύσης, η διασφάλιση των αναγκών σε νερό ύδρευσης και άρδευσης για τη «νότια» Κύπρο. Σημειώνοντας ωστόσο ότι στο παρόν στάδιο κάτι τέτοιο δεν είναι στα τωρινά σχέδια είπε πως κάποιες προτάσεις είχαν προέλθει από την ακαδημαϊκή κοινότητα της «νότιας» Κύπρου, αλλά καμία πρωτοβουλία δεν έφτασε σε επίσημο επίπεδο.

Σε ένα άλλο επίπεδο, το κατοχικό καθεστώς προσπάθησε να εμπλέξει και τα Ηνωμένα Έθνη στο θέμα του νερού. Στο παρελθόν, ο εκ των συμβούλων του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, SerdenHoca, σε απόρρητο σημείωμα του υποστήριξε πως το θέμα του νερού μπορεί να αξιοποιηθεί και στις συζητήσεις για το Κυπριακό. Μέσα από το σημείωμα προκύπτει πως επιχειρείται να αξιοποιηθεί το κεφάλαιο του νερού και στο διαπραγματευτικό τραπέζι για το Κυπριακό. Κι αυτό υπό την έννοια πως με τη μεταφορά του νερού και τον εμπλουτισμό των υπόγειων στρωμάτων νερού, θα ενισχυθεί η θέση της τουρκικής πλευράς πως ο σημερινός χρήστης των περιουσιών και όχι ο νόμιμος ιδιοκτήτης έχει περισσότερα δικαιώματα. Πληροφορίες για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών δεν υπάρχουν, πλην μιας αναφοράς από εμπειρογνώμονα του Διεθνούς Οργανισμού, ονόματι FrederickBrusberg, ο οποίος φέρεται να έχει αναφέρει σε Τ/κ αξιωματούχους πως θα εξασφάλιζε έγκριση από την Παγκόσμια Τράπεζα για ένα τέτοιο σχέδιο και έτσι θα καταστούσε αδύνατη την απόρριψη της πρότασης από τους Ε/Κ. Ο FrederickBrusberg είχε προσκληθεί από το τουρκικό ΥΠΕΞ για να επισκεφθεί την Άγκυρα και τις υπό ανέγερση φράγμα στο Ανεμούρι. Όλα αυτά, όμως, το 2011.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ: Αμφιβολίες από τους ειδικούς

ΕΙΔΙΚΟΙ υποστηρίζουν ότι δεν είναι σίγουρο ότι το εγχείρημα αυτό της Τουρκίας θα πετύχει, αν και έχουν δαπανηθεί τόσα πολλά λεφτά και θα ξοδευθούν κι άλλα. Υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει $440 εκατομμύρια! Αυτού του μεγέθους έργο δεν έχει γίνει πουθενά και εάν και οι Τούρκοι προβάλλουν τούτο ως μεγάλο επίτευγμα, αυτό που μένει να επιβεβαιωθεί είναι κατά πόσο θα λειτουργήσει.

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Νίκος Νεοκλέους, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου. Σε ομιλία του, στα πλαίσια ημερίδας που οργάνωσε η «Αδούλωτη Κερύνεια», που οργανώθηκε πέρσι, ο κ. Νεοκλέους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο μεγάλο βαθμό δυσκολίας υλοποίησης του έργου. Ανάδειξε τις δυσκολίες και τις κατέγραψε ως εξής:

Πρώτο, περιέχει πολλούς κινδύνους τόσο στο στάδιο κατασκευής όσο και στο στάδιο λειτουργίας και συντήρησης

Δεύτερο, πιθανή είναι η σύνθλιψη αγωγού από εξωτερικές πιέσεις στο βάθος των 250 m νερού

Τρίτο, πιθανή αστοχία αγωγού και των αγκυρίων σε περίπτωση σύγκρουσης με υποβρύχια, μεγάλα ψάρια, κ.λπ.

Τέταρτο, πιθανή φθορά του υλικού HDPE , Δολιοφθορά, κ.λπ.

Όπως είναι γνωστό, ο Τούρκος υπουργός Δασών και Υδατίνων Υποθέσεων, Βεϊσέλ Έρογλου, σε δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι οι εργασίες για την τοποθέτηση του αγωγού κάτω από τη θάλασσα συνεχίζονται και ότι η εγκατάσταση του αγωγού θα αρχίσει την προσεχή βδομάδα. Όπως ανέφερε, «την προσεχή βδομάδα η εγκατάσταση των αγωγών θα αρχίσει και θα συμπληρωθεί εντός 75 ημερών».

mignatiou.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ