2014-09-04 08:29:19
Φωτογραφία για Η σφαγή των δελφινιών ξεκίνησε στο Ταΐτζι!
Ξεκίνησε τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου η ετήσια σφαγή των δελφινιών στο Ταΐτζι της Ιαπωνίας.

Το επόμενο εξάμηνο, εκατοντάδες δελφίνια θα εγκλωβιστούν και θα θανατωθούν με βίαιο τρόπο, ώστε το κρέας τους να πωληθεί σε καταστήματα και εστιατόρια της Ιαπωνίας.

Το θετικό είναι ότι οι ποσότητες των σφαγιασμένων δελφινιών φθίνουν στην ιαπωνική αγορά, εξέλιξη καλή τόσο για τα δελφίνια όσο και για τη δημόσια υγεία, καθώς το κρέας τους είναι επιβαρυμένο με βαρέα μέταλλα και κυρίως δηλητηριώδη υδράργυρο.

Επτά δημοσιευμένες έρευνες που εστίασαν σε εννέα είδη δελφινιών έχουν εντοπίσει υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στο κρέας τους. Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη που καταστρέφει την εγκεφαλική ανάπτυξη του ανθρώπου, αλλά και το νευρικό του σύστημα.

Κυριότερες πηγές ρύπανσης των θαλασσίων οικοσυστημάτων με υδράργυρο είναι οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα και άλλες βαριές βιομηχανίες.


Η βρετανική ΜΚΟ Environmental Investigative Agency εξέτασε εννέα προϊόντα με κρέας δελφινιού που κυκλοφορούν στην Ιαπωνία και εντόπισε ότι στα οκτώ τα επίπεδα υδραργύρου ξεπερνούσαν τα ιαπωνικά επίπεδα ασφαλείας με μέσες συγκεντρώσεις δέκα φορές υψηλότερες του επιτρεπτού.

Μάλιστα, σε μια από αυτές, το συκώτι ενός δελφινιού περιείχε 5000 φορές περισσότερο υδράργυρο από τα επίπεδα ημερήσιας έκθεσης στην ουσία που έχουν θέσει οι αρμόδιες ιαπωνικές αρχές.

Ο υδράργυρος βλάπτει φυσικά και τα ίδια τα δελφίνια. Σύμφωνα με την ΜΚΟ Toxic Catch, ο υδράργυρος και άλλες τοξίνες συνδέονται με υψηλά ποσοστά καρκίνου στα κητώδη, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, υψηλή θνησιμότητα των νεογνών και ευαισθησία σε μεταδοτικές ασθένειες.

—Η σφαγή καλά κρατεί

Κατά τ΄άλλα ξεκίνησε και φέτος η αποτρόπαιη σφαγή στο Ταΐτζι. Τουλάχιστον, οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να καθυστερήσουν τις πρώτες σφαγές κι ενώ το κύμα διαμαρτυρίας που δημιούργησε η προβολή του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκυμαντέρ The Cove το 2009 γιγαντώνεται.

Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων βρίσκονται ήδη στην πόλη να παρακολουθήσουν το κυνήγι, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Φεβρουαρίου. Εξάλλου χθες ξεκίνησε επίσημα και το κυνήγι φαλαινών, το οποίο θα διαρκέσει ακόμα περισσότερο, έως το τέλος Απριλίου.

Όπως ενημερώνει ο πρωτοπόρος των δράσεων κατά της σφαγής του Ταΐτζι, Ρικ ο΄Μπάρυ όταν ξεκίνησε η διαμαρτυρία το 2003 σφαγιάζονταν 2300 δελφίνια ετησίως. Το 2012 ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε 900 και πέρυσι σε 850. Λιγότερα νεκρά δελφίνια σημαίνει πλουσιότερη βιοποικιλότητα και μικρότερη μόλυνση της διατροφικής αλυσίδας με υδράργυρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο της σφαγής βρίσκονται ήδη 50 ακτιβιστές που θα διαμαρτυρηθούν υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Σημειώνεται ότι οι ιάπωνες υπερασπιστές του βάρβαρου εθίμου ισχυρίζονται ότι το κυνήγι αποτελεί μία μακρόχρονη τοπική παράδοση και επισημαίνουν ότι τα ζώα που θανατώνονται δε βρίσκονται σε κίνδυνο, μια θέση που υποστηρίζεται και από την επίσημη ιαπωνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους τοπικούς ψαράδες, η θανάτωση των δελφινιών είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της ποσότητας ψαριών που καταναλώνουν. Επιπλέον χαρακτηρίζουν τις αντιρρήσεις του δυτικού κόσμου ως υποκριτικές, καθώς αγνοούν το συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό αγελάδων, χοίρων και προβάτων που σφαγιάζονται ετησίως.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ