2014-09-06 16:56:39
Φωτογραφία για «Πετά» η Λεπέν λόγω…Air Cocaine!
Το πρόσφατο δημοσίευμα για εμπλοκή του Σαρκοζί σε υπόθεση ναρκωτικών δίνει στη Λεπέν νέα δυναμική.

Επιμέλεια Παναγιώτης Γρηγορίου

Νέο σκάνδαλο με τον Σαρκοζί να εμπλέκεται σε δικογραφία για υπόθεση ναρκωτικών. Η κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του Ολάντ και οι νέες περιπέτειες του Νικολά Σαρκοζί δίνουν αυξανόμενη δυναμική στο στρατόπεδο του γαλλικού Εθνικού Μετώπου. Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ επικράτησή της Λεπέν στις ευρωεκλογές, έστω και αναμενόμενη, προκάλεσε σοκ.

Πρώτα, ήταν η ρεβάνς της απατημένης Βαλερί Τριερβελέρ που φιλοτέχνησε με ελάχιστα κολακευτικό τρόπο το πορτρέτο του Ολάντ. Μετά, η βουτιά της δημοτικότητας του Γάλλου Προέδρου σε σημεία που ορισμένοι χαρακτηρίζουν ακόμη και απαγορευτικά για διακυβέρνηση. Τώρα, ο μόνος ισχυρός της κεντροδεξιάς, ο Σαρκοζί, μπλέκεται θολά στο κάδρο της υπόθεσης Air Cocaine. Κάπου όμως η Μαρίν Λεπέν έχει σταματήσει να διαβάζει τις εφημερίδες και γελάει: Χωρίς να κάνει τίποτε, ο αέρας στο Παρίσι φουσκώνει τα πανιά της. Το απόγευμα της Πέμπτης, η «Monde» δημοσίευσε πληροφορίες της σύμφωνα με τις οποίες το όνομα του τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται στο περιθώριο της δικογραφίας γύρω από την υπόθεση «Air Cocaine».


Σκιά στο Σαρκοζί

Η υπόθεση αφορά αρχικά τον Στεφάν Κουρμπί, επιχειρηματία που κατηγορείται για εμπόριο ναρκωτικών. Το πρόβλημα για τον Σαρκοζί, που δεν του είναι καθόλου ξένα τα σκάνδαλα, είναι ότι στην εταιρεία του Κουρμπί, τη Lov Group, είχαν τιμολογηθεί τρία ταξίδια του τέως προέδρου με ιδιωτικό τζετ στο εξωτερικό. Ο Σαρκοζί, που βγάζει τα προς το ζην με διαλέξεις στο εξωτερικό, εμπλέκεται στο περιθώριο της υπόθεσης και, φυσικά, όχι στη διακίνηση ναρκωτικών. Όμως η σκιά της εμπλοκής του φτάνει για να πέσει βαριά στις όποιες φιλοδοξίες του να ανέβει ξανά στο κεντροδεξιό UMP.

Αχίλλειος πτέρνα

Το διχασμένο UMP είναι η αχίλλειος πτέρνα του γαλλικού πολιτικού συστήματος. Η εκλογική δυναμική του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν ήταν τα τελευταία χρόνια σταθερά αυξανόμενη, αλλά η δυστυχία της κεντροδεξιάς ήταν ένας από τους -αρκετούς- παράγοντες που την ευνοούν τώρα. Ο άλλος είναι η φθορά του Προέδρου Ολάντ, η οποία έχει φτάσει στο απόγειό της τις τελευταίες ημέρες.

Η ρητορική της Λεπέν, που ελίσσεται μεταξύ ανοικτά αντιμεταναστευτικής ρητορικής και «πολιτικά ορθής» επίκλησης στις παραδοσιακές αξίες, στόχευε πάντα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του γαλλικού σώματος ψηφοφόρων που κοιτούσαν προς το UMP. Όπως λοιπόν είναι ο κανόνας και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την άνοδο ομάδων ακροδεξιού «χρώματος», η αποδυνάμωση του UMP έθρεψε το Εθνικό Μέτωπο.

Ψάχνει ηγέτη η κεντροδεξιά

Το κόμμα της κεντροδεξιάς βρίσκεται ακόμη σε φάση ηγετικής κρίσης. Με τους βαρόνους του κόμματος να μη δείχνουν να καταφέρνουν να συσπειρώσουν τη βάση, μόνο ο Νικολά Σαρκοζί -με την αίγλη της εμπειρίας στην Προεδρία- έχει κάποιες ελπίδες για ανασυγκρότηση του στρατοπέδου. Αντιστοίχως, κάθε πλήγμα σε αυτόν καταλήγει να αφήνει το έδαφος ελεύθερο για τη Λεπέν. Σίγουρα, η δυναμική της έχει ανώτατο όριο, αλλά πολλοί στο Παρίσι θα προτιμούσαν να μη χρειαστεί να το διαπιστώσουν -η πρόσφατη επικράτησή της στις ευρωεκλογές, έστω και αναμενόμενη, προκάλεσε σοκ.

Βουτιά ο Ολάντ

Στην άλλη πλευρά, το θερμότερο μέτωπο του γαλλικού προεδρικού μεγάρου, η βουτιά της δημοτικότητας του Ολάντ, είναι το πιο ορατό σύμπτωμα της κρίσης. Το 13% της αποδοχής του είναι κάτι παραπάνω από το χαμηλότερο ποσοστό που έχει υποστεί ποτέ Γάλλος Πρόεδρος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι, στη μέση της πρώτης θητείας του, υπαρξιακών διαστάσεων κρίσιμο για μία κυβέρνηση που δεν έχει καταφέρει να ρίξει το ποσοστό ανεργίας ή να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι…φαφούτηδες

Και κάπου εκεί έρχονται οι... φαφούτηδες: Με φόντο όλα αυτά, η πληγωμένη Βαλερί έγραψε, μεταξύ όλων των άλλων, πως ο Ολάντ κοιτάζει αφ' υψηλού τους φτωχούς που χαρακτήρισε «φαφούτηδες».

Στέκει ή όχι, και στέκει ή όχι η αναφορά για το υποτιθέμενο sms του Γάλλου Προέδρου πως «καταστράφηκε», η ζημιά αρκεί ώστε να μη χρειαστεί καν από μόνη της να το ενσωματώσει η Λεπέν στο οπλοστάσιο των αναφορών.

Έπρεπε δημοσιογράφοι να της ζητήσουν σχόλιο για τους φαφούτηδες, ώστε να περιοριστεί να το χαρακτηρίσει ως «απορριπτέο».

Το ίδιο έκανε και για το βιβλίο της Τριερβελέρ συνολικά, το οποίο επέκρινε διακριτικά ως επιβλαβές για το «ανώτερο συμφέρον της διατήρησης του κύρους της γαλλικής προεδρίας».

Αυτές τις ημέρες, η Λεπέν δεν χρειάζεται υψηλούς τόνους για να συντηρήσει το ρεύμα της: Οι περιστάσεις την ευνοούν.

η σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ