2014-08-21 11:09:53
Φωτογραφία για Επικουρικοί γιατροί: Ανάσα για το ΠΕΔΥ - στην τελική ευθεία η προκήρυξη
Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η προκήρυξη για την πρόσληψη 900 επικουρικών γιατρών στα ΠΕΔΥ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, με στόχο, η ηγεσία του υπουργείου να μπορέσει να δημιουργήσει την κατάλληλη εκείνη μαγιά, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι μονάδες οι οποίες έχουν ξεμείνει από ιατρικό προσωπικό και ειδικότητες. 

Ταυτόχρονα με την προκήρυξη των επικουρικών γιατρών, αναμένεται και η λειτουργία των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε πρώτη φάση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προγραμματίζει την λειτουργία δύο Κέντρων Υγείας στην Αλέξάνδρας (πρώην ΙΚΑ) και πιθανότατα στην Καλλιθέα και σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη. Πάντως τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι πολλά.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επίσης, έχει ανακοινώσει και την πρόσληψη 112 επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ και μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος προχώρησε χθες σε διευκρινήσεις, αναφορικά με την εξάμηνη παράτασή τους:


«Ο επικουρικός ιατρός, του οποίου η θέση έχει προκηρυχθεί και έχει καλυφθεί, υποχρεούται να παραμείνει στη θέση του μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας του επόμενου ιατρού. Το χρονικό διάστημα της παράτασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Στην περίπτωση παραίτησης έχει τις κυρώσεις που προβλέπονται για τους επικουρικούς ιατρούς που παραιτούνται η αρνούνται διορισμό (παρ.2 του άρθρου 2 του ν. 3868/2010 (ΦΕΚ 129Α).

Οι ιατροί που υπηρετούν και παρατείνουν την θητεία τους, μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για νέα θέση επικουρικού ιατρού σε επικείμενη προκήρυξη, χωρίς να παραιτούνται από τη θέση τους. Στις περιπτώσεις όπου η θέση του επικουρικού ιατρού δεν έχει προκηρυχθεί και η θητεία του ήδη υπηρετούντος έληξε από την 1η Ιουνίου 2014 ή λήγει εντός τριμήνου από τη δημοσίευση του νόμου 4279, μπορεί να παραταθεί έως και έξι μήνες, με απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει η ανάλογη πίστωση. Οι διοικητές των νοσοκομείων καλούνται να καλέσουν τους ανωτέρω ιατρούς προκειμένου, εφόσον αυτοί το επιθυμούν, να υπογράψουν την αντίστοιχη παράταση της σύμβασης».

Η τραγική κατάσταση πάντως στην οποία έχει περιέλθει η υγεία και η περίθαλψη στην χώρα μας και ειδικότερα η νησιωτική Ελλάδα με τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κάνει λόγο για προσλήψεις συνταξιούχων στα νησιά αλλά και για να στείλει διευκρινήσεις πριν μερικές ημέρες, αναφορικά με τις προσλήψεις.

Στις 18 Αυγούστου λοιπόν, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, με αφορμή τα δημοσιεύματα περί ελλείψεων: «...από τον Μάρτιο του 2014 που δημιουργήθηκε το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και με τη διοικητική μεταφορά όλων των Πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποτέλεσε μια σημαντική μεταρρύθμιση η οποία λόγω του πρώιμου σταδίου της ενδέχεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Από τους 5.000 υπάρχοντες γιατρούς, οι 2.500 υπέγραψαν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου ενώ η πλειοψηφία των υπολοίπων έχουν συμβληθεί με το ΠΕΔΥ. Για να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, σε πρώτη φάση προσλαμβάνονται (η διαδικασία βρίσκεται σε τελική φάση) σχεδόν 900 επικουρικοί ιατροί, ενώ σε δεύτερη φάση –και εντός του προγραμματισμού- θα προσληφθούν και μόνιμοι ιατροί».

Στην ανακοίνωση εκείνη επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έκανε λόγο για την δημιουργία των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος επίσης, πριν από 10 ημέρες (11 Αυγούστου) ανακοίνωσε την δημιουργία μίας Ομάδας Κρούσης (Task Force) για το Αιγαίο (θα αποτελείται από γιατρούς, νοσηλευτές, εθελοντές, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και άλλους) η οποία θα αναλάβει τόσο βαριά περιστατικά και χειρουργεία, όσο και ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Το ερώτημα που προκύπτει πάντως εύλογα είναι ότι το καλοκαίρι βρίσκεται στο τέλος του και η Task Force θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει το έργο της, εκτός εάν τα σχέδια επί χάρτου αφορούν την επόμενη χρονιά.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι αναφορικά με θέματα δημόσιας υγείας και περίθαλψης, έγινε για ακόμη μία φορά αντικείμενο συζήτησης και δημοσιότητας, καθώς η δημοσιογράφος Afshin Rattansi - οικοδέσποινα του καθημερινού βρετανικού δελτίου ειδήσεων RT's - η οποία βρέθηκε στην Κω, έγραψε στο CounterPunce.org για την σοβαρή κατάσταση που βίωσε όχι μόνο η ίδια αλλά και οι περισσότεροι τουρίστες Έλληνες και ξένοι. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε, ότι ο χρόνος αναμονής για να έλθει ένα ασθενοφόρο στο νησί όπου γεννήθηκε ο Ιπποκράτης ο πατέρας της ιατρικής, είναι περίπου 6 ώρες.

Πηγή: http://www.onmed.gr/eopyy/item/317880-epikourikoi-giatroi-anasa-gia-to-pedy--stin-teliki-eftheia-i-prokiryksi#ixzz3B0k7i77v
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ