2014-09-08 13:23:41
Φωτογραφία για Στην Πράγα για θεραπεία πρωτονίων ο 5χρονος Ασια Κινγκ
Ο μικρός βρετανός Ασια Κινγκ μεταβαίνει στην Πράγα για να υποβληθεί σε θεραπεία πρωτονίων... Ο μικρός βρετανός Ασια Κινγκ που πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου αναχώρησε σήμερα από το νοσοκομείο της Μάλαγας στην Ισπανία με ασθενοφόρο για το αεροδρόμιο προκειμένου να μεταβεί στην Πράγα, όπου αναμένεται να υποβληθεί σε θεραπεία πρωτονίων.

Χθες βράδυ οι αρμόδιοι του νοσοκομειακού κέντρου, η οικογένεια του Ασια Κινγκ και η τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας είχαν σύσκεψη με θέμα την επικύρωση όλων των διοικητικών διαδικασιών που επιτρέπουν τη μεταφορά του πεντάχρονου αγοριού στην τσεχική πρωτεύουσα.

Η οικογένεια του Κινγκ ναύλωσε αεροπλάνο-ασθενοφόρο, παρότι το νοσοκομείο που θα δεχθεί τον μικρό ασθενή, το Proton Therapy Center (PTC), είχε προτείνει να στείλει το δικό του αεροπλάνο-ασθενοφόρο. Το αεροσκάφος διαθέτει «όλες τις εγγυήσεις και προϋποθέσεις που έχουμε ζητήσει», δήλωσε αργά χθες στον Τύπο ο υπουργός Υγείας της Ανδαλουσίας Ντανιέλ Πέρεθ.


Οι γονείς του Ασια, οι Μπρετ και Νεγέμεχ Κινγκ, πιστεύοντας ότι η θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε το παιδί τους σε νοσοκομείο του Σάουθαμπτον της νότιας Αγγλίας ήταν πολύ επιθετική, αποφάσισαν τη μεταφορά του στην Πράγα για μια θεραπεία πρωτονίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του PTC, συνήθως η διαδικασία «προετοιμασίας εισαγωγής διαρκεί έως 10 ημέρες αλλά στην περίπτωση του Ασια Κινγκ, ομάδα ειδικών συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της μεταφοράς και της θεραπείας, ανάλογα με την παρούσα κατάσταση υγείας του ασθενή».

Μόλις φθάσει στην Πράγα, ο μικρός αρχικά θα εισαχθεί σε άλλο νοσοκομείο, το Prague-Motol. «Aν οι γιατροί συμφωνήσουν για τη θεραπεία στο PTC, το αγόρι θα νοσηλευθεί σε εμάς και θα μεταφέρεται τακτικά με ασθενοφόρο στο PTC για να υποβάλλεται στη θεραπεία», εξήγησε η εκπρόσωπος του Prague-Motol Παβλίνα Ντάνκοβα. «Είναι μια συνήθης διαδικασία για τους ασθενείς μας. Κανείς δεν θέλει να καθυστερήσουν τα πράγματα. Ολα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα του ιατρικού συμβουλίου σήμερα».

Οι Τσέχοι γιατροί που αναμένεται να υποβάλουν σε θεραπεία πρωτονίων τον μικρό φοβούνται ότι οι γονείς του, που είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά, δεν θα δεχτούν μια μετάγγιση αίματος που μπορεί να κριθεί αναγκαία, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του Prague-Motol δρ Μιλοσλάβ Λούντβικ. «Δεν είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, θα υπάρξουν προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν. Οι γονείς είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά κι εμείς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη χρήση παραγώγων αίματος στη διάρκεια της θεραπείας», υπογράμμισε.

Η θεραπεία πρωτονίων στοιχίζει στην Τσεχία περί το 1,8 εκατομμύριο κορώνες (65.000 ευρώ), ποσό σαφώς μικρότερο από τις ΗΠΑ που ανέρχεται σε σχεδόν 108.000 ευρώ, σύμφωνα με το PTC. Είναι μια μέθοδος ακτινοθεραπείας που έχει στόχο την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων τα οποία ακτιβολούνται με δέσμη μορίων. Σε αντίθεση με τη συμβατική ακτινοθεραπεία, η θεραπεία πρωτονίων εστιάζει μια δέσμη πρωτονίων πάνω στις αλλοιώσεις.

Ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου του Σάουθαμπτον δρ Πίτερ Ουίλσον εξέφρασε, ωστόσο, αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ασια Κινγκ, στις στήλες της εφημερίδας The Guardian του Σαββάτου. «Στην περίπτωση αυτού του συγκεκριμένου όγκου, ο λόγος για τον οποίο η δέσμη πρωτονίων δεν θεωρήθηκε ωφέλιμη, είναι ότι πρέπει να ακτινοβοληθεί έτσι κι αλλιώς ένα μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης», δήλωσε.

Ο δρ Ουίλσον εκτιμά ότι οι πιθανότητες επιβίωσης του παιδιού κυμαίνονται μεταξύ 70 και 80%. «Από την εβδομάδα αυτή, οι πιθανότητες επιβίωσης θα μειωθούν αν το παιδί δεν υποβληθεί σε θεραπεία», προειδοποίησε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ