2014-09-10 03:35:57
Φωτογραφία για Την αντίθεσή της στην είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ διεμήνυσε η Μόσχα
EPA/DANIEL NAUPOLD

Ο Σιζόφ προειδοποίησε ότι δρα ένα «κόμμα του πολέμου» στην Ουκρανία

Την αντίθεσή της στη είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε εκ νέου η ρωσική διπλωματία υποστηρίζοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε μια «πρόκληση χωρίς προηγούμενο» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Δεν θέλουμε να δούμε την Ουκρανία εντός του NATO», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Σιζόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Η Ουκρανία εντός του NATO θα αποτελούσε μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την πιο σημαντική μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε στα τέλη του Αυγούστου ότι η πρόθεσή της είναι να αρχίσει ξανά η διαδικασία για την εισδοχή της στο NATO, η οποία είχε ανασταλεί το 2010, όταν κυβερνούσε ο φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το NATO άφησε ανοικτή την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την επιφύλαξη πως το Κίεβο θα προχωρούσε στις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», θα «προσαρμοζόταν στους κανόνες» του και θα «εκπλήρωνε όλα τα κριτήρια» για την εισδοχή της Ουκρανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.


Αψηφώντας την αντίθεση της Μόσχας το NATO έχει ήδη διευρυνθεί και συμπεριλάβει χώρες οι οποίες ανήκαν στο σύμφωνο της Βαρσοβίας, όπως η Πολωνία, αλλά επίσης, το 2004, και τις χώρες της Βαλτικής—τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Ο Σιζόφ εξάλλου προειδοποίησε ότι δρα ένα «κόμμα του πολέμου» στην Ουκρανία.

Ένα πρωτόκολλο δώδεκα σημείων για την κήρυξη εκεχειρίας υπεγράφη την Παρασκευή στο Μινσκ της Λευκορωσίας από εκπροσώπους του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών με στόχο να δοθεί τέλος στη σύρραξη που διαρκεί πέντε μήνες και έχει στοιχίσει περίπου 2.800 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Γενικά η κατάπαυση του πυρός εφαρμόζεται, παρότι έχουν αναφερθεί παραβιάσεις της.

Τη Δευτέρα η ΕΕ ενέκρινε χωρίς όμως να θέσει σε εφαρμογή μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Οι 28 αποφάσισαν να αναμείνουν μερικές ημέρες για να διαπιστώσουν τις εξελίξεις επί του πεδίου πριν να τις επιβάλουν. Μια νέα συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών-μελών για να συζητηθεί το θέμα προβλέπεται για αύριο Τετάρτη.

«Το μήνυμά μας προς την ΕΕ είναι το εξής: δεν μπορείτε να επιτύχετε μια διαδικασία ειρήνης υποστηρίζοντας το κόμμα του πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο Σιζόφ, που εμφανίστηκε να διαχωρίζει από αυτό τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος είπε πως ενδιαφέρεται για την εμπέδωση και την επιτυχία της εκεχειρίας.

«Μόνον το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις», υποστήριξε εξάλλου ο Ρώσος διπλωμάτης, κρίνοντας «άδικες» και «σφαλερές» τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, διότι είναι «βασισμένες στην υπόθεση ότι η Ρωσία είναι μέρος της σύγκρουσης», κάτι το οποίο «δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ» αληθές, όπως είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ