2014-08-28 14:15:11
Φωτογραφία για Αγρίεψαν με το Κατάρ οι Σαουδάραβες… αμηχανία των ΗΠΑ
Το να βλέπεις στις μέρες μας δύο κεντρικές προσωπικότητες από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας να επισκέπτονται το Κατάρ, είναι για τους γνώστες του χώρου «πρωτοσέλιδη είδηση»... Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι εξαιρετικά τεταμένες επί δεκαετίες και η πρόσφατη ολιγόωρη επίσκεψη, δεν ήταν μια απλή κίνηση διπλωματικής αβρότητας Στη Ντόχα μετέβησαν ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαϊζάλ και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, πρίγκιπας Χαλέντ μπιν Μπαντάρ. Ειδικά η παρουσία του δευτέρου, προσφέρει άλλη μια απόδειξη της σημασίας της επίσκεψης, δεδομένου του ιδιαίτερου ρόλου που παίζουν και στις διεθνείς σχέσεις των χωρών τους οι αρχηγοί των υπηρεσιών πληροφοριών.

Στο Κατάρ, ο πρώην ηγέτης της χώρας, σεΐχης Χαμάντ μπιν Αλ Θάνι, έκανε στην άκρη, επισήμως τουλάχιστον για λόγους υγείας και τα ηνία της χώρας ανέλαβε ο γιος του, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, με τον πρώτο που έλαβε τον τίτλο του «πατέρα εμίρη» να αποτελεί τον βασικό σύμβουλο του γιου του. Γιατί τα αναφέρουμε όμως αυτά και τι σχέση έχουν με τη Σαουδική Αραβία;


Το βασίλειο των Σαούντ είχε διαφωνήσει με το πραξικόπημα του πατέρα του σημερινού ηγέτη, σεΐχη Χαμάντ μπιν Αλ Θάνι, εναντίον του δικού του πατέρα το 1995 και κατηγορείται από τους Καταριανούς ότι διοργάνωσε συνωμοσία για την ανατροπή του και αποκατάσταση της «τάξης»!

Προφανέστατα, αυτό δεν συγχωρέθηκε ποτέ στη Ντόχα, ένα δεδομένο που έπαιξε… σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, παρότι αμφότερες είναι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC: Gulf Cooperation Council).

Πολλοί ειδικοί στα μεσανατολικά θέματα υποστηρίζουν, ότι βασικός στόχος της ίδρυσης του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera είναι και η δυσφήμιση των Σαούντ (που διαθέτουν με τη σειρά τους το Al Arabiya), ενώ σχεδόν κοινό τόπο μεταξύ των αναλυτών, αποτελεί η πεποίθηση ότι οι ταραγμένες σχέσεις με το Κατάρ δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση του ιρανικού ηγεμονισμού στην περιοχή!

Ο λόγος της επίσκεψης των Σαουδαράβων ήταν προφανώς η κάθετη κλιμάκωση που σημειώνεται σε πολλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή, με το Εμιράτο του Κατάρ να κατηγορείται από τους Σαουδάραβες, ότι στηρίζει οικονομικά κυρίως τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά και κάθε λογής ανεξέλεγκτα (να τονιστεί η λέξη…) ισλαμιστικά εξτρεμιστικά στοιχεία, όπως οι ισλαμιστές στη Λιβύη και η Χαμάς στη Γάζα.

Πρόκειται γενικώς για μια ακόμα διένεξη, η οποία προκαλεί σημαντική αμηχανία στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και εγείρει θεωρητικά τον κίνδυνο να επηρεάσει τη δυνατότητα ακώλυτης επιχειρησιακής δράσης του αμερικανικού Ναυτικού (US Navy) στον Κόλπο για την πολυεπίπεδηαποτροπή του Ιράν, την προστασία των θαλασσίων οδών και την ελεύθερη ροή των υδρογονανθράκων της περιοχής στις δυτικές αγορές.

Τι ακριβώς θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση που οι σχέσεις των δυο χωρών, Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας επιδεινωθούν περισσότερο; Υπάρχουν φωνές που καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να απειλήσει το Κατάρ με αποχώρηση και απομάκρυνση του υπερσύγχρονου αεροπορικό κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων (Combat Air Operations Center) που διαθέτουν στη χώρα, από το οποίο συντόνιζαν τα προηγούμενα χρόνια (δεκαετίες στην πραγματικότητα πλέον…) την πολεμική τους δράση στη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για την αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ που βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας Ντόχα, γνωστή και ως αεροδρόμιο Αμπού Νάχλαχ. Οι ΗΠΑ, το 2003 μετακίνησαν εκεί το αεροπορικό κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων που διέθεταν στη Σαουδική Αραβία και τη βάση Πρίγκιπας Σουλτάν (Prince Sultan Air Base).

Είχε προηγηθεί πρόσκληση του Εμίρη του Κατάρ το 1999 (τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του πατέρα του, μάλλον ένιωθε ακόμα ανασφάλεια), ζητώντας να σταθμεύσουν μέχρι και 10.000 άτομα αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό.

Οι αποφάσεις αυτές όμως μόνο εύκολες δεν είναι, ενώ όπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει, τα συμβόλαια για οπλικά συστήματα δισεκατομμυρίων που από καιρού εις καιρόν αναθέτει το Κατάρ στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία σε εποχές δύσκολες, κάνουν την άσκηση πιέσεων από την πλευρά των ΗΠΑ ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση…
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΚΑΙ Η... ΝΙΣ ΓΙΑ ΚΟΛΟΒΟ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΚΑΙ Η... ΝΙΣ ΓΙΑ ΚΟΛΟΒΟ
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΜΑΝΤΖΑΡΗ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΜΑΝΤΖΑΡΗ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ