2014-08-28 15:35:36
Φωτογραφία για «Κατερίνη, Ο Τόπος, Οι Άνθρωποι» μία παραγωγή – πρόταση του Φεστιβάλ Ολύμπου
Η μουσικοθεατρική παράσταση «Κατερίνη, Ο Τόπος, Οι Άνθρωποι», μία παραγωγή – πρόταση του Φεστιβάλ Ολύμπου βασισμένη... στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Καζταρίδη, με την οποία κλείνει την προσεχή Παρασκευή στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, η αυλαία της φετινής διοργάνωσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 26 Αυγούστου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Κατερίνης.

«Για παραγωγή που δημιούργησαν οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης και αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά» έκανε λόγο ο Νίκος Πασχαλούδης, μέλος του Δ.Σ. του ΟΡ.ΦΕ.Ο. και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων επισημαίνοντας ότι «διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και αναφέρεται στη φυλετική σύνθεση των κατοίκων της Κατερίνης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Γηγενείς, Βλάχοι, Πρόσφυγες. Η πορεία αστικοποίησης τους, μέσα από το τραγούδι, τη μουσική, το χορό».


«Για μία μεγάλη παραγωγή, μία δημιουργική όσμωση με αφορμή το βιβλίο του Γιάννη Καζταρίδη» μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, εκπροσώπους των συλλόγων «για την υπομονή και την σκληρή δουλειά υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Χανδόλια» μία προσπάθεια, που όπως είπε «θα αποδειχθεί επί σκηνής ότι έχει εξαιρετικά αποτελέσματα».

Επιπλέον, θερμές ευχαριστίες απηύθυνε προς τον Δήμαρχο Κατερίνης για τη διαχρονική στήριξή του στο Φεστιβάλ, ευχόμενος με την ευκαιρία της πρόσφατης ορκωμοσίας εποικοδομητική νέα θητεία.

Μία σύντομη αναδρομή σε στοιχεία της ταυτότητας του βιβλίου του, στο οποίο βασίζεται η παράσταση έκανε ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας Γιάννης Καζταρίδης επισημαίνοντας ότι «η Κατερίνη αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της νεότερης ελληνικής ιστορίας σε ό,τι αφορά την αλματώδη ανάπτυξή της».

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Χανδόλιας έδωσε το στίγμα της παράστασης τονίζοντας ότι: «για πρώτη φορά σύσσωμοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης, η καλλιτεχνική της κοινότητα συνεργάζεται και χορεύοντας και τραγουδώντας θα αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην ορχήστρα του Αρχαίου θεάτρου στο Δίον».

Ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την σημαντική αυτή παραγωγή και γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «θέτουν στο επίκεντρο τον πολιτισμό που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε κοινωνία και καταθέτουν χρόνο και κυρίως ψυχή για την πόλη και τους ανθρώπους της».

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, ο κος Χιονίδης σημείωσε ότι όλοι οι χώροι και οι πολιτιστικές υποδομές του Δήμου Κατερίνης είναι στη διάθεση του Φεστιβάλ Ολύμπου, ενώ πρότεινε να ανοίξει ο διάλογος για την τήρηση «εκεχειρίας» στη διάρκεια του Φεστιβάλ, με την έννοια να μην συμπίπτουν χρονικά τα δρώμενα άλλων φορέων με τις εκδηλώσεις του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της Πιερίας.

Τέλος, προέτρεψε τον κο Καζταρίδη να συνεχίσει να ερευνά και να καταγράφει την ιστορία της πόλης, καθώς «τέτοιες προσπάθειες έχει ανάγκη ο τόπος», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες χρηματοδότησης του Φεστιβάλ, όπως είχε γίνει και κατά το παρελθόν με το ΕΣΠΑ.

Για πρωτόγνωρη εμπειρία μίλησαν αναφερόμενοι στην συμμετοχή τους στην παράσταση, οι εκπρόσωποι των συλλόγων που θα παρουσιάσουν διαχρονικά ηχοχρώματα επί σκηνής και θα συναποτελούν κομμάτι που συνθέτει το παζλ των χορωδών, των υμνωδών και των δεκάδων χορευτών που αναμένεται να επανασυνδέσουν αρμονικά την πολιτιστική κληρονομιά του χθες με το σήμερα.

Ειδικότερα, θα λάβουν μέρος το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, η Ορχήστρα Νέων Δίου, η Ένωση Ποντίων Πιερίας, οι Σύλλογοι Θρακών, Μικρασιατών, Ηπειρωτών, Λιβαδιωτών, Κοκκινοπλιτών, η Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών κ.α. Όπως προναφέρθηκε την σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Χανδόλιας, την Ορχήστρα διευθύνει ο Νίκος Πατρής, τα χορευτικά μέρη της παράστασης επιμελείται ο Σάκης Φτεργιώτης.

Τέλος, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Χανδόλιας, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η Τέχνη ανθίζει ως αναγκαιότητα σε δύσκολους καιρούς. Η αλλαγή, η ανατροπή, η δημιουργία του νέου είναι φτιαγμένα από τα υλικά που είναι καμωμένα τα όνειρα. Το θέατρο είναι μια συνομιλία που δεν σταματάει ποτέ. Είναι μεράκι, αποκούμπι, είναι το «θαύμα» επί σκηνής, η αφήγηση μιας ιστορίας, όχι απαραίτητα εκείνης του κειμένου, η προσδοκία να την καταλάβει ο κόσμος και να του συμβούν πράγματα σε επίπεδο σκέψης, συνειρμών, ψυχαγωγίας, είναι ο στόχος μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με άλλα λόγια ό, τι πάντα ήταν το θέατρο είναι ο στόχος κάθε παράστασης. Είναι αφόρητα δύσκολο να κάνεις θέατρο. Ακόμα δυσκολότερο είναι να κονταροχτυπιέσαι δίχως αληθινό όραμα με εμβληματικά έργα. Επανασυνδέοντας τα ερείπια του παρελθόντος με αυτά του σήμερα, τον αρχαίο μύθο με την καθημερινότητα, το ανθρώπινο με το θείο (αρχαία τραγωδία), ο καλλιτέχνης θα αφήσει το δικό του αποτύπωμα, το δικό του χνάρι. Δεν υπάρχουν ναυάγια στο έργο τέχνης. Ο έσχατος σταθμός του ήρωα στο ταξίδι του, είναι η απαρχή μιας νέας περιπέτειας, ενός νέου ταξιδιού για την ανθρωπότητα».
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ