2014-09-11 10:45:32
Φωτογραφία για WSJ: Ψηφίστηκε ο “αντιρατσιστικός”- Εχει πρόβλημα…
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τα εγκλήματα μίσους που επιβάλλει σκληρές ποινές για τα ρατσιστικά εγκλήματα, τις γενοκτονίες και εγκλήματα πολέμου, αναφέρει ανταπόκριση των Nektaria Stamouli και Alkman Granitsas από την Αθήνα στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Greece’s Parliament Approves Hate-Crime Law».

Το νομοσχέδιο είχε υιοθετηθεί επί της αρχής την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η τελική ψηφοφορία καθυστέρησε έως χθες λόγω των τροποποιήσεων της τελευταίας στιγμής που καθιστούν σκληρότερες τις ποινές για τα ρατσιστικά, σεξουαλικού χαρακτήρα εγκλήματα.

Με καθυστέρηση δύο ετών o νέος νόμος έχει ως στόχο να αναθεωρήσει τον ξεπερασμένο νόμο του 1970, ο οποίος θεωρείτο θλιβερά ξεπερασμένος για να αντιμετωπίσει την άνοδο των ρατσιστικών επιθέσεων, τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι περισσότερες από τις εν λόγω επιθέσεις οφείλονται στην ανάδυση της ακροδεξιάς και ξενοφοβικής Χρυσής Αυγής, της οποίας η ηγεσία αναμένεται να δικαστεί τους επόμενους μήνες με την κατηγορία λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης.


Από την ανάληψη της εξουσίας, πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση συνεργασίας προσπάθησε να αναθεωρήσει τον νόμο του 1979, ενώ το θέμα κατέστη μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση. Το προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε προτείνει το πρώην μικρό κόμμα της κυβερνητικής συμμαχίας δεν έφθασε ποτέ στο Κοινοβούλιο. Η Δημοκρατική Αριστερά εγκατέλειψε στη συνέχεια την κυβερνητική συμμαχία εξαιτίας εν μέρει της ρήξης που προκάλεσε ο χειρισμός του νομοσχεδίου για τα εγκλήματα μίσους.

Η τελευταία εκδοχή του νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε προχθες είχε κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο, αλλά η υιοθέτησή του καθυστέρησε λόγω της προσπάθειας της κυβέρνησης να εξισορροπήσει τις επικρίσεις τόσο των αριστερών, όπως και των δεξιών βουλευτών.

Ο νέος νόμος εισάγει πρόστιμα και προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι και τρία έτη σε όσους διαπράττουν επιθέσεις βασισμένες στην εθνική καταγωγή ή στον σεξουαλικό προσανατολισμό. Παρέχει επίσης στις αστυνομία κα στις διωκτικές Αρχές ευρύτερη εξουσία για την διερεύνηση αυτών των εγκλημάτων. Υπάρχουν επίσης σκληρότερες ποινές για όσους εγκωμιάζουν ιστορικά γεγονότα γενοκτονιών, όπως το Ολοκαύτωμα, για πρώτη φορά, την μαζική εξόντωση των Αρμενίων ή των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας ή άλλων Χριστιανών της Μικράς Ασίας κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο τελικός νόμος ωστόσο υπολείπεται των προτύπων της ΕΕ καθώς δεν περιλαμβάνει προβλέψεις που να επιτρέπουν το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών. Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα στο οποίο αντιτάχθηκε η ελληνική Εκκλησία και πολλοί συντηρητικοί βουλευτές. Σε δηλώσεις του στο Κοινοβούλιο ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το θέμα, μολονότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό την πίεση της ΕΕ, εδώ και πολλά χρόνια, για να εκσυγχρονίσει τους νόμους της.

Η Ελλάδα αναγνώρισε τα σύμφωνα συμβίωσης το 2008 ως έναν εναλλακτικό γάμο αλλά περιόρισε αυτές τις ενώσεις μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια. Τον προηγούμενο Νοέμβριο ένα ζευγάρι ομοφύλων κέρδισε την προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων το οποίο διέταξε την Ελλάδα να επεκτείνει τα πολιτικά δικαιώματα στα ζευγάρια του ιδίου φύλου.

http://online.wsj.com/articles/greeces-parliament-approves-hate-crime-law-1410293907?KEYWORDS=greece

mignatiou.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ